/Zlatko Kraker dobitnik Trofeja Požeškog športskog saveza LEGENDARNI PIŠTA POZNAT JE DILJEM LIJEPE NAŠE
IMG_2565

Zlatko Kraker dobitnik Trofeja Požeškog športskog saveza LEGENDARNI PIŠTA POZNAT JE DILJEM LIJEPE NAŠE

POŽEGA – Na svečanom proglašenju najboljih požeških sportaša za 2019. godinu dodijeljen je i tradicionalni Trofej Požeškog športskog saveza jednom pojedincu i sportskoj udruzi. Pojedinačni trofej dodijeljen je Zlatku Krakeru koji je u požeškom sportu aktivan već punih 50 godina. Ovo veliko priznanje popularnom “Pišti” je uručio požeški gradonačelnik Darko Puljašić.

Zlatko Kraker rođen je na današnji dan prije točno 58. godina (31 . siječnja 1962.) u Požegi gdje je završio osnovnu i srednju školu. Od 1981 do 1985. godine pohađao je Kineziološki fakultet u Zagrebu.

Sportom se počeo baviti već od najranije dobi te je 1970. kao osmogodišnjak postao natjecatelj u gimnastici i plivanju. Tijekom slijedećih godina najviše se bavio gimnastikom plivanjem i atletikom, ali su ipak najbolji rezultati dolazili iz gimnastike gdje je postao i kadetski reprezentativac Hrvatske. Kao mlađi junior sa 14 godina starosti osvojio je brončanu medalju na preči na prvenstvu Jugoslavije 1976. godine.

Trener mlađih kategorija postao je po završetku fakulteta 1985. godine u Rukometnom klubu Požega. U rukometu je aktivan u ženskoj i muškoj kategoriji sa manjim prekidima oko 20 godina. Tijekom dvije sezone obnaša dužnost trenera seniorske ekipe RK Požega, te ŽRK Zvečevo i ŽRK Kutjevački podrum, a više godina je pomoćnik trenera u spomenutim klubovima.

Učitelj i trener u Plivačkom klubu Požega je bio punih 15 godina. Gimnastika je ipak Zlatkova najveća ljubav gdje je još i danas uz manje ili veće pauze kao natjecatelj, predsjednik kluba i trener skoro punih 50 godina. Trenutno je trener u Gimnastičkom društvu Sokol, a za najbolju sportašicu grada Požege u 2019. godini izabrana je upravo gimnastičarka Sokola Tonka Pavelić s kojom Kraker radi i trenira dugi niz godina.

Za vrijeme studiranja bio je aktivan i u nogometu igrajući za Nogometni klub Parasan (Golobrdci).

Zlatko Kraker je dragovoljac Domovinskog rata. Od 1. srpnja 1991. kao pripadnik Narodne zaštite, a od 1. studenog 1991. se kao dragovoljac prijavio u II. Bojnu 123 brigade Hrvatske vojske (Brestovačka satnija)  te zajedno s ostalim članovima Rukometnog kluba Požega sudjeluje u operacijama na zapadno –  slavonskom ratištu. Od siječnja 1992. prelazi u djelatni sastav kao pripadnik I. Bojne 123 brigade, a iz Hrvatske vojske izlazi s činom poručnika 1995. godine. Član je Časničkog zbora Požeško – slavonske županije.

Bio je član Izvršnog odbora Požeškog športskog saveza u jednom četverogodišnjem mandatu, aktivan je u Školskom sportskom savezu Požeško – slavonske županije kao i u Udruzi kineziologa. Kao profesor tjelesnog dugi niz godina predaje na požeškoj Poljoprivrednoj školi.

Pod nadimom „Pišta“ Zlatko Kraker kao dugogodišnji sportaš, trener, profesor i sportski radnik poznat je ne samo u sportskim krugovima Požeštine već i na nivou regije i cijele države.

Izvor PŠS

Podijeli
  •  
  •  
  •  

Autor:

Petar Čuljak
Petar Čuljak je idejni začetnik Sportala. Bivši prvoligaški nogometaš, dugogodišnji prvotimac pleterničke Slavije, tajnik kluba, trener u Školi nogometa. Trenutno trener NK Kutjevo, člana 3. HNL Istok. Na Sportalu Petar piše o nogometu, rukometu i ostalim sportovima.