Ultramaraton klub Mazator održao je svoju jedinstvenu utrku na 24. sata

Ultramaraton klub Mazator održao je svoju jedinstvenu utrku na 24. sata na kojoj je nastupio samo Marko Bićanić. Prvotno je bilo zamišljeno da se ova utrka održi na 6, 12 i 24 sata te da na njoj budu i štafete. Međutim, zbog svih mjera nakon korona krize odustalo se od te zamisli pa je nastupio samo Marko Bićanić.

Još prije dvije godine 4. studenog 2018. Ultramaraton klub Mazator htio je napraviti ovu utrku na 6, 12 i 24 sata. Tada se to nije uspjelo ostvariti, ali je zato ovog vikenda nastupio samo Marko Bićanić koji je član Mazatora, ali i zagrebačke Trčaone s obzirom da živi u Zagrebu. Bićanić je rodom iz Starog Topolja te je do prije nekoliko godina igrao nogomet za tamošnji Omladinac. Ovo je jedinstvena utrka u Hrvatskoj te do sada nije održana na stadionu da netko na njoj neprestano trči 24 sata.

Bićanić je tijekom cijelog dana imao podršku svojih klupskih kolega iz Mazatora, ali i zagrebačke Trčaone. Upravo je iz Zagreba s obitelji stigla Elvira Stanić Grgurević koja je došla bodriti Marka Bićanića koji u Trčaoni radi kao trener.

Osim klupskih kolega Bićaniću je podršku u Slatini dao i Goran Draksler koji je također u isto vrijeme krenuo trčati te je njegov prvi cilj prijeći 100 milja, dok je na kraju napravio 153 km. Od subotnjeg jutra kad je Bićanić krenuo trčati pa kroz cijeli dan imao je dobre vremenske uvjete. Naravno da je imao svojih kriza pogotovo po noći i zbog sna. Još je oko 3 sata počeo puhati jaki vjetar, a onda ga je od 5 pa sve do 8 u nedjeljno jutro pratila kiša.

Na kraju je Marko Bićanić uspio u svom pothvatu te je istrčao utrku na 24 sata. Nakon neprospavane noći i trčanja non – stop izgledao je prilično iscrpljeno što je i normalno, ali je zato postavio svoj osobni rekord u broju pretrčanih kilometara. U ta 24 sata napravio je 376 krugova oko Stadiona „Stanko Vlainić – Dida“ što je 150, 4 kilometra. Trčanje na stadionu djeluje prilično monotono, pogotovo kada se stalno vrtite u krug, ali je zato osim fizičke dobra bila i psihička priprema kako bi se izdržala ova utrka.

Ono što očekuje Ultramaraton klub Mazator je Kros u Tvrđavi Brod koji je planiran za 20. lipnja, dok će 22. kolovoza održati tradicionalna Slavonska utrka koja će biti noćni polumaraton na 5 i 10 km. Mazatori tijekom ove godine žele organizirati ovu utrku na 6, 12 i 24 sata, ali tada bi nastupili svi kao i djeca te štafete. (Josip Šebalj)