/Zašto je vijest da Vatreni igraju na Poljudu!? ODNOSI HAJDUKA I SAVEZA NE SMIJU SE TICATI REPREZENTACIJE
poljud hajduk

Zašto je vijest da Vatreni igraju na Poljudu!? ODNOSI HAJDUKA I SAVEZA NE SMIJU SE TICATI REPREZENTACIJE

Hrvatska će svoj dvoboj protiv Mađarske igrati na Poljudu. Vijest je to koja je zauzela puno prostora u medijima, otprilike kao da je HNS odlučio domaće utakmice igrati u Kazahstanu. Jednostavno nije normalno da domaćinstvo u drugom gradu u državi izaziva ovakvu pažnju.

Jasno je da odnosi Saveza i Hajduka nisu dobri, krivnje objektivno ima i na jednoj i na drugoj strani. Hajduk se postavio na način koji nije primjeren, ali je činjenica i da ima razloga za ljutnju prema Savezu. Uostalom, imaju ga svi klubovi jer puno toga u radu Saveza nije štimalo, a i dalje ne štima, iako se sve loše pokušava skriti iza ruskog srebra. Počev od isplate “premija” članovima Izvršnog odbora. Svaki od njih je inkasirao 200 000 kn za što? Zamislimo da su se ti milijuni dali za školovanje mladih trenera, za njihov odlazak na treninge i obuku kod Klopa, Zidanea ili nekog od vrhunskih svjetskih trenera. Koliko bi to donijelo HR nogometu, a koliko donosi spremanje novca u džepove gospode u čijim je završio… I takvih je primjera jako puno, što svakako iritira sve zaljubljenike u nogomet. No, s druge strane svatko razuman će reći da se to nikako ne smije reflektirati na reprezentaciju koja bez obzira na Savez u Dalmaciji ima možda i najžešće navijače i zato joj je mjesto na Poljudu!

Čitava ta priča o mjestu igranja Vatrenih je glupa i vrlo lako se može urediti da se znaju jasna pravila. Hrvatska ima 4 velika grada i nogometna centra, Zagreb, Split, Osijek i Rijeku, te nekoliko manjih poput Pule, Varaždina.. Zar nije jednostavno reći da su ova četiri grada ravnopravna i da reprezentacija igra u redovito u njima? Zašto se ne donese odluka da se “kruži”, na pet stadiona, ova četiri plus peti koji se mijenja po ostalim središtima, jasno, onima koji ispunjavaju uvjete? Zašto se najjača utakmica kvalifikacija ne bi igrala recimo u Vinkovcima ako je na redu ta utakmica kojoj je domaćin grad koji nije iz ova četiri najveća grada? Tu jednostavno nitko ne može biti zakinut, nitko ne može osjećati zapostavljenost kao što je Split sada s razlogom osjeća?

Ako se znaju jasna pravila sve može funkcionirati pa čak i naš Savez, čak i naša liga. No ako se sve svodi da netko odlučuje po vlastitom nahođenju događa se kaos kakvom svjedočimo. Naravno da se teško nadati promjenama nakon te vijesti o premijama, naravno da je dojam da ti ljudi jednostavno žive u paralelnom svemiru jer se čini da predsjednik Saveza zaboravlja da svaki klub, od onih prvoligaških pa do onih u trećim županijskim ligama, tom savezu plaća članarine, da svaki registrirani igrač svakog kluba plaća članarinu kroz svoju registraciju. Pa kako se onda HNS samofinancira?

Unatoč svemu, savez nije reprezentacija iako je Šuker i društvo svojataju, momci na terenu su nešto sasvim drugo i njih su Split i Dalmacija zaslužili, a ne sumnjamo da će im prirediti sjajnu atmosferu, jednako dobru kao i Osijek!

Podijeli
  •  
  •  
  •