Trideset dana “zatvora” za Kristijana Eskeričića

Kristijan Eskeričić, 26-godišnji rukometaš, u posljednji se trenutak uspio vratiti iz Španjolske, gdje je proveo dvije godine u prvoligašu Cuenci, trenutno petoj momčadi španjolskoga prvenstva. O Španjolskoj, rukometu, korona virusu, budućim planovima razgovarali smo dok se nalazi u samoizolaciji.

Oglas

U Španjolskoj  sam potvrdio svoju kvalitetu 

Oglas

Kao i sva sportska natjecanja, i španjolska rukometna liga prekinuta je. Ovogodišnji nastupi u Cuecni bili su potvrda tvoje potpune afirmacije?

Oglas
  • Cuenca je mali španjolski klub u gradiću od 60.000 stanovnika koji se u posljednje dvije godine uspješno nosi s daleko bogatijom klubovima. U trenutnom smo prvenstvu ASOBAL lige nakon 19 odigranih kola na petom mjestu s 23 boda s velikim izgledima da sačuvamo mjesto koje ponovo osigurava nastup u europskom natjecanju. Ispred nas je s 27 bodova Bidasoa, a ispod Granollers s 21 bodom. Do kraja prvenstva bi se između ova tri kluba vodila borba za četvrtu, petu i šestu poziciju. Naravno, Barcelona je neprikosnovena jer ima maksimalnih 38 bodova. Po drugi puta u povijesti kluba nastupili smo u EHF kupu gdje smo se plasirali u grupnu fazu zajedno s njemačkim Rhen-Necker Lowenom, francuskim NImesom i danskim Holstebroom. U tri odigrane utakmice osvojili smo tri boda čime smo zadržali mogućnost prolaska dalje. To je ujedno i najbolji klupski rezultat, ali, nažalost, korona virus, sve je očitije, prekinuo je ovaj veliki Cunecin niz. U protekle dvije španjolske sezone potvrdio sam se kao rukometaš i dokazao sebi i drugima da mogu igrati na vrhunskoj razini.

Prije desetak dana uspjeli ste se vratiti iz Španjolske u Đakovo. Kakva je atmosfera u Španjolskoj  s obzirom da je postala jedno od najvećih žarišta zaraze?

  • – Kao što je i bilo očekivano, nakon što je proglašena epidemija korona virusa, čelništvo ASOBAL lige donijelo je odluku o prekidu natjecanja. Punih 16 dana proveo sam sa suigračima u izolaciji, a mjere su bile doista stroge. Svakoga jutra, a i tijekom cijeloga dana, slušali smo sirene prve pomoći što je bi očit znak da situacija nije nimalo lagana. Jedino sam mogao otići u trgovinu po najosnovnije potrepštine i nazad u stan. Te sam dane provodio u individualnim treninzima, naravno u stanu, pripremao sam zdrave obroke, čitao knjige, razgovarajući s obitelji… Nakon tih doista teških i neočekivanih dana došao je i dan povratka u Đakovo. Situacija u Španjolskoj znatno se pogoršavala i kada su u klubu shvatili da se prvenstvo neće nastaviti, u dogovoru s predsjednikom i trenerom kluba, krenuo sam prema Hrvatskoj. Toga dana, u Španjolskoj se brojka zaraženih popela na 50.000.
  • Madridska zračna luka bila je sablasno prazna, a ono malo ljudi bili su pod zaštitnim maskama i rukavicama. Dolaskom u Zagreb dobio sam uputstva o samoizolaciji. I evo me sada u đakovačkoj samoizolaciji koju provodim u ujakovoj kući. Moram priznati da mi posljednjih mjesec dana izgleda kao nekoliko godina. Vrijeme kratim treninzima. U suradnji s kondicijskim trenerom Osijeka Metejem Išasegijem individualno provodim tjedni program. Užas, trideset dana zatvora!

Budimo optimisti, pa pogledajmo malo unaprijed. Što će Kristijan Eskeričić kada se situacija vrati u normalu. Kada se sportaši vrate na terene?

  • Sada je sve očitije da se prvenstvo u Španjolskoj neće nastaviti. Novu sezonu nastavit ću u Sloveniji, a razloga za to je više. Prije svega, na moju odluku velikom mjerom utjecala je moja djevojka Lara. U osmom mjesecu selim u Sloveniju tako da ćemo biti zajedno. Osim toga, bit ću puno bliže kući. Slovenska liga je izuzetno jaka i bit će to prilika za novo dokazivanje. Ozljede su iza mene, u najboljim sam godinama i vrijeme je da potvrdim svoju rukometnu vrijednost. Samo se nadam da će ova pandemijska kriza proći i da ćemo se uskoro vratiti normalnom načinu života.

Izvor DJSPORT