U Lipik dolazi Hassani Gravett, nova mlada zvijezda Orlando Magica

Lipik će 22. i 23. srpnja biti domaćin jednog od najjačih svjetskih challengera 3×3 košarke na kojem će nastupiti aktualni olimpijski pobjednici, a po prvi puta će u Lipiku zaigrati i igrač koji je prošle sezone igrao i u najjačoj košarkaškoj ligi na svijetu, američkoj NBA ligi.

Oglas

U Lipik dolazi Hassani Gravett, 25-godišnji rookie koji je prošle sezone u dresu Orlando Magica odigrao 8 utakmica uz prosjek od 6,3 poena, 2,6 skokova i 2,5 asistencije. Gravett će u Lipiku igrati za 3×3 ekipu Washington DC koja se tek pojavila u svijetu 3×3 košarke, ali je odmah pokazala kvalitetu u potencijal osvojivši jaki challenger u francuskom Poitiersu.

Oglas

Ljubitelji 3×3 košarke će u Lipiku imati prigode na djelu vidjeti i aktualne olimpijske pobjednike, ekipu Riga koja je pod latvijskom zastavom lani na Olimpijskim igrama osvojila zlatnu medalju.

Oglas

Na šesto izdanje Lipik 3×3 challengera kojeg i ove godine organizira Udruga Libox Lipik, u partnerstvu sa FIBA 3×3, dolazi i trenutno 2. rangirana ekipa na svijetu, Liman iz Novog Sada u kojoj igra Aleksandar Ratkov koji je sa Srbijom na OI u Tokyu osvojio brončanu medalju. Igrači Limana su u Lipiku igrali finale 2017. godine, a prošle su godine bili peti.

Za razliku od lanjskog izdanja Lipik 3×3 challengera koje je zbog epidemioloških mjera održan u Školskoj sportskoj dvorani, ovogodišnji se vraća na staru vrlo atraktivnu lokaciju igrališta Dječjeg doma u Lipiku. Nastupit će 16 ekipa iz cijelog svijeta, a da se radi o vrlo kvalitetnom challengeru potvrđuje činjenica da u Lipik dolazi 8 ekipa koje su trenutno rangirane u Top 30.

Uz već spomenuti Liman (2.) i Rigu (5.), u Lipiku će igrati i dvije najbolje litavske ekipe Šakiai (6.) i Marijampole (15.), zatim mongolski Ulaanbaatar (13.), najbolja njemačka ekipa Dusseldorf (21.), belgijski Marksem (22.) i filipinski Chebu (26.). Filipini će ove godine u Lipiku imati dva predstavnika jer stiže i ekipa Manila, a tu su još i japanska Saitama, švicarski Fribourg, beogradski Partizan, te Pariz, osvajač kvalifikacijskog Satelit turnir u Nantesu i još jedna ekipa iz Srbije, Krupanj koja je pobjednik Satelita u Prnjavoru, BiH.

Hrvatski predstavnik u Lipiku će biti ekipa Zagreba koja je osvojila Satelit turnir u Bjelovaru 10. srpnja, a u Lipik će igrati u sastavu Veljko Budimir, Jure Gunjiina, Fran Jacović i Stipe Krstanović.

Sustav natjecanja na Lipik 3×3 challengera je isti kao i ranijih godina. Prvog dana u petak 22.7. su na rasporedu utakmice u dvije kvalifikacijske skupine, potom razigravanje u 4 skupine glavnog turnira, a dan kasnije subotu 23.7. su na rasporedu utakmice knock out faze, počevši od četvrtfinala.

Uz bogate i vrijedne novčane nagrade, pobjednik i finalist Lipika plasirati će se na jedan od najatraktivnijih 3×3 WT Mastersa u švicarskoj Lauseanni.

Tekst / Foto Mario Barać