/Tihomir Pejin predvodi Slavonce na A-listi elitne skupine hrvatskih sudaca DARIO BEL, ANDREJ BURILO, KRUNO ŠARIĆ, GORAN PATAKI...
vučemilović pejin hns

Tihomir Pejin predvodi Slavonce na A-listi elitne skupine hrvatskih sudaca DARIO BEL, ANDREJ BURILO, KRUNO ŠARIĆ, GORAN PATAKI...

Premda je na oštrici kritike i kad treba i kad ne treba, sudačka organizacija ponovo potvrđuje silan trud ne bi li suđenje – napose u najvišem profesionalnom razredu – bilo što uspješnije. Sve je spremno za tradicionalni seminar, koji će od 11. do 13. srpnja biti održan u Svetom Martinu na Muri.

Brojke govore same za sebe: bit će to 55. okupljanje sudaca s A i B liste Prve HNL te 29. summit njihovih „trenera“, negdašnjih sudaca te sadašnjih kontrolora. Kako je već uobičajeno, ljetni skup je lociran na Međimurje, kao što je zimski u posljednje vrijeme isključivo u Istri, u Medulinu. Za uvod u temu prvo ćemo nabrojiti sudionike:

– Sve je osmislila i sve će realizirati Komisija sudaca HNS-a, na čelu s predsjednikom Antom Kulušićem, članom nacionalne nogometne vlade i, što više, jednim od petorice njenih dopredsjednika. Asistiraju najbliži suradnici Darko CvitkovićDraženko KovačićDomagoj Vučkov i Ante Vučemilović-Šimunović. Odreda ex-internacionalci, potvrđeni sportaši i dakako uzorni djelatnici;

– Podrazumijeva se značajan udio voditelja sudačkog odjela Igora Pristovnika, savjetnika Ivana Košutića i povjerenika za određivanje sudaca Alena Gereka;

– Komisionarima je bitna asistentska uloga stručnih suradnika Miroslava VitkovićaTomislava Šetke i Marijana Dobrovića, po logici je neizostavan liječnik Tomislav Vlahović, također i službeni fotograf Drago Sopta;

– Opstoji nada da će do hotela Golfer navratiti gosti Davor ŠukerMarijan KustićZorislav SrebrićNeven Šprajcer i Vladimir Iveta, nema sumnje da će sudionike u ime lokalnog županijskog saveza pozdraviti predsjednik Mato Kljajić, inače član Izvršnog odbora HNS-a.

U prvom planu su naravno suci i sutkinje kojima predstoji dodatna edukacija. I one/oni i kontrolori te instruktorice bit će podvrgnuti temeljitom testiranju iz poznavanja pravila igre. Suce čeka i zahtjevna provjera fizičkih mogućnosti, ovoga puta u prekograničnoj Lendavi. Obvezan je i „doskok“ na vagu i utvrđivanje postotka masnog tkiva. Prethodno moraju zadovoljiti na liječničkom pregledu u nekoj od specijaliziranih ustanova, kako bi se utvrdilo je li sve u redu sa srcem i – vidom.

Evo protagonista:

A-lista, elitna skupina:

Ivan Bebek, Fran Jović, Igor Pajač, Tihomir Pejin, Duje Strukan, Mario Zebec

Prva skupina:

Damir Batinić, Dario Bel, Ante Čuljak, Dario Kulušić, Marko Matoc, Marin Vidulin, Ivan Vučković, Ivan Župan

Druga skupina, razvojni program:

Tomislav Bionda, Andrej Burilo, Marko Cestarić, Tino Krečak, Marko Linić, Zdenko Lovrić, Josip Lučić, Ivan Matić, Goran Pećarić, Jakov Titlić te Ivan Čužić, Domagoj Kurtović, Marino Majstrović i Dino Papak

B-lista, elitna skupina:

Jerko Crnčić, Vedran Đurak, Borut Križarić, Ivica Modrić, Goran Pataki, Goran Perica, Hrvoje Radić, Kruno Šarić, Marjan Tomas, Bojan Zobenica

Prva skupina:

