Usvojene promjene Zakona o sportu jednoglasnom odlukom

Bez ijednog glasa protiv i tek dva suzdržana Sabor je usvojio Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o sportu. Tako će mjere koje je osmislio Središnji državni ured za sport zaživjeti kako bi se pomoglo sportu i sportašima u teškim danima “kada je vrijeme stalo”.

Ono što se mijenja za nastavak sportskih natjecanja je promjena u zakonskim člancima čime nacionalni savezi stječu ovlasti za promjenu sustava natjecanja u onom trenutku kada savezi donesu konkretnu odluku, a ne kao do sada najmanje 12 mjeseci prije početka natjecanja.

Drugim riječima ukoliko se natjecanja ne budu mogla održati savezi će imati odriješene ruke proširiti ili smanjiti lige po vlastitom nahođenju, a očito sve s ciljem da nitko zbog ove situacije ne bude dodatno kažnjen ispadanjem iz ranga u kojemu se natječu bez prilike da to dokaže na travnjacima ili dvoranama.

Također se mijenja zakonski članak koji sada omogućuje državi da putem SDUŠ-a pomogne te isplati plaće u minimalnom iznosu koji je trenutno propisan u RH svim djelatnicima u sportu , a  taj je iznos za ožujak 3.250 kn dok je za travanj i naredne mjesece po 4.000 kn.

Nakon petnaestak smo dana uspjeli iznjedriti izmjene Zakona o sportu kojima pravno reguliramo sustave natjecanja u sportu i dajemo ovlasti svim sportskim savezima za donošenja odluka koje se tiču ligaških i drugih nadmetanja, kako za ovu, tako i za sljedeću sezonu. Jednako tako, zadovoljan sam što smo osigurali sredstva u iznosu od 40 milijuna kuna za okvirno 3.000 djelatnika u sportu za premošćivanje sadašnjeg teškog trenutka u kojem se sport nalazi uslijed pandemije koronavirusa. Zadovoljan sam postignutim, zahvaljujem Vladi i saborskim zastupnicima, kao i svim dionicima u sportu, ali i medijima koji su pripomogli u donošenju ovih mjera na ovako brz način – rekao je Tomislav Družak, državni tajnik za šport neposredno nakon glasovanja okupljenim novinarima.

Foto FB Tomislav Družak

%d blogeri kao ovaj: