Nulta tolerancija na nered i nepravdu

U sljedeća četiri dana donosimo Vam jednu drugačiju priču, možemo reći da je riječ o iskazu i svjedočanstvu jednog trenera mlađih kategorija u Slavoniji. U ova ukupno četiri teksta doznat će te što se sve događa u natjecanjima mlađih kategorija, kako se utakmice ne odigravaju, kako se upisuju rezultati, ako sve prolazi ispod površine i nitko od nadležnih niti najmanje ne zazire od ovakvih praksi. Riječ je dakle o podužem pismu jednog trenera koji će ostati anoniman, barem za sada. S obzirom na dužinu teksta podijelili smo to u četiri zasebne cjeline, svaka je za sebe iznimno zanimljiva i bitna pa se potrudite ispratiti sve. Sjednite, pročitajte i razmislite o svemu pročitanom, nadamo se da će doći i do onih koji imaju moć promijeniti nešto po ovom pitanju, a Sportalo će svakako u buduće pratiti što se događa po tom pitanju, pokušat ćemo utjecati da se barem dio navedenih stvari što manje ponavlja…

Oglas

Poštovani,

Oglas

nogometni sam trener nešto više od pet godina i čitavo to vrijeme radim s djecom. Ne smatram se sveznajućim i vrhunskim trenerom, ali znam da sam tijekom toga razdoblja skupio određeno iskustvo i siguran sam da prilično dobro poznajem situaciju s mlađim dobnim kategorijama na prostoru Slavonije. Moja je namjera progovoriti o tome i potaknuti u prvom redu vas koji se brinete o organizaciji natjecanja i koji ste u kontaktu sa svim klubovima na promišljanje o trenutačnom stanju s mlađim uzrasnim skupinama i provođenju samih natjecanja na našem području. Ne bih želio da ovo bude shvaćeno kao dijeljenje savjeta vama koji ste već desetljećima u nogometu – prije svega, ja sam još mlad i netko tko treba puno učiti i stjecati razna znanja o trenerskom poslu od onih iskusnijih i mudrijih. Želim iz svoga kuta napraviti presjek stanja i moj je jedini cilj da sve napisano ide na dobrobit onih s kojima radimo, a to su djeca. Ona su temeljni kapital svakog društva. U problematiku seniorskog nogometa neću i ne želim ulaziti – tome je ionako dana dovoljna, čak i prevelika, pozornost. Mogu samo primijetiti kako u zadnje vrijeme popriličan broj klubova u medijskim istupima iskazuje nezadovoljstvo sudačkim odlukama jer smatra da su neopravdano zakinuti i da u pitanju nisu časna posla. Nepravdu i nered teško je trpjeti i podnijeti, a zasigurno je najteže prihvatiti kada su žrtve takva ponašanja naša djeca. Zagrebat ću malo ispod površine i iznijeti razloge koji pokazuju kako je previše nereda i nepravde baš tamo gdje toga ne bi smjelo biti – u natjecanjima za djecu. U navođenju određenih situacija bit ću jako konkretan, a negdje ću ipak zadržati odstojanje, ne zbog straha, nego iz obzira prema kolegama.

Oglas

Neregularnosti u sustavu natjecanja

Krenut ću od onoga što je bio glavni okidač za pisanje svega ovoga, a to je organizacija Kupa za mladež ŽNS-a Osječko-baranjskog. Budući da ne prijavljuju svi klubovi svoje momčadi za to natjecanje, tajniku sam početkom rujna naglasio kako želim da nas prijavi za sudjelovanje. Rekao je da će to učiniti kada dođe obavijest iz Saveza jer Savez mora obavijestiti klubove. S obzirom na činjenicu da informacije nisu dolazile, provjeravao sam na internetskoj stranici nsosijek.hr ima li kakvih vijesti o tome. Tamo je 21. rujna 2022. objavljeno kako polufinalne parove u kategoriji pionira čine NK Borac (Kneževi Vinogradi) i NŠM NK Grafičar Vodovod te HNK Đakovo Croatia i Hypo Limač (Osijek), a u kategoriji kadeta i juniora NŠM NK Grafičar Vodovod i NK Elektra te NK Zrinski (Jurjevac) i HNK Đakovo Croatia. Navedeno je da se utakmice igraju 27. i 28. rujna. Misleći da nas tajnik nije prijavio, zovem ga i saznajem da iz Saveza nije došla ikakva obavijest. Ne mirim se sa situacijom i tražim od tajnika i članova Uprave da pokušaju saznati razlog ovakve odluke i potajno se nadam da je svoje nezadovoljstvo izrazilo još nekoliko neuvrštenih klubova. Nisam saznao je li došlo do nezadovoljstva drugih. Samo glasine koje su došle do mene govorile su da je klub u kojem sam trenutačno trener prošle godine bio uvršten u to natjecanje, ali da nije nastupio i da zbog toga nismo uvršteni. Bio sam silno razočaran takvim objašnjenjem iz više razloga, a onaj glavni jest da smatram kako se od djece nikad ne treba odustati i kako im uvijek treba pružiti novu šansu. A ovdje se djecu prekrižilo. Takvim nelogičnim objašnjenjem kao da se nogometnim školama ne dopušta napredak i poboljšanje organizacijskih uvjeta u radu s mladeži, čemu mi u klubu neosporno svjedočimo.

