Vratarska “škola” za nogometne vratare – svi na tesanje kod Josipa Balića!

Igrača je deset, vratar je samo jedan – pazimo i čuvajmo ih jer svatko zna kako je kad se povrijedi, dobije karton ili se razboli. Nedavno smo svjedočili takvoj situaciji i u našem krovnom nogometnom klubu kada je utakmica odgođena zbog nedostatka vratara pokošenih koronavirusom. Rješenje u odgoju i školovanju nudi dugogodišnji i još uvijek trajni vratar Josipa Balić pa pročitajte i javite se ukoliko imate želju za napredovanjem, radom i educiranjem:

Oglas

Poštovani,

Oglas

ukratko ću Vam se predstaviti:  Josip Balić, rođen sam u Vukovaru 1.2.1989. godine. Oženjen sam, imam troje djece. Zaposlen sam kao inženjer elektrotehnike u Vodovod Osijek d.o.o., te sam trener vratara u nogometnom klubu Čepin i nogometnom klubu Tomislav iz Livane. Kao trener vratara radim 3 godine, i trenutno polažem UEFA C licencu za trenera. 

Oglas

Svoje nogometne korake započeo sam u  Zagrebu u nogometnom klubu “Kustošija” kao napadač.  Nakon toga 1997. godine selimo se u Vinkovce kako bi bili bliže rodnom mjestu i svega onoga što su roditelji stjecali do rata. Ne dugo nakon dolaska roditelji me upisuju u nogometni klub Cibalia Vinkovci. Tamo nastavljam nogometni put kao napadač sve do svoje desete godine, kada nam se na jednom treningu ozlijedio vratar, te me trener zamolio da samo stojim na golu, jer sam bio vjerojatno antitalent za napadača. Tako je počela moja seansa sa branjenjem do dana današnjeg. Branio sam boje Vinkovačke Cibalie do izlaznih juniore, gdje me put vodi u Osijek na elektrotehnički fakultet(ETFOS) sa nepunih osamnaest godina, gdje se nazirao kraj nogometnog puta. No moja priča ovdje ne staje, nedugo sam shvatio da bez ovog poziva ne mogu te sam se pojavio na treningu nogometnog kluba Elektra koji se tada natjecao u 4 HNL ligi. Nakon jednog treninga pozvali su me da branim za seniore koji su bili u borbi za opstanak u navedenoj ligi. Nakon dvije godine i ne normalnog ponašanja ljudi unutar kluba prema meni odlučio sam za odlazak u tada najniži razred nogometa na području Osijeka, u nogometni klub Mursa koji se natjecao u 2. žnl Osijek. I napravio sam najbolju odluku u svome životu. Nakon ne punih godinu dana, i predanog rada sa trenerom vratara Sašom Bučekom dobio sam poziv od trenera Davora Rupnika da dođem u Hrvatski nogometni klub Vukovar 1991. koji se tada natjecao u 2. HNL. Od svoje desete godine do dan danas radim vratarske treninge koji su me i doveli da iz 2. ŽNL. svojim radom odem u 2. HNL. Trenutno branim u nogometnom klubu Mladost iz Draža koji se natječe u 2. ŽNL BM.

Treneri vratara sa koji su me trenirali:

Franjo Cestar, Franjo Šafran, Ivica Marić, Saša Bučak, Miloš Bibić, Domagoj Malovan, Milan Krajinović, Branko Perković, Pavo Majer, Damir Horvat, Bojan Sičić, Igor Kovačević.

Nogometni klubovi za koje sam igrao:

NK Kustošija Zagreb, HNK Cibalia Vinkovci, NK Elektra Osijek, NK Mursa Osijek, HNK Vukovar, NK Borac KV, NK Grafičar Osijek, HNK Lokomotiva Vinkovci, NK Dilj Vinkovci, NK Zrinski Tordinci, NK Slavonac Tenja, NK Sremac Ilača, NK Croatia Bogadnovci, NK Mladost Draž.

Obzirom da je situacija po pitanju vratara i rada sa vratarima jako loša kada se ukupno gleda amaterski nogomet počevši od najniže lige pa se do 3. HNL. Ono što me navelo da nešto promijenim  što jako malo seniorskih  vratara iz županijskih ligi  otišlo u rangove 4/3/2 HNL u nekoj bližoj a i široj prošlosti. Ako uzmemo u obzir igrače, gdje je situacija puno drugačija i sve više igrača iz županijskih liga odlazi 4/3/2 HNL. jer svaki klub ima trenera igrača. Razlog tome nije samo ne kvaliteta ili nedovoljan talent, nego je jedini razlog ne rad sa vratarima. Znam da na našim prostorima većini klubova predstavlja financijska konstrukcija najveći problem, jer da bi se doveo trener vratara to je kao da dovedete uz glavnog trenera i pomoćnog trenera(što znači još jedna mjesečna plaća).

Iz tog razloga sam odlučio napraviti vratarsku “školu”, i raditi sa svim vratarima na području nogometnog saveza Beli Manastir jer sam uvjeren da možemo podići nivo trenutnih vratara, a i dolazak novih vratara za 50 %(pogotovo kada čuju da imaju mogućnost rada vratarskih treninge). To znači da bi osobno ja vodio vratarske treninge, te bi svi vratari klubova koji žele sudjelovati radili vratarske treninge zajedno na/u određenom mjestu/klubu. 

SVE ŠTO TREBATE ZNATI…

1. Kako doći do mene?

Klubovi koji su zainteresirani mogu se javiti na mail: josip.balic0@gmail.com ili broj mobitela: 0997082226,

2. Tko se sve može javiti?

Svi nogometni klubovi koji pripadaju nogometnom savezu Beli Manastir,

3. Koju dobnu skupinu možete prijaviti?

Od 6. godine pa do 76. godine,

4. Koliko vratara možete prijaviti?

Koliko god imate i želite.

5. Kako izvršiti prijavu?

Javiti se mailom ili pozivom na navedeni broj, te reći ime nogometnog kluba i broj vratara.

6. Koliko bi trajala ova škola?

Od početka priprema, do kraja prvenstva.

7. Kada ću znati više od ovoga?

Nakon što vidimo imali dovoljno zainteresiranih, osobno ću Vas pozvati sve skupa, napraviti sastanak te Vam predstaviti cijeli program i opširno Vam pojasniti sve što Vas zanima.

8. Do kada se moram prijaviti ukoliko želim?

Do 1.12.2021. godine.

S poštovanjem,

Josip Balić 

mob: 099/708 2226