U pripremi je povratak dvojnih registracija nogometaša

Dvojne registracije su nekada bile velika pomoć klubovima, ali i mladim igračima koji nisu mogli dobiti značajniju minutažu u svom klubu pa su ih tim kanalima slali na kaljenje u nižerangirane susjedne klubove no samo na 90 minuta koliko traje utakmica dok su preostali period radili i trenirali u svom matičnom klubu.

Čini se da je došlo vrijeme za povratak ovakvog načina suradnje i pomoći mladim igračima, a sve to na inicijativu našeg osječkog nogometnog središta. Inicijativa je pokrenuta i naznake za realizaciju su za sada dobre no zeleno svjetlo mora donijeti pravna služba HNS-a. Prema neslužbenim informacija neke zemlje Europske unije već imaju takvu praksu.

Ideja o dvojnim registracijama je krenula iz našeg ureda prije dvije godine jer su već očito veliki problem svima u klubovima juniori pa bi kroz dvojnu registraciju mogli pomoći klubovima što smo već na Izvršnom odboru izglasali no čekamo odobrenje UEFE. Pokazalo se kroz analize da nam je najosjetljivija kategorija juniora i općenito mladih igrača na prijelazu u seniorski nogomet pa bi ovime pomogli klubovima koji u prvom redu nemaju dovoljan broj igrača, a s druge strane mladim igračima za njihov adekvatan razvoj. Uzmimo onog 18.igrača Osijeka koji neće dobiti veliku minutažu i priliku, a u nekom nižerangiranom klubu bi vjerojatno bio ponajbolji igrač kluba u Drugoj ili Trećoj HNL. Guramo ovu inicijativu već godinama na našem županijskom sazivu, pa na MNO i na koncu i na IO HNS-a, ali prepreke stižu iz UEFE no mislim da ćemo uskoro dobiti zeleno svjetlo jer bi ovo uvelike pomoglo u funkcioniranju klubova i razvoju mladih igrača – rekao je za Sportalo Željko Bel dodavši da bi se uskoro trebala verificirati i odluka o pet izmjena koja bi također mogla biti od pomoći klubovima i igračima za dobivanje veće minutaže.

Još uvijek nije ništa definirano, radi se na tome, guramo inicijativu, ali radi se stručna analiza do kojeg bi godišta mogla ići dvojne registracije i zašto baš do toga godišta. Inicijativa bi prema mojem mišljenju trebala proći no ipak to ne ovisi samo o nama no ja sam optimist da će se u budućnosti ponovo vratiti dvojne registracije kao pomoć klubovima, ali još više mladim igračima u njihovom razvoju i napretku – dodao je Ante Vučemilović Šimunović mlađi.

Ovo je definitivno dobra i pohvalna stvar jer se do sada teško bilo klubovima odreći igrača na period od čitave polusezone do novog prijelaznog roka pa bi ovom odlukom igrači ostajali u svojim matičnim klubovima, trenirali i prikupljali minutažu koja, ukoliko nije dovoljna u očima struke, će biti podebljana u drugom klubu u kojemu bi mladi igrači imali priliku razmahati se , naigrati i skupiti prijeko potrebno iskustvo igranja jer od sjedenja na klupi i gledanja starijih kolega nema prevelike vajde jer bismo inače svi bili vrhunski igrači gledajući lige petice na TV ekranima.

Foto SS YT