Vladimir Englman: “Bez potpore grada smo 30% lošiji nego prošle sezone”

Košarkašice požeškog Plamena spremaju se za novu sezonu u podosta drugačijim okolnostima u odnosu na onaj fantastični završetak prošle u kojoj su u više navrata napunile Grabrik i u njemu igrale majstoricu za naslov prvaka Hrvatske.

Oglas

Sigurno najveća promjena u odnosu na prošlu sezonu je odlazak La Mame Kapinge koja je bila najbolja igračica lige a karijeru nastavlja u Rusiji te odlazak sjajnog playa Marije Kešeljević koja će i ove sezone igrati u Požegi, ali u Srbiji, te Lane Hrmić kojoj poslovne obveze priječe igranje. Što se dolazaka tiče stigla je organizatorica igre Martina Kujundžić, konačno je registrirana Kongoanka Nasimba, a kao prilična nepoznanica stigla je i Amerikanka DeJa Marshall koja pokriva poziciju dvojke.

Oglas

– U odnosu na prošlu godinu u novoj sezoni ćemo biti slabiji 30%, s obzirom na financije to je ono što smo mogli posložiti, izostala je dodatna pomoć grada iako je bila obećana. Uz te odlaske imamo i zdravstvenih problema pa su nam zbog ozljede i bolesti u pripremama van stroja Maričević i Bašić što je isto tako veliki problem s obzirom da imamo vrlo jak i zgusnut raspored na početku sezone za razliku od prošle kada smo se i kroz nekoliko uvodnih utakmica mogli spremati. Trebamo još vidjeti što će biti s Gradom i Požeškim sportskim savezom, hoće li tu ipak biti nekakvog pomaka iako nisam uopće optimist – rekao nam je trener Plamena Vladimir Englman.

Oglas

Tradicionalno uoči početka sezone se u Požegi održava turnir “Zlatna dolina” koji će ove godine biti veći i bogatiji no ikada i trajat će tri dana a osim seniorskog turnira na kojem će uz Plamene sudjelovati Orlovi iz Banja Luke, Trešnjevka te prve susjede Brod na Savi.

Prvog dana turnira, u petak, 23. 09. natjecat će se kategorije U15 i U11. Turnir će otvoriti u 12,00 sati Plamen Požega i Brod na Savi (U15), u 13,15 sati sastaju se Plamen Požega – Čačinci (U11), u 14,15 sati Brod na Savi – Komletinci (U15), u 15,30 sati Čačinci – Mursa (U11), u 16,30 sati Plamen Požega – Komletinci (U15), a posljednju utakmicu prvog dana odigrat će u 17,45 sati Plamen Požega i Mursa (U11).

Drugog dana turnira, u subotu, 24. 09. u 15,00 sati igrat će Plamen Požega i Livno (U17). U 17,00 sati na programu je prvo polufinale seniorki u kojem će se sastati Trešnjevka 2009 (Zagreb) i Brod na Savi (Slavonski Brod), a u drugom polufinalu od 19,00 sati igrat će Plamen Požega i Orlovi (Banja Luka) koje brane naslov pobjednika jer su osvojile prošlogodišnje, 25. izdanje turnira.

Treći dan turnira, u nedjelju, 25. 09. u 8,30 sati otvorit će ekipe Plamen Požege i Broda (U13), u 9,45 sati sastaju se Plamen Požega – Županja (U17), u 11,15 sati Brod – Đakovo (U13), u 12,30 sati Livno – Županja (U17), u 14,00 Plamen Požega – Đakovo (U13).

Nakon toga slijedi završnica kod seniorki. U 15,30 sati igrat će se susret za 3. mjesto, a od 17,15 sati finalna utakmica 26. Međunarodnog turnira “Zlatna dolina” s kojom završavaju “Dani košarke u Požegi”.

– Imali bi i po četiri ekipe u mlađim kategorijama ali jednostavno nismo mogli zbog zauzetosti dvorane, ali svakako će to biti tri dana s puno dobre košarke u našoj dvorani. Što se same sezone tiče s obzirom na sve očekivanja smo spustili, naša realnost je plasman između petog i devetog mjesta, eventualno ako bi još uspjeli pronaći kvalitetnog centra bi se možda mogli potući za doigravanje. Ostali smo bez La Mame, zamjenu joj nismo pronašli i ako tako ostane bit će to veliki hendikep. 

Po prvi puta u Požegu stiže i europska ženska košarka, ždrijeb nije bio baš milostiv?

Stvarno nismo imali sreće u ždrijebu Fiba cupa, dobili smo jednu od deset najboljih ekipa Europe, francuski Montpellier koji samo spletom čudnih okolnosti nije postao prvak Francuske. Nama je to nagrada za prošlu sezonu i veliko iskustvo, no što se rezultata tiče nema se smisla zavaravati, riječ je o puno kvalitetnijoj ekipi, samo podatak da je plaća jedne njihove igračice daleko veća od našeg godišnjeg proračuna dovoljno govori. I  tu smo u problemima, Fiba ima strašno velike zahtjeve za ove utakmice, iziskuje ogromne troškove i velika ulaganja da bi se samo odigralo, no potrudit ćemo se Požežanima omogućiti da vide jednu stvarno vrhunsku ekipu na razini Europe u svom gradu, nadam se da ćemo ponovno dobro napuniti dvoranu – zaključio je Englman.

Prvi susret protiv Montpelliera igra se u Požegi 5. listopada, dok je uzvrat u Francuskoj tjedan dana kasnije. Iako je Englman standardno povučen u najavama sezone, a uvijek odlično informiran o stanju u ostalim ekipama, Plamen sa Jelenom Ivezić, Emilijom Podrug, Leom Hrmić, Martinom Kujundžić i Laurom Bašić kao provjerenim snagama, pa ako se Marshall pokaže dobrim pojačanjem što na treninzima za sad čini, uz Nasimbin i doprinos mladih snaga kojih ne nedostaje i te kako može u ozbiljnu borbu za doigravanje. Puno toga će se znati već nakon dva uvodna kola, ždrijeb doista nije mazio požeške košarkašice, u uvodne dvije utakmice protivnice su višestruke prvakinje, najprije Ragusa pa zatim Medveščak.