Vukovar i Belišće startaju kao prvi favoriti za titulu

Ostalo nam je još 20-ak dana do početka nove sezone 3. HNL Istok u kojoj nas ponovno sasvim sigurno očekuje žestoka borba i na vrhu i na dnu. Prvak će u kvalifikacije za 2. HNL, drugoplasirani je siguran putnik u jedinstvenu 3. HNL u koju će i prvak ako ne uspije kroz kvalifikacije proći do drugog razreda HR nogometa, a eventualno i treće mjesto može dovesti do jedinstvene 3. HNL, no o tom drugom prilikom.  Na dnu je važno izbjeći posljednja dva mjesta koja će vrlo izvjesno voditi u MŽNL, dok će svi ostali u novoj sezoni sezoni igrati u 4. HNL Istok, jednoj od pet liga pod ingerencijom HNS-a, pandanu sadašnjoj 3. HNL.

Igrački kadar u mnogim sredinama još nije definiran, radi se na dolascima, ima i naravno i odlazaka sa svih adresa pa će trebati nekoliko kola da se konkretno evidentira tko je što učinio u ovom prijelaznom roku. Prošlu sezonu obilježio je “rat” Belišća i Vukovara do posljednjeg kola, a slično se može očekivati i u novom izdanju 3. HNL. Protekle sezone uz njih je bila Marsonia, sada se tu definitivno može očekivati i Đakovo koje ima sjajnu momčad i iskusnog trenera koji zna kako se pravi rezultat. Po imenima to su trenutno tri najbolje momčadi lige. Nezahvalno je uspoređivati pojedinačno, no Belišće i Vukovar zaista dijele nijanse, Rupnik i Bojko su provjereni stručnjaci, u rukama imaju puno kvalitete, ponešto drugačije koncipirane, sa drugačijim planom igre, no kvalitetom vrlo slične. Toth se vratio u svoj grad napraviti rezultat, klub je savršeno posložen, momčad izvrsna, uglavnom dosta dugo na okupu uz par ozbiljnih pojačanja pa se na Pazarištu s pravom nadaju da je stiglo vrijeme da priča koja se gradi od temelja protekle četiri godine sada zaslužuje iskorak ka nacionalnoj razini natjecanja.

U drugom redu su Marsonia i Slavonija. Bijelo crni neprestano imaju ambiciju osvajanja naslova i plasmana u 2. HNL, ali im to i neprestano izmiče iako su naslov i osvojili pod vodstvom Braslava Ostojića. U novoj sezoni Marsu vodi Hrvoje Bušić, nekoliko je igrača otišlo, nekoliko novih stiglo, nema sumnje da će Bušić posložiti igru, no pitanje je koliko će mu trebati vremena da sve uglazbi na način na koji želi. Slavonija je pak od onih koji nisu ništa mijenjali, da im se nije dogodila nesreća sa stadionom pa da ne moraju igrati kao “prognanici” usudili bi se staviti ih u isti red sa Belišćem, Vukovarom i Đakovom. Napadački duo Peharda – Antunović već je u kupu pokazao da ne misli stati, Peharda tri komada, Antunović jedan za glatku pobjedu nad Slavijom u Pleternici. Slavonija je odlična, ako se aklimatizira na novi stadion vrlo lako se može umiješati u borbu za sami vrh.

Sljedeći “red” su Graničar i Čepin. Čepin potpuno nov, Inoslav Damjanović novi je trener, na okupu je ostao najveći dio onog iskusnog kadra od ranije a stiglo je puno mladih i potentnih igrača među kojima će izabrati najbolje, stigla su i dva vrhunska napadačka pojačanja pa bi Čepin i te kako mogao biti konkurentan, definitivno jedan od pritajenih kandidata za vrh. Graničar već uobičajeno ne mijenja puno, ozbiljna su ekipa, s Lešićem i Lotarom definitivno mogu svakoga pobjediti, posebice na svom terenu, no zbog dosta mladih igrača dojam je da teško mogu izdržati maraton i biti baš u samom vrhu. Tu u istoj kategoriji se nalazi i Zrinski koji posebice u Jurjevcu nikome neće biti lak protivnik, dapače, ali ipak Milarodovićeve trupe iako u vrhu, teško da će u borbu za naslov.

Ostatak društva je prilična nepoznanica, Bedemu je otišlo nekoliko važnih igrača, novaci u ligi najavljuju sredinu ljestvice, Slavonac se konsolidirao, nekoliko kvalitetnih igrača je stiglo ili stiže u Bukovlje, Sloga s Ellerom i godinu dana više iskustva isto tako ne djeluje kao momčad koja bi se trebala boriti za ostanak, Oriolik je ostavio okosnicu momčadi na okupu i sigurno će biti dobar, Kutjevo se pod Žigićem preporodilo, manje više kadar je isti, Jakešević je zdrav pa bi i oni trebali imati jednu mirnu sezonu. Vuteks je prilična nepoznanica, stigao je novi trener, ima promjena i u igračkom kadru, Slavijina mladost je nešto iskusnija, ostali su bez Šulca što je značajan minus, no sada Bognar ima priliku spremati momčad od početka. Našk je restrukturiran, nova uprava, novi trener i relativno nova momčad o kojoj je teško suditi dok sve skupa ne krene.

Puno je upitnika, a samo je jedno gotovo sigurno, samo se korona i stožer mogu ispriječiti još jednoj vrlo uzbudljivoj sezoni 3. HNL do koje nam je ostalo još tri tjedna!