Ugasli vrt: Osijek ispao iz Europe na prvom koraku

Osijek se na vrlo ružan način oprostio od europskih utakmica na Gradskom vrtu. Silna suša koja hara istokom Hrvatske žestoko je opalila po kultnom osječkom stadionu koji je nakon užasnih 90 minuta presušio i “zagorio”, teško da ćemo ikad više na utakmici Osijeka na ovom stadionu vidjeti više od 5000 gledatelja koliko ih se večeras okupilo sa željom da isprate Osijek u sljedeću fazu kvalifikacija za Konferencijsku ligu, umjesto toga ispratili su ga u valovito more koje će se sljedećih dana, pa i tjedana teško primiriti.

Oglas

Nakon poraza 2:0 od zaista skromne ekipe Kizilžara tribine su orile od vrijeđanja igrača i pozivanja Nenada Bjelice da ode s klupe Osijeka. I sve i više nego opravdano, jer ono što su Bijelo plavi pokazali je bilo daleko ispod razine koja se od njih očekuje i u puno manje važnim utakmicama od ove. Na kraju je Kohorta pozvala igrače da skinu dresove poručujući im da ga ne zaslužuju nositi nakon onoga što su prikazali, i nije to daleko od istine iako su navijačke strasti kao i uvijek uzavrele. Sigurni smo da bi se svi kohortaši koji su bili zaista genijalni nekih 85 minuta, nisu prestajali s pjesmom, s bodrenjem i dizanjem atmosfere i na ostalim sektorima stadiona, složili da iz tog poziva valja izuzeti Ramona Miereza, momak je zaista ostavio sve na terenu, kao napadač je vjerojatno najuspješniji u oduzetim loptama, nije bilo izgubljene lopte za njega, energija mu je bila na vrhunskoj razini.

Oglas

Ostatak momčadi? Iako vruće glave, ne može se zapravo reći da je nedostajalo trke, količina je vjerojatno bila dovoljna, ali intenzitet zasigurno ne. I u prvom dijelu kojeg je Bjelica nazvao solidnim, a mi se s tim ne bi složili, jer ako je to da jedan Kilzižar ne stvori šansu u prvom poluvremenu dovoljno za ocjenu solidno, onda je Osijek debelo na krivom tragu. U protekloj sezoni 3. HNL Istok, nagledali smo se boljih momčadi nego je to večeras bio Osijek, momčadi koje igraju puno brže, puno organiziranije i puno otvorenije, i to je nešto iza čega čvrsto stojimo! Odigravanje iz prve kao da je zabranjeno, kao najbolji detalj večeri ostaje akcija na centru sa tri odigravanja iz prve, ispalo je pola gostujuće momčadi, samo je to trebalo raditi puno puno češće. U ekipi Osijeka carinik do carinika, bez tri dodira lopta ne ide nikuda, a tako se jednostavno ne može ni protiv Kazahstanaca!

Oglas

Treba li Bjelica otići? Nije lak odgovor na to pitanje, sigurno bi mnogi bez puno razmišljanja potvrdno odgovorili, gledajući ovu muku kao i ono protiv Lokomotive, sa sjećanjem da niti protiv Gorice nije bilo puno bolje zaključak bi bio da. Bjelica nema igru, a sada objektivno nema ni rezultat. Da se naslutiti da nema niti pravu atmosferu u svlačionici, da ga momčad ne slijedi kako bi trebala. On kao trener gaju nogomet koji nije atraktivan, ali i onaj osnovni dio koji mu je uvijek funkcionirao a to je obrana sada jednostavno ne postoji, Bijelo plavi cure poput Drave i ne mogu iz niti jedne utakmice izaći netaknute mreže. Bjeličin forte je rezultat, a nema ni njega, i u HNL-u su već prosuti prvi bodovi, i tamo će biti pritiska a očigledno je da momčad pod njim ne funkcionira kako treba. S druge strane, nije Nenad Bjelica zaboravio svoj posao, nije jednom pokazao da zna izvaditi momčad iz teške situacije. Stavimo se u ulogu predsjednika Osijeka, ako makne Bjelicu teško da može naći trenera tog kalibra u ovom trenutku, automatizmom će novi šef tražiti pojačanja, dok se ona uklope, dok se momčad posloži vjerojatno će i prvenstvo biti izgubljeno. Drugo pitanje je koga dovesti, stranac vjerojatno nije rješenje osim ako u Mađarskoj već netko čeka svoju šansu. Od domaćih prvi nam na pamet pada Tomić koji je sušta suprotnost Bjelici kada je nogometna filozofija u pitanju, bilo bi zanimljivo vidjeti kakav bi nogomet Osijek igrao s njim na klupi. Ne kao skandiranje nego kao “dobacivanje” Bjelici sa zapada se čulo “Zekiću vrati se”, ima tu i imena poput Davora Rupnika koji se definitivno izgradio kao trener, skupio iskustva i naučio osvajati trofeje i boriti se za vrh na nižoj razini… Sigurno će se puno imena spominjati sljedećih dana, jer Bjelica je zaista na staklenim nogama, ono što Osijek igra od početka sezone je – loše!

Nakon utakmice Bjelica je naglasio da je vojnik kluba i ako je on problem da će se dogovoriti o razlazu za 5 minuta i to je nešto u što nema razloga sumnjati. Odluka je na vodstvu kluba, a nije niti malo laka.