Turnir ili zid?

Posljednjih godina svjedočimo pravoj hiperinflaciji nogometnih turnira za mlađe kategorije, svaki klub da iole organiziranom školom nogometa tokom ljeta organizira turnire za klince, oni koji imaju sreću da im na raspolaganju stoji i dvorana isto rade i tokom Božićnih blagdana.

Oglas

Krasne su to prigode da se vidi sav talent kojim raspolaže hrvatski nogomet i koji djeluje nepresušno, lijepe su to prilike za druženje djece, njihovih trenera i roditelja, apsolutno i za popunjavanje klupskih proračuna jer masa roditelja znači i popriličnu količinu potrošenog novca u klupskim kantinama. Prekrasno, ali koliko korisno?

Oglas

Nogomet je svakodnevna tema, pa tako i razvoj djece. U nedavnom razgovoru s prekaljenim stručnjakom najviše razine dotaknuli smo se i razvoja djece, po njegovom sudu s kojim se nije teško složiti HNS ide u krivom smjeru predstavljajući instaliranje mnogobrojnih terena s umjetnom travom širom Hrvatske. Apsolutno je u redu da se prave tereni, ali bi umjetna trava trebala biti opcija samo u krajnjem slučaju, kada vremenski uvjeti ne dozvoljavaju rad na pomoćnom terenu od prirodne trave. Današnji klinci već u zabrinjavajućoj mjeri rade na umjetnim podlogama koje su umjesto posljednjeg postale prvo rješenje.

Oglas

Jedan drugi provjereni i dokazani trener koji je lansirao dva mladića među Vatrene, dotaknuo se drugog problema, onog iz uvoda ovog teksta. Vrlo jednostavnim pitanjem dao je mnoge odgovore. Tim pitanjem ćemo i zaključiti ovaj tekst, iako ne vjerujemo da ćemo promijeniti trend u kojem je najvažnije nakupiti što više medalja s kojekakvih turnira i što masovnije i što češće organiziranje istih, možda će se netko željan istinskog razvoja igrača i zapitati koliko je to zaista korisno. Da se razumijemo, turniri su potrebni iz više razloga, no puno puta će “zid”, biti puno korisniji našim malim nogometašima.

– Ako imamo dva kvalitetom identična igrača, jednog ujutro u 9 sati sjednemo u autobus i odvezemo na turnir u 2 sata udaljeni grad, tamo odigra 4-5 utakmica, pa ponovno sjedne dva sata u autobus i vrati se kući s medaljom, a drugog ostavimo da pola od toga vremena samo napucava loptu u zid, tko će taj dan više napredovati?