U Osijeku predstavljena nova sportska atrakcija – Izgradnja umjetnih stijena za sportsko penjanje

Na poticaj Sportsko-penjačkog kluba “Bastion“ Osijek i HGSS-a Osijek pokrenut je projekt izgradnje umjetne stijene za sportsko penjanje koji su predstavili zamjenik gradonačelnika Boris Piližota te predsjednik i trener u SPK „Bastion“, član HGSS-a Osijek Ivan Ljubičić.

Oglas

U proračun za ovu godinu osigurali smo sredstva za izgradnju umjetne stijene za sportsko penjanje, koja će biti pozicionirana na prvom katu NŠD „Gradski vrt“ , na njenom južnom dijelu i istočnom hodniku. Možemo reći da se radi o iznimno popularnom sportu , kada govorimo globalno. Tome u prilog govori što je sportsko penjanje postalo olimpijska disciplina i uvršteno u program Olimpijskih igara u Tokiju. Zasigurno će izgradnja ove umjetne stijene obogatiti i povećati atraktivnost sportske ponude u gradu Osijeku. Razlog tome je što ne postoji u široj regiji ovakva penjačka infrastruktura na istom mjestu,tu govorimo o velikoj i maloj stijeni. Velika ili Lead stijena,formata visine 8 m i širine 6,2 m, te Boulder ili niska stijena,visine 4 m i širine 14 m. Tako smo ovaj prostor koji je do sada stajao neiskorišten, stavili u funkciju kao dodatnu vrijednost, a kako će se umjetna stijena nalaziti u sklopu dvorane, odnosno u zatvorenom prostoru, ovaj sport će se moči prakticirati tijekom cijele godine. Također, realizacijom projekta doprinijet ćemo ostvarenju javnih potreba na području grada Osijeka. Prvenstveno u promicanju i poticanju sporta,tako i unapređenju infrastrukture i sportske ponude u gradu Osijeku, ali i poticanju razvoja mladih sportaša i očuvanju sportske aktivnosti. Vrijednost projekta je 250 000 kuna i očekujemo da će vrlo brzo,u narednom razdoblju od mjesec ili mjesec i po, odnosno tijekom ljeta završiti projekt i da će obje stijene biti postavljene i funkcionalno spremne, rezonira osječki dogradonačelnik Boris Piližota.

Oglas

 

Oglas

Predsjednik i trener u SPK „Bastion“, član HGSS-a Osijek Ivan Ljubičić:

– Do sada nismo imali adekvatan prostor za treniranje. Ovdje ćemo provoditi program penjanja za sve uzraste. Škola će se sprovoditi prema planu i programu Hrvatskog planinarskog saveza i komisije za sportsko penjanje. Članovi HGSS Stanice Osijek, ovdje će moći odraditi svoje vježbe i treninge,jer je stijena idealan poligon za naše članove, a ujedno i atrakcija za novo članstvo. Organizirat ćemo lokalne (županijske) lige i uvrštavanje Osijeka u program nacionalne Petzl BLOK lige. Imat ćemo dane otvorenih vrata za svekoliko građanstvo,kako bi se mogli okušati u ovom sportu. Također ćemo organizirati radionice terapijskog penjanja za osjetljive skupine. Penjanje na kulu Bastion su bili počeci osječkog penjanja. Improvizirali smo. Inače,zainteresiranost je velika. Ljudi se raspituju,prate na stranicama,a ne znaju gdje bi to prakticirali. Sad dobivamo adekvatan prostor s vođenim trenažnim procesom. Do sada to nismo imali u gradu, a s ovim prostorom ćemo to dobiti.