Željezničar iz Slavonskog Broda pred likvidacijom?

Dok Marsonia živi svoje najbolje dane u zadnjih desetak i više godina, drugi gradski klub proživljava  jedne od najtežih dana u svojoj dugoj i ponosnoj povijesti 73- godišnjeg neprekidnog rada.

Oglas

Naime, klubu sa stadiona Stanko Vlainić Dida prijeti likvidacija zbog poreznog duga. Klub u koji je Mario Mandžukić došao kao kadet te se probio do seniorskog sastava (klub je većinu sredstava uprihodio od transfera M.M. – 2015 god. 1.200.000,00 kn, 2016. god. – 700.000,00 kn te 2017. god . 600.000,00 kn) , ali i  klub koji je dao preko 50 branitelja, možda broji svoji zadnje dane.

Oglas

Problemi kluba počinju 2017 godine u jesen kada umalo dolazi do gašenja, kada dosadašnje vodstvo kluba po završetku proljetnog djela prvenstva podnosi neopozivu ostavku i kada klub napušta većina seniorskog sastava.

Oglas

Tada se okuplja nekoliko vjernih pristaša i velikih zaljubljenika  u nogomet i klub s Livade, koji nisu mogli mirno promatrati  propadanje kluba te se hvataju u koštac  s nagomilanim problemima. Osim što su od prethodne uprave  naslijedili nagomilane financijske probleme, minus u blagajni, ali i manjak igrača kako bi uopće zadržali seniorski sastav kluba. Silom prilika, tada većina igrača juniorskog uzrasta prelazi u seniorski sastav, kako bi se klub uopće zadržao u seniorskom sustavu natjecanja.

Nova Uprava, većinom veterani,  je financijske probleme rješavala u hodu, novi dugovi nisu nastajali, a naslijeđeni su rješavani u skladu s mogućnostima, ponovo se ustrojila seniorska ekipa, a klub se u mlađim uzrastima vratio starim navikama nizanja uspjeha u natjecanjima svih dobnih skupina.

Početkom studenog prošle godine, javljaju se novi problemi za klub  koji je napokon poslovao bez ikakvih poteškoća. Naime, u klub je ušla Porezna uprava, DORH i MUP s ciljem poreznog nadzora od početka 2016. godine pa do sredine 2018. godine. Porezna uprava nakon izvida izdaje porezno rješenje kojim se porezni dug u visini od 300.000,00kn.

Iako su u potpunosti konsolidirali klub, nova Uprava ipak  nije mogla podmiriti dug i „kostur iz ormara“ doveo je do rješenja o ovrsi kluba te u konačnici do blokade žiro računa kluba te se na taj način onemogućuje daljnji rad kluba.

Ukoliko Željezničar ne riješi dug do kraja srpnja ove godine prijeti stečajni postupak, odnosno likvidacija kluba. Iako nova Uprava nema veze s inkriminirajućim radnjama prethodnih uprava i nema novih dugova prema nikome.

Unatoč višestrukim molbama za pomoć prema Gradu Slavonskom Brodu, do danas nisu dobili nikakav odgovor. Tužno je da se klub kažnjava za greške i propuste pojedinaca koji više nisu u klubu te da sankcije snose ne samo klub nego i sva djeca i mladež kluba.