Tonči Stipanović blizu odličja, Elena Vorobeva solidna – ukupno 12.

Enoshima / Tokio, 30. srpnja 2021. – Srebrni jedriličar iz Rija 2016., Tonči Stipanović, kao trećeplasirani je izborio plov za odličja klase Laser, dok su braća Šime i Mihovil Fantela trenutačno na 10. mjestu klase 49er na olimpijskoj regati u japanskoj Enoshimi.

Oglas

 

Oglas

U devetom plovu Splićanin je bio fantastičan, sa sedmog mjesta probio se na treću poziciju jer su Norvežanin Tomasgaard i legendarni Brazilac Scheidt kiksali i ušli u cilj tek kao 19. i 24. Tu treću poziciju je sačuvao i u posljednjem, desetom kvalifikacijskom plovu, kada je bio 10.

Oglas

 

Uoči plova za medalje u ponedjeljak Stipanović ima 74 negativna boda, samo tri više od drugoplasiranog Hermanna Tomasgaarda, dok na 4. pozicji Cipranin Pavlos Kontides ima 76 bodova. Vodi Australac Matt Wearn sa samo 49 bodova i praktički je osigurao zlato.

 

Braća Fantela su u petak odlično jedrili, sedmi plov su okončali kao 14., potom u osmom došli do trećeg mjesta, što im je najbolji plasman dosad, da bi u devetoj utrci ušli u cilj kao peti, ali su naknadno diskvalificirani zbog preranog starta. Sa 75 negativnih bodova Zadrani zauzimaju 10. poziciju uoči posljednja tri plova, koji će odlučiti o ulasku u “medal-race”, a u kojem će se deset najboljih posada boriti za medalju po sustavu dvostrukih bodova. Zadnja tri plova u ovoj klasi održat će se u subotu.

 

Elena Vorobeva ostala je u Laser radialu bez plamana u plovu za odličja, te je svoje prve Olimpijske igre završila na dobrom 12. mjestu od ukupno 44 natjecateljice. Hrvatskoj reprezentativki nedostajalo je da bude među deset najboljih, tek devet negativnih bodova, koje su odnijeli predzadnji i zadnji današnji plov s 18. i 23. ulazom cilj. Nakon prvog dana bila je treća, ali je u preostalih osam utrka pokvarila plasman.

 

Judašica Ivana Maranić poražena je u dvoboju 1. kola kategorije do 78 kg od Litavke Sandre Jablonskyte. Zapela je već na prvoj prepreci olimpijskog turnira u kultnoj dvorani Nippon Budokai u središtu Tokija.

 

– Jednostavno nisam mogla naći rješenje za suparnicu. Ona se stalno povlačila, bila mi je daleko i nisam je mogla iskontrolirati. Šteta za takav završetak. Lijepo je bilo biti tu među svim ovim sportašima, ovo je ipak poseban osjećaj – izjavila je Ivana Maranić, uz zahvalu svom klubu, zagrebačkom JK Panda.(hoo)

Foto Screenshot