Ženski amaterski vaterpolo jedinstven u Hrvatskoj

Od prije 2. godine u Slavonskom Brodu postoji vaterpolo za žene rekreativke. Brođanke su jedine takve u Hrvatskoj budući u niti jednom gradu ne postoji organizirana udruga koja se bavi sa ženskim vatrpolom. Osnivačica ove grupe žena je Alma Blažević čiji je suprug član Vaterpolske amaterske lige. Uz nju tu je bilo još nekoliko žena i djevojaka koje su se odlučile uskočiti u bazen te zaigrati vaterpolo. One imaju svoje trenere i golmana koji im brani na svim trening utakmicama.

Slavonskobrodske rekreativke imaju i svoj naziv koji su dugo smišljale, međutim, onda su ga na kraju i usvojile, a to je skraćenica Ž.V.A.K.A. Koja znači Ženski vaterpolski amaterski klub Ante. Upravo je Ante Kopljar golman koji je na svakom treningu i pridruženi je član Slavonskobrodskih vaterpolskih rekreativki.

Treninge Brođanke imaju 2 puta u tjednu i to srijedom u 19,30 te subotom u 10 sati. S njima rade i 2 trenera Damir Grgurić i Bruno Kozina i kad su međusobne utakmice onda 1 od trenera brani na jednoj, a Ante Kopljar na drugoj strani.

Trenutno je na popisu 14 rekreativki, dok su uz Almu Blažević i Tatjanu Gajger tu još: Lucija Nikičić, Ivana Pavošević, Josipa Kovačević, Gordana Bitunjac, Danijela Jovanovac, Martina Žeravica,Vatroslava Jeličić, Suzana Mijić, Kristina Luin Petrović, Marijana Zovak te dvije nove igračice Antonija Marković i Sandra Petrović Jakovina.

Do sada su slavonskobrodske rekreativke nastupile na turniru u Kutini u kojoj su odigrale dvije utakmice. U prvoj su poražene s 1:0 i to na peterce, dok su drugu odigrale bez pobjednika 1:1. Upravo im pronalaženje protivnika protiv kojih će igrati utakmice predstavlja najveći problem.

Vaterpolo rekreativke pozivaju sve žene ili djevojke koje se žele baviti vaterpolom neka im se priključe u vremenu kad imaju treninge srijedom i subotom.

Sada ih je 14 te ukoliko bi se njihov broj povećao tko zna možda mogu napraviti 4 ekipe pa krenuti u Slavonskobrodsku žensku amatersku vaterpolsku ligu. Uskoro i to 29. lipnja idu na turnir u Kutinu u kojoj će se pokušati predstaviti u što boljem izdanju.

JOSIP ŠEBALJ