Mateša: Sustav u Tokiju je neodrživ, tražimo od MOO-a da zaštiti sportaše

Tokio, 13. srpnja 2021. – Na dan svečanog ispraćaja prve skupine hrvatskih sportašica i sportaša na Olimpijske igre, u ponedjeljak u zagrebačkom Westinu, naš najbolji kanuist u slalomu na divljim vodama Matija Marinić, koji je kao svojevrsna prethodnica 5. srpnja stigao u Tokio, suočio se s izolacijom.

Oglas

Priopćeno mu je da se u zrakoplovu kojim je letio, skupa s trenerom Stjepanom Perestegijem, nalazio jedan koronavirusom zaraženi putnik. Unatoč činjenici da nisu sjedili u njegovoj blizini, da su cijepljeni u Hrvatskoj te da su čak osam dnevnih testova odradili u Tokiju, vlasti tamošnje (tokijske) prefekture odredile su im izolaciju koja će trajati do 20. srpnja.

Oglas

 

Oglas

Iz Misije HOO-a stigla je informacija o uloženoj žalbi na spomenutu odluku jer su sportaši iz još nekoliko država (Slovenija, Novi Zeland) bili u istoj situaciji, ali im je ipak dopušteno treniranje. Zasad nema adekvatnog odgovora. Zamjenica šefa Misije HOO-a Petra Nosso pojasnila je da su Marinić i Perestegi “sankcionirani” na temelju uvida u sjedeća mjesta otisnuta na aviokartama, a prema njima su trebali biti u blizine zaražene osobe. Međutim, kako nisu sjedili na tim pozicijama, bili su prilično daleko od potencijalnog izvora zaraze. Dodala je i da Međunarodni olimpijski odbor (MOO) pokušava riješiti ovaj slučaj razgovorima s partnerom u organizaciji Igara – Japanskom vladom, koja bi i u ovakvim slučajevima trebala biti iznad vlasti pojedine prefekture.

 

Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Zlatko Mateša također je u konzultacijama s relevantnim ljudima iz olimpijske zajednice, a cijeli slučaj prokomentirao je s puno gorčine:

– Ovaj sustav je naprosto neodrživ, kakva je korist sportašu boraviti u Japanu i provoditi vrijeme u izolaciji, uz silna testiranja i dokaze da nije zaražen? Olimpijske igre su za našeg Matiju Marinića već izgubljene, makar još i nastupio na njima od 25. srpnja. Tko mu može nadoknaditi te godine treninga i priprema, napora i odricanja koje je uložio za svoj prvi olimpijski nastup? Ovo je eklatantan primjer nesposobnosti organizatora da se nosi s problemima povezanim s pandemijom. Tražimo od Međunarodnog olimpijskog odbora da se zaštite sportaši koji svakodnevnim testiranjima dokazuju svoj zdravstveni status i da se nad njima ne provode ovako rigorozne i ničim utemeljene mjere, jer sve onda gubi smisao. (hoo/vk)