Zbog otkaza BIH dvostruki program s Rusijom u Osijeku

Korona virus je promijenio mnoga toga u našim životima. I još uvijek mijenja, praktički iz sata u sat, dana u dan. Tako je hrvatska muška seniorska rukometna reprezentacija umjesto susreta s Bosnom i Hercegovinom na otvaranju Croatia Cupa, sasvim neočekivano dobila uvjetno rečeno, slobodan dan. Naime, kako je tijekom antigen testiranja otkrivena korona u redovima te reprezentacije, jedina normalna odluka bila je da se taj susret otkaže.

Oglas

Kako je već ranije bio dogovoren nastup Rusije na tom turniru, Hrvatsku rukometni savez brzo je reagirao i tijekom večeri dogovorio dva prijateljska susreta s tom selekcijom. Prvi će se igrati u petak, 7. siječnja u 16 sati i 45 minuta, a drugi u subotu 8. siječnja, u isto vrijeme.

Oglas

Nema sumnje da će to za oba izbornika biti odlična prilika da provjere sve raspoložive snage i testiraju spremnost svojih igrača nakon pet dana priprema u ovoj trećoj fazi.

Oglas

Premda smo sigurni da znate, vrijedi podsjetiti da je Hrvatska nakon dolaska u Osijek na završne pripreme najprije zbog ozljede ostala bez Luke Šebetića. Umjesto njega, izbornik je pozvao Šimu Ivića. Odmah nakon toga, PCR testiranje otkrilo je da su kapetan Domagoj Duvnjak i Luka Cindrić pozitivni i morali su u izolaciju. S obzirom da osjeća posljedice lakše ozljede mišića nadlaktice desne ruke, iz preventivnih razloga dvoboje Croatia Cupa morat će propustiti i Marko Mamić. Stoga, izbornik je uputio naknadni poziv Tinu Lučinu. I on je od sinoć s ekipom u hotelu Osijek.

Otkazivanje susreta s BiH bio je novi šok. Ali, podatak da ih čekaju dva prijateljska susreta s Rusijom, jer igrači su silno željni lopte i prave igre, te jutrošnje antigen testiranje koje je pokazalo da su svi igrači i članovi stožera negativni, ali i današnji rođendan Ivana Martinovića, bitno su popravili raspoloženje u ekipi.

Rusija je nekada bila svjetska rukometna sila. U posljednjih 30-tak godina od raspada Sovjetskog Saveza osvojila je osam medalja s velikih natjecanja. Posljednja je doduše bila davno, u Ateni na Olimpijskim igrama kad su bili brončani.

Na klupi joj sjedi bivši igrač i trener banjalučkog Borca Velimir Petković. On je sjajnu trenersku karijeru izgradio u Njemačkoj, gdje je između ostalih trenirao Wetzlar,  Goppingen, Fuchse Berlin. Rusija u Osijek dolazi s ekipom koja je kombinacija mladosti i iskustva. Predvode je Daniil Shishkarev (Chehovski Medvedi) i Dmitrii Zhitnikov (Wisla Plock). Ali tu su još silno talentirani Dmitrii Santalov (Meshkov Brest)  Dmitrii Kiseleev (CSKA), Mikhail Vinogradov, Viacheslav Kastakin, itd, itd…

Rusija se nalazi u vrlo zanimljivoj skupini na Europskom prvenstvu, zajedno s Norveškom, Litvom i jednim od dva domaćina, Slovačkom. Susrete prvog kruga igra u Košicama. I nada se prolasku u drugi krug. S kakvim adutima, provjerit ćemo tijekom sljedeća dva dana u Osijeku.

Izvor HRS