Treća NL: Rasplet borbe za ostanak

Četiri su kola do kraja sezone za slavonsko-baranjske četvrtoligaše, a rasplet borbe za ostanak se i ne nazire. Spomenimo da je na vrhu stvar ipak nešto čišća, Đakovo je definitivno otpalo iz svih kombinacija za titulu, Andrijevčani su protiv Kutjeva vrlo vjerojatno sami sebi presudili iako u nekakvoj teoriji možda i imaju šanse, no teško da će i Slavonija i Čepin baš tako prosipati bodove. Objektivno, Slavonija ili Čepin, to je jedino pitanje kad je naslov prvaka u pitanju.

A na začelju – kaos. Svi su u izvrsnoj formi, svi skupljaju bodove i sve je jasnije da bi u zadnjem kolu mogli gledati pravi rat u isto vrijeme na više terena. Možemo reći da su Svačić i Vuteks posljednji koji su relativno sigurni iako su i oni u dometu ovima na samom dnu pa se nemaju pravo opustiti. Valpovka i Borac su bod iza Vuteksa, dakle ugroženi, ali ipak u ugodnijoj situaciji od šest klubova iza njih koji će se do kraja boriti za ostanak, teško je očekivati da će netko odmaknuti na vrijeme.

U najboljoj poziciji je definitivno Slavija koja već u subotu može gotovo osigurati ostanak, Pleterničani na krilima sada baš moćnog napadačkog trojca redovito kupe bodove i u Novu Gradišku idu po pobjedu, a odličnim rezultatima kupili su si toliko mira da barem u gostima nemaju imperativa. Raspored do kraja ipak nije Slaviji tako ugodan, čekaju je tri dvoboja protiv ekipa koje se bore za ostanak, od toga dvije u gostima, osim Gradiške idu i u Cernu, a kod kuće će igrati s dva županijska rivala, najprije sa Slavonijom koja se bori za obranu naslova, a onda u posljednjem kolu s Kutjevom.

Iza Slavije se nalazi trojac Oriolik – Kutjevo – Graničar sa po 31. osvojenim bodom. U tri kola na klupi Oriolika Dalibor Bognar osvojio je pet bodova, prodisali su Crveni, ali su i dalje definitivno ugroženi. Njih čeka u nedjelju gostovanje u Starom Slatiniku, Svačić je kako smo rekli “graničan”, nije do kraja siguran i teško da će ući opušteno u tu utakmicu. Nakon toga Bognarova momčad ima meč loptu na svom terenu, u goste joj dolazi nezainteresirano i u gostima loše Đakovo, a za kraj slijede dva teška ispita, najprije gostovanje Kraj Uljare kod Čepina koji će moguće i izvjesno još uvijek biti u borbi za naslov prvaka, pa u posljednjem kolu u Oriovac dolazi – Sloga.

Kutjevo je proigralo u završnici sezone, pobjedom u Andrijevcima napravili su ogroman posao, ali još veći ih čeka do kraja sezone, a posebno u nedjelju kada se igra utakmica biti ili ne biti. Nekako se već godinama Kutjevo i Graničar prate, ili su zajedno u vrhu ili su ove sezone zajedno u borbi za ostanak. Pobjedom nad Graničarom Kutjevo bi se dovelo u dobru situaciju, prednost zbog domaćeg terena je tu, forma je dobra kod obje ekipe, a ovo je utakmica koja će se vrlo vjerojatno pokazati ključnom iako je nakon nje još devet bodova u igri. Tko poražen napusti teren bit će u teškom problemu, a ako to bude Kutjevo iz njih će se izlvačiti na gostovanjima u Vukovaru i Pleternici što se čini vrlo lošim izborom, dok bi relativno sigurni trebali biti domaći bodovi protiv Borca koji je u gostima manje više bezopasan.

Graničar je sjajan u proljeće, samo je u Požegi poražen i sigurno od svih u borbi za ostanak djeluje najbolje. Pobjedom nad Cernom proteklog vikenda vratio se pobjedama, a eventualnim slavljem u Kutjevu gotovo bi se osigurao. Nakon Kutjeva na svom terenu dočekuje Andrijevce koji će do tada možda i otpasti iz borbe za naslov, no sigurno su jedan od protivnika koji ne idu u kategoriju lakih, a nakon toga još jedan domaći susret u kojem na Spomen stadion stiže Valpovka. Na prvi pogled to bi trebao biti lak posao za Plave, ali sjetit ćemo se da smo isto tako o Valpovci razmišljali uoči njenog posljednjeg gostovanja u jesenskom dijelu sezone, a znamo kako je to na Pazarištu završilo. Ako iz ova tri susreta Graničar ne osvoji dovoljno bodova da se osigura, posljednja prilika bit će u Rupi, tamo gdje se nitko ne želi spašavati.

Nevjerojatno s obzirom na igrački kadar, ali četiri kola prije kraja Sloga je na poziciji koja vodi u MŽNL, no još ima priliku to popraviti. Da bi o tome mogli realno razmišljati jednostavno moraju pobijediti Slaviju u subotu, svi drugi ishodi gotovo bi značili kraj priče za njih. Pobjedom bi si otvorili šansu da protiv Naška, Bedama i Oriolika ipak sačuvaju status. Dakle, nakon Slavije za Ellera i društvo slijedi gostovanje kod razigranog Naška, zatim domaći dvoboj protiv neugodnog Bedema, te u posljednjem kolu gostovanje u Oriovcu koji još nije osigurao ostanak. Vrlo zahtjevan raspored, ali ako je pobjeda u Kneževim Vinogradima znak nekakvog buđenja nije Sloga bez šanse.

Porazom u susjedskom derbiju u Županji Cerna je pala na samo začelje, ali sigurno nije bez šanse da se izbori za ostanak jer je zaostatak minimalan. Jako dobra vijest za Tomislav je činjenica da je Našk osigurao ostanak pa će posljednje kolo dočekati opušten, da su Našičani ostali u opasnoj zoni raspored za Bartulovićevu momčad bi bio vrlo zahtjevan. Ono što je za njih imperativ je njihov teren, pobjede sljedećeg vikenda nad Vuteksom, pa u 29. kolu nad Slavijom su obaveza ako žele ozbiljno kandidirati za ostanak. Uz to, morat će do bodova i na jednom od dva gostovanja, ili iz Kneževih Vinograda ili u posljednjem kolu iz Našica moraju se vratiti s tri boda, eventualno i po jedan sa svakog bi bio dovoljan.

Jasno, sve kombinacije oko ostanka uvelike ovise o broju klubova koji će ispadati, biti će to dva ili tri. Dva kluba svakako ispadaju i prepuštaju mjesto za dva kluba koji ulaze iz MŽNL Osijek – Vinkovci odnosno Brod – Požega. Jasno je i matematički da u ligu iz Druge NL stiže Belišće koje uzima još jedno mjesto, ali je moguće da to ispadanje “poništi” vjerojatno Slavonija koja bi trebala u kvalifikacije za popunjavanje Druge NL. Prije svega, Slavonija treba dobiti licencu za to natjecanje, a onda i odraditi posao u kvalifikacijama. Nimalo bez izgleda nije rasplet po kojem tri kluba ispadaju iz lige, svi žele ostanak, bit će tu još puno obračuna, puno “dogovorenih” utakmica za razne stručnjake koji kako god završila koja utakmica znaju da je dogovoreno. Kako god bilo, još 360 minuta će se voditi velika borba, tko će izaći kao pobjednik doznat ćemo prvog dana lipnja oko 20,00 sati.