Županoviću zlato s novim državnim rekordom, Sara Aščić postavila novi klupski rekord

Sjajne rezultate ove godine ostvaruje Marin Županović u bacanju koplja. Na Otvorenom prvenstvu Srbije u paraatletici osvojio je prvo mjesto u kategoriji F54, a osim zlatne medalje može se pohvaliti i činjenicom da je svojim najduljim hicem u karijeri postavio i novi državni rekord, uz najbolji rezultat sezone u ovoj disciplini!

Pobijedio je u Kruševcu s daljinom 21,93 metra, što je rezultat vrijedan pozornosti i na europskoj, odnosno svjetskoj razini. Ostavio je iza sebe dvojicu natjecatelja iz Srbije, Nenada Jeremića (19,98) i Danila Gojkovića (19,49), ispunivši pritom sva vlastita očekivanja, pri čemu zasluge, dakako, imaju i treneri Zoran Tadić i Krešimir Dumančić.

„Prezadovoljan sam, što drugo uopće i reći! Imao sam bočni vjetar i odlično sam se prilagodio takvim uvjetima natjecanja. Samo sam u trećoj seriji imao slabiji izbačaj, sve drugo je bilo baš na visokoj razini. Peti je hitac završio na daljini 21,93 i to je za sve konkurente bilo nedostižno. Imao sam još dva hica koja su otišla preko 20 metara, u četvrtoj i šestoj seriji, tako da je sve išlo i bolje od očekivanog iako osobno uvijek vjerujem u sebe i svoje mogućnosti. Imam sada i državni rekord, sve više ciljeva ispunjavam ove sezone“, rekao je Županović.

Rezultati

Kakav je to bio dan za Saru Aščić! Subota, 20. svibnja 2023. sigurno će joj ostati cijeloga života u sjećanju. Uspjela je, naime, pobijediti na mitingu AK Agram u Zagrebu te ostvariti svoj najbolji rezultat u karijeri i postaviti novi klupski rekord – 1,85 metara! Dosadašnja rekorderka bila je Marinela Foško-Lepinjica koja je 23. lipnja 1990. u Beogradu preskočila 1,84. Dakle, nakon 33 godine Slavonija-Žito ima novu rekorderku u ovoj disciplini, što apsolutno zaslužuje pozornost i velike čestitke.

Sara Aščić / Foto AK Slavonija Žito

„O tom klupskom rekordu govorim već godinama i mogu reći da se jedan mali dio mene, da to tako kažem, počeo bojati da sam obećavala nešto, što neću nikada napraviti. No, osobno sam se uvijek nekako nadala da hoću, da ja to ipak mogu. Iskreno, nisam baš očekivalo da će to biti na ovom mitingu, ali se pokazalo da sam dala sve što sam mogla. Bila sam brza, snažna također, radila sam stvari koje inače ne uspijem napraviti i to je na kraju rezultiralo s 1,85. U tom je trenutku toliko emocija prošlo kroz mene, baš sam bila uzbuđena, tako da mi je trebalo neko vrijeme kako bih povjerovala da sam to zaista napravila“, pričala nam je Sara.

Iz njezine perspektive, u 26. godini kada je dosta fokusirana i na trenerski posao, ovo je definitivno velika stvar za jednu od najiskusnijih članica AK Slavonija Žito.

„Nešto je do sada nedostajalo da dosegnem taj rekord, sve do ove subote. Osobni pomak za tri centimetra u mojoj disciplini nije mala stvar, tako da sam jako sretna. Ovo mi je vratilo i nadu da možda mogu dosegnuti i nešto više u odnosu na ono što sam mislila u kontekstu nekih svojih granica. Poznati trener Bojan Marinović koji je nekada radio s Blankom Vlašić mi je rekao da se okušam i na visini 1,90, poslušala sam ga i probala to preskočiti. Bio je to ipak, barem zasad, preveliki zalogaj, ali nije mi izgledalo tako strašno kao što sam mislila. Neću ništa obećavati, ali mi je ovaj rekord veliki stimulans za dalje“.

Što se tiče ostalih rezultata predstavnika Crveno-plavih na ovom zagrebačkom mitingu, istaknimo drugo mjesto za Miu Wild na 100 metara prepone s rezultatom 14,13. Na taj način osječka je preponašica izjednačila svoj osobni rekord. Pobijedila je Klara Koščak iz varaždinske Slobode (13,50). Broncu je osvojio David Kurtek (Sara mu je trenerica) u skoku u vis preskočivši 1,95 metara, a korak do medalje ostala je Melani Bosić koja je bila četvrta na 100 metara (12,23).

Rezultati