Razgovarajući s trenerima drugih neuvrštenih klubova, saznao sam da niti oni nisu dobili poziv za sudjelovanje. Zato se odluku Saveza može se usporediti s idejom osnivanja nogometne Superlige koju bi činili najbogatiji europski klubovi. Tako klubovi odabrani za sudjelovanje u Kupu za mladež ŽNS-a Osječko-baranjskog čine elitu i privilegirani su u odnosu na druge. Ne želim uopće dovoditi u pitanje rad i uspjehe tih nogometnih škola. Neke od njih izbacile su već zavidan broj prvoligaških igrača, a većina njih kroji gornji dio redoslijeda u slavonskoj 1. NL (Kvalitetnoj) ligi u tim kategorijama. Ali ovdje je očita nepravda na djelu. Žalosno je što se nije svima omogućilo sudjelovanje, žalosno je što se ne vrednuje jednako rad i napor koji ulažu djeca i treneri u različitim školama mladeži, žalosno je što se djecu kažnjava zbog propusta za koje ona nisu odgovorna,  žalosno je što se klubove o tome nije posebno obavijestilo, žalosno je što to sve prolazi ispod radara… Samo ću spomenuti kako su mene moji igrači pitali kada ćemo igrati kup, a kasnije zašto ne sudjelujemo. U prvom trenutku nisam znao što bih im rekao jer sam im sam ranije napominjao kako će nam uskoro doći i kup-utakmice. Ubrzo sam im ipak otvoreno rekao kako je ovdje riječ o nepravdi. Razočaran ja, razočarana djeca.

Na nelogičnost objašnjenja koje je pružio Savez nadovezuje se još jedna činjenica. Svakome tko iole prati natjecanja mladeži jasno je da su HNK Đakovo Croatia, NK Elektra (Hypo Limač) i NŠM NK Grafičar Vodovod već dugi niz godina prepoznate kao dobre nogometne škole u slavonskim okvirima. Pitanje je kako su „među elitom“ svoje mjesto pronašli NK Borac i NK Zrinski, a ne recimo NK Belišće, NK Valpovka, NK NAŠK, NK Darda, NK Jedinstvo, NK Olimpija… Koji su kriteriji? Posebno u oči upada to da je u kadetskom i juniorskom natjecanju sudionik polufinala Kupa za mladež ŽNS-a Osječko-baranjskog NK Zrinski iz Jurjevca. Budući da sam i prošle godine vodio kadetsku momčad jednog drugog kluba u okviru 2. NL Središte Istok, dobro mi je poznata situacija da je momčad NK Zrinski bila navedena kao član te lige. S obzirom na to da ta momčad nije nastupila u prvih nekoliko kola, bila je izbačena iz sustava natjecanja (čak i u Cometu[1]). Dan prije vikenda kada smo trebali imati slobodno jer nam je po rasporedu slijedio ogled s izbačenom momčadi navedenog kluba primio sam poziv nepoznatog broja. Osoba s druge strane predstavila se kao dužnosnik NK Zrinskog i pitala me za termin sutrašnje utakmice. Ja sam mislio da je riječ o skrivenoj kameri i rekao sam toj osobi da njih nema u Cometu, da su izbačeni i da je već prošlo šest kola. Ta osoba rekla mi je da sada igraju. Nisam vjerovao, pa je taj gospodin dao telefon osobi koju sam poznavao (časnik za integritet u HNS-u) i ona mi je rekla da su oni uvedeni u natjecanje. Bio sam zatečen. Ubrzo sam s tajnikom utvrdio kako je ta momčad stvarno opet ubačena u sustav natjecanja. Bila je riječ o 6. ili 7. kolu (nisam siguran). Dakle, ta je momčad bila uvrštena kao sudionik 2. NL Središte Istok, nije odigrala prvih nekoliko kola i bila je izbačena iz sustava natjecanja, da bi od 6./7. kola bila vraćena u natjecanje. Razgovarao sam i s kolegama koji su vodili druge klubove u toj ligi – nitko se nije mogao načuditi tome i svi smo s nelagodom popratili takvu odluku Saveza. Ipak, svi smo naknadno odigrali utakmice s njima i omogućili im da sudjeluju u natjecanju. Danas su kadetske i juniorske momčadi tog kluba, nakon samo godinu dana provedenih u 2. NL Središte Istok, članice 1. NL Središte Istok. I da podsjetim – one su sudjelovale u polufinalu ovogodišnjeg Kupa za mladež ŽNS-a Osječko-baranjskog. Pitam se kako je moguće da su oni nagrađeni za nered koji su prošle godine uzrokovali, a djecu mog sadašnjeg kluba kažnjava se jer prošle godine nisu nastupila u utakmici tog istog natjecanja. Kako se tu čuva integritet natjecanja? Dvostruki kriteriji. I opet nered i nepravda.

