Treća NL Istok: Kombinacije

U subotu pada posljednja “klapa” na ovosezonski pustolovno humoristični film s primjesama trilera genijalnog naziva “Treća NL Istok”, iako je riječ o četvrtom rangu natjecanja. Kako će se triler rasplesti doznat ćemo u subotu nešto prije 20 sati kada se završe posljednje utakmice. Prvak je poznat, titula ostaje u Požegi, a tko će ispasti je prilično neizvjesno, pet je kandidata pa ćemo proći moguće kombinacije.

Oriolik, Sloga i Tomislav iz Cerne imaju po 35 bodova, Kutjevo je na 34, a Slavija na 33. Svi mogu ispasti, svi se mogu spasiti. Dva kluba sigurno ispadaju, moguće i tri ukoliko Slavonija kroz kvalifikacije ne ode u Drugu NL, odnosno 3. HNL, treći rang natjecanja. Dobra pretpostavka je to što su Požežani dobili licencu, ostaje samo biti bolji od nekoga iz trojke Zadar, Segesta i Uljanik koji su potencijalni protivnici Poletijevoj momčadi.

Dva su izravna dvoboja u zadnjem kolu, Slavija je domaćin Kutjevu, Oriolik Slogi, dok Ceranci gostuju u Našicama.

Orioliku, Slogi i Tomislavu pobjeda jamči ostanak, to je potpuno jasno. Remi u Oriovcu otvara priliku i Slaviji i Kutjevu da pobjedom osiguraju ostanak. I Slavija i Kutjevo imaju bolji međusobni omjer od Oriolika, Oriolik je bolji od Cerne. Sloga je lošija od Kutjeva i Slavije, a bolja od Cerne. Što se međusobnih omjera tiče, Cerna je lošija od svih konkurenata osim Kutjeva.

SLAVIJA – ORIOLIK 1:1, 1:0

SLAVIJA – TOMISLAV 2:0, 1:2

ORIOLIK – TOMISLAV 1:0, 1:1

KUTJEVO – TOMISLAV 2:1, 0:3

SLAVIJA – SLOGA 3:2, 0:1

SLOGA – KUTJEVO 1:0, 1:3

KUTJEVO – ORIOLIK 3:0, 1:3

TOMISLAV – SLOGA 2:2, 0:2

KUTJEVO – SLAVIJA 1:2

SLOGA – ORIOLIK 0:2

(U slučaju istog broja bodova, ako bude odluka o ispadanju, gleda se međusobni omjer, ako je i on identičan gleda se međusobna gol razlika kod koje ako je izjednačeno presuđuju golovi u gostima.)

Kombinacija je zaista jako puno, evo jednog primjera kako se stvari mogu do kraja zakomplicirati. Oriolik i Sloga remiziraju, Slavija pobijedi Kutjevo, a Našk i Tomislav isto tako remiziraju. Kutjevo ispada sa 34 boda, a preostala četvorka završava sezonu sa po 36 bodova. Kada bi se napravila mini tablica, Slavija bi imala 10 bodova, Oriolik 9, Sloga 8, a Tomislav 5.

Ukoliko više od dva kluba završe s istim brojem bodova, što nije nimalo nemoguća kombinacija što smo vidjeli iz primjera iznad, radi se mini ljestvica. Evo što kažu propozicije natjecanja za sezonu 2023./24.:

Ukoliko se radi o mjestu koje odlučuje o plasmanu u drugi dio natjecanja, u slučaju jednakog broja bodova, plasman se utvrđuje na osnovu dodatne tablice od rezultata koje su u međusobnim utakmicama postigli klubovi sa jednakim brojem bodova u prvom djelu natjecanja.

Ukoliko se radi o odlučivanju o prvaku ili o prijelazu u viši ili niži rang natjecanja, u slučaju jednakog broja bodova, plasman se utvrđuje na osnovu dodatne tablice od rezultata koje su u međusobnim utakmicama u prvom i drugom dijelu postigli klubovi sa jednakim brojem bodova.

Plasman na dodatnoj pomoćnoj tablici utvrđuje se zbrojem osvojenih bodova.
Ako je zbroj bodova jednak, odlučuje razlika između datih i primljenih zgoditaka.
Ako je i ova razlika jednaka, odlučuje veći broj postignutih zgoditaka u gostima (kada su u kombinaciji dva kluba) odnosno veći broj postignutih zgoditaka (kada su u kombinaciji tri ili više klubova).