U20 reprezentacija (Ž): Njemice slavile u produžetku

U prvoj međunarodnoj utakmici mlađih reprezentacija u posljednje dvije godine, situacija je za U20 žensku reprezentaciju tijekom cijelog susreta bila neizvjesna. Hrvatska je prvu utakmicu na FIBA European Challengeru otvorila protiv reprezentacije Njemačke, uvijek solidne u svim mlađim reprezentacijama. Na koncu se ušlo i u produžetak u kojem su njemačke reprezentativke pokazale za nijansu više snage. Doslovno nijansu, jer je razlika između pobjede i poraza na kraju iznosila samo jedan koš.

U trećoj se četvrtini činilo kako će naše reprezentativke sigurno prevladati, Njemačka je pak tih deset minuta odigrala iznenađujuće loše, ne upisavši ni jedan poen. No, u posljednjoj su se dionici protivnice vratile u igru, izborile produžetak i slavile rezultatom 47:45 u utakmici koja se s obje strane odlikovala niskom preciznošću šuta, ali i visokom borbenošću.

Jedina dvoznamenkasta hrvatska reprezentativka bila je Josipa Jurič s 14 poena i 9 skokova. Izdvojila se i Ana Mandić s 8 poena i 11 skokova, od čega čak 7 napadačkih te Viktorija Ćurić s 9 poena, 6 skokova i 3 osvojene lopte.

“Utakmica s Njemačkom prekinula je dvogodišnji post igranja međunarodnih reprezentativnih utakmica mlađih kategorija. Bila je očekivano teška i za igrati, ali i za oporaviti se od stresa nakon nje“, kazao je glavni trener reprezentacije Dean Nemec odmah po završetku susreta.

“Prije utakmice dogovorili smo da idemo sa 100 i više posto pa što bude i treba biti iskren i reći da su energetski sve dale najviše što su mogle. Tijekom utakmice puno puta se tražila izmjena jer se više nije moglo. Njemice su objektivno više, jače i ipak spremnije u ovom trenutku. Nadoknađivali smo cijelo vrijeme taj energetski deficit borbenošću, a presudila su nam bacanja. Samo 5 od 20 je nedovoljno za dobiti utakmicu i tu je matematika neumoljiva”, pojasnio je Nemec i dodao:

“Zašto smo promašivali? Fizički napor, prva utakmica, nove lopte, novi obruči, pritisak, velika želja… Puno je razloga, ali je činjenica da u utakmici u kojoj su koševi padali na kapaljku i napadi se igrali pod ručnom nismo mogli pobjediti s 25% pogođenih bacanja. Naravno da ćemo morati igrati bolji napad ubuduće, ali bit će lakše ako bacanja dovedemo do uobičajenih 70-80%. Sutra nas nažalost očekuje još teža utakmica protiv Talijanki, europskih prvakinja u ovom godištu.”

Izvot: HKS