A ide to i dalje. 2. NL Središte Istok za kadete trenutačno broji 12 klubova. Dosad je odigrano 8 kola. Nakon 3 odigrane utakmice u toj ligi kadetska momčad NK Bilja bila je prisiljena odustati od natjecanja jer je Savez dva dana prije 4. kola donio odluku da se djeci 2005. godišta ukida dozvola nastupa. Ta odluka o nastupanju djece 2005. godišta u konkurenciji dječaka 2006. i 2007. godišta bila je kamen smutnje među nama trenerima jer nam nitko nije jasno rekao smiju li igrači tog godišta nastupati. Neprovjerene informacije išle su u smjeru da je Savez dopustio da u zapisniku smiju biti ukupno šestorica igrača toga godišta, ali da u isto vrijeme na terenu mogu biti maksimalno trojica. Budući da smo svjesni situacije u kojoj se nalazimo, međusobno smo se podržavali i omogućavali onim klubovima kojima je to bilo potrebno da nastupaju s tim dopuštenim brojem igrača starijeg godišta. Tako smo činili 3 kola, a onda je Savez poručio kako toga više nema i NK Bilje bio je primoran istupiti iz lige (u Cometu u opisu natjecanja i dalje piše da u njemu mogu nastupati igrači rođeni nakon 1. 1. 2005.) To dovodi do toga da je trenutačno 11 aktivnih klubova koji se natječu. Što reći na činjenicu da propozicije natjecanja nisu jasne svima, da se verbalnim putem određenim klubovima dopušta da se natječu, ali da se pritom ne obavijesti druge klubove o toj odluci? Kako je moguće da nadležno tijelo hirovito mijenja svoju odluku i mijenja propozicije nakon što je natjecanje već dobrano započelo? Kome je u interesu da tako lako prekriži nastojanja svih onih koji su tu djecu okupili i koji se trude da toj djeci omoguće provođenje aktivnosti koje su dobre za njihovo psihofizičko zdravlje i koji svojim (vjerojatno honorarno ili besplatno nagrađenim) angažmanom čuvaju tu djecu dalje od ulice i od loših navika? Zašto je momčad iz Jurjevca dobila vrijeme da prikupi dovoljan broj igrača i uključi se u prvenstvo (iz kojega je bila izbačena) kada je odigrana gotovo već jedna trećina prvenstva, a momčadi NK Bilja nakon 3 odigrana kola onemogućava se nastup neregularnom odlukom koja je rezultat pritiska klubova koji djece imaju napretek, ali ne žele svoju djecu izložiti sučeljavanju s momčadi koja na terenu smije imati samo trojicu igrača starijeg godišta? Da ne bi došlo do ozljeda njihove djece? A poznato je da se u pripremnim utakmicama neki od tih klubova sučeljavaju s nižerazrednim seniorskim klubovima u kojima im vjerojatno neki korpulentniji igrač neopreznošću može završiti nogometnu karijeru. Kako je moguće opet prekrižiti djecu?

NK Bilje nema taj luksuz da u kadetskom uzrastu ima velik broj igrača 2006. i 2007. godišta i potreba im je koristiti se igračima 2005. godišta. Rečeno im je da će to i moći. Zasigurno je ta vijest izazvala oduševljenje kod onih koji vode klub i kod djece. Imat će priliku odmjeravati svoje snage s drugom djecom. Mogli su to činiti tri kola, a onda im je to zabranjeno. Zašto? Pitam se kako je tu odluku trener priopćio djeci koju trenira. Jesu li se to pitali oni koji su odluku inicirali i oni koji su ju donijeli? Sreća je u nesreći što je prijateljsku ruku ponudio NK Darda, koji je svoje kadete već prije udružio s onima iz Čepina, te su se sada kadeti NK Bilje priključili njima i pod imenom NK Darda okupljena je uz kadetsku i juniorska momčad. Zasigurno nisu baš svi dečki željeli pristupiti drugom klubu i možda su sad odustali od bavljenja nogometom. Ta priča pokazuje da su sportski djelatnici prisiljeni snalaziti se na različite načine ako žele djeci omogućiti da se bave sportom. Kaos i nered idu i dalje.

[1] Comet je licencirani sustav koji vodi službenu statistiku svih natjecanja pod ingerencijom HNS-a.

U sljedećim nastavcima pročitajte:

Nerazumijevanje problema i izostanak volje za njihovo rješavanje

Trgovina rezultatima i varanje djece

Misli li itko na posljedice ovog nereda i kaosa?