Tko će u MŽNL, Croatia ili Dinamo?

Poprilična gužva nastala je oko toga tko će iz 1. ŽNL Požeško slavonske sljedeće sezone igrati Međužupanijsku ligu Slavonski Brod – Požega, pa se posljednjih dana vodi prava mala bitka.

Oglas

Uvjerljivo najbolja momčad 1. ŽNL protekle sezone bio je BSK Buk, no Bučani se razočarani određenim odnosima i porukama koje su dobili nisu niti prijavili za MŽNL jer u protekloj sezoni nisu imali dvije mlađe kategorije, a upravo je to priča oko koje nastaje čitava “afera”. Do prije desetak dana kao siguran putnik u MŽNL činio se Dinamo iz Vidovaca, klub koji bez dileme ako izuzmemo Slavoniju i Slaviju u Zlatnoj dolini ima najbolju školu nogometa koja se s dvije kategorije uspješno natječe i u 1. Kvalitetnoj ligi Slavonije i Baranje, dok ostale kategorije igraju županijska natjecanja.

Oglas

Na ljestvici 1. ŽNL ispred Dinama se ugurala Croatia iz Mihaljevaca, koja protekle sezone nije imala niti jednu mlađu kategoriju pa nekako nitko i nije računao na njihovu prijavu, no ona je ipak stigla. Plasman na ljestvici svakako gura Croatiju u bolji položaj jer je to prvi kriterij kod promocije u viši rang. Problem nastaje u tomu što u Savezu tumače da je Croatia da bi ostvarila pravo natjecanja u MŽNL u prethodnoj sezoni morala imati dvije mlađe kategorije iako po propozicijama 1. ŽNL nije obavezna imati niti jednu.

Oglas
članak 9. propozicija MŽNL

Kontaktirali smo nekoliko stručnjaka po tom pitanju i svi se slažu da to ne bi trebao biti uvjet, da Mihaljevčani imaju pravo na promociju te da bi morali imati određeni vremenski rok u kojem mogu registrirati djecu.

– Prije svega moram istaknuti da mi je zaista iskreno žao što u viši rang natjecanja ne ide Buk koji je to apsolutno zaslužio na terenu, daleko su najbolja momčad lige i siguran sam da bi i u MŽNL bili u samom vrhu s obzirom na igrački kadar. Mi smo se prijavili za natjecanje iako iskreno nismo o tom razmišljali prije korone jer smo mislili da je Buk siguran putnik, okupili smo djecu, praktično završili pregovore i s trenerima, kroz nekoliko dana ćemo odraditi i registriranje djece tako da ćemo biti spremni – rekao je predsjednik Croatije Dražen Franjić.

iz propozicija 1. ŽNL PSŽ

– Izvršni odbor ŽNS donio je odluku da u Međužupanijsku ligu ide momčad Dinama iz Vidovaca koji jedini ispunjava kriterije za viši stupanj natjecanja. Stav Izvršnog odbora je u skladu s pravilnicima i propozicijama iz natjecanja koje kažu da momčad koja želi u viši razred natjecanja mora ispunjavati uvjete tog ranga. Nažalost BSK i Croatia ne ispunjavaju kriterije po broju mlađih kategorija, odnosno nemaju niti jednu od dvije tražene, tako da  Dinamo kao trećeplasirani klub u sljedećoj sezoni igra u Međužupanijskoj ligi – rekao nam je na ovu temu predsjednik ŽNS Drago Lucić.

Mi nismo planirali u viši rang ali su nas iz Saveza zvali da idemo pa smo se dogovorili da ipak hoćemo, spremili smo se dobro, osigurali financijska sredstva, doveli novog trenera Krunoslava Podoljaka i vrlo dobro pojačali momčad da možemo biti konkurentni. Sada stvari nisu na nama, bilo MŽNL bilo 1. ŽNL mi ćemo imati dobru momčad za sljedeću sezonu – riječi su Tomislava Čabraje, predsjednika Dinama.

Inače, što se MŽNL tiče u odnosu na proteklu sezonu iz nje je u 3. HNL gotovo sigurno otišao prvak Slavonac iz Bukovlja, drugoplasirani Svačić čeka što će učiniti Marsonia pa bi i on mogao u kvalifikacije, dok će sigurno liga ostati bez Željezničara koji je prestao s radom i nije se prijavio za nastup u ligi. Ligu sigurno popunjava Slavonac iz Nove Kapele, jedan od dvojca Dinamo/Croatia, po odluci IO kako stvari stoje to je Dinamo, te eventualno još jedan ukoliko i Svačić ode u 3. HNL.