Dejan Berger, Alen Jakšić, Ivan Janić, Nikola Kečkiš, Tomislav Keglević, Robi Kezele, Dino Knez, Goran Loparac, Anto Marić, Ivan Mihalj, Kristijan Novosel, Luka Pajić, Matio Pepur, Luka Pušić, Sanja Rođak-Karšić, Marko Stolnik

Međunarodne sutkinje:

Sabina Bolić, Vesna Budimir, Ivana Martinčić, Jelena Pejković

Međunarodne pomoćne sutkinje:

Martina Neralić, Ivona Pejić, Maja Petravić,Barbara Vidović-Volenik

VAR suci:

Goran Gabrilo, Igor Križarić

VAR pomoćni suci:

Miro Grgić, Igor Krmar, Tomislav Petrović

Kontrolori:

Branko Bajić, Šime Bugarija, Slavko Čulina, Dušan Kukić, Domagoj Ljubičić, Božo Mamić, Bruno Marić, Miro Marijanović, Dragutin Karlo Poljak, Branko Stipković, Vlado Svilokos, Tomislav Šetka, Zlatko Šimčić, Alojzije Šupraha, Danijel Trampus, Miroslav Vitković, Dragutin Vuk, Šime Vukić

Instruktorice:

Snježana Fočić, Lidija Kunštek, Blaženka Logarušić, Lada Rojc

U zbroju je to 98 osoba iz sudačko-opserverskog spektra, po stručnosti službeni državni vrh. Sasvim je jasno da će naglasak trodnevnog skupa biti na izmjenama i dopunama Pravila nogometne igre, koje su i za nastupajuću natjecateljsku godinu brojne, uistinu značajne. Predavanja osmišljavaju Ante Kulušić, Alen Gerek, Domagoj Vučkov, Draženko Kovačić, Ante Vučemilović-Šimunović, Bruno Marić, Miroslav Vitković i Tomislav Šetka.

O tome kako je bilo prošle sezone i što se očekuje od buduće očituje se glavni i odgovorni Kulušić:
– Bilo je dobro, uglavnom možemo biti zadovoljni. Pogreške su neminovnost, bit će ih uvijek. Međutim, ključno je da ćemo primjenom VAR tehnologije odstraniti eklatantne propuste, što je najvažnije.
Informira da je u povodu neposredne primjene VAR-a (Video Assistant Referee) odrađeno 70 posto pripremnog posla i da će dragocjena pomoć na stadionima Hrvatski Telekom Prve lige startati s nastavkom tzv. drugog dijela prvenstva 2019./2020. Koje je na rasporedu već u siječnju 2020. – ubrzano zbog kontinentalnog prvenstva najboljih reprezentacija:
– Zaista sve ide svojim tijekom, nema tjedna da se nešto ne događa. Sve ćemo stići s voljom i na vrijeme, pa ne sumnjamo u pozitivnu ocjenu Fifinih organa, analogno tome i verifikaciju.
Poznato je da smo po inauguriranju nužnih noviteta vodeći u regiji, i da imamo tretman oglednog uzorka, što je velika pohvala HNS-a i Sudačkoj komisiji.
– U ovom sastavu djelujemo dvije godine, podaci govore da stalno napredujemo, rastemo.
To nije dvojbeno. Ni to da nikad nije bilo toliko teoretskih novosti jer Internacionalni Board modifikacije PNI isporučuje na pokretnoj traci, sve u svrhu unapređenja suđenja i – nogometa. Zato je budnost i mobilnost naših „kardinala“ iznimna. Posrijedi su mladi ljudi i te kako posvećeni zahtjevnoj problematici.
– Kovačić je zadužen za izučavanje inovacija i za fitness, Vučkov za VAR, Vučemilović za akciju mentorstva. Baš to potonje svjedoči koliko pazimo na selekcioniranje i obučavanje sudaca od najranije dobi. Nema šansi da filter ne probere one koji zadovoljavaju po svemu.
U međuvremenu je usvojen novi Pravilnik o sucima i suđenju kojim je, na primjer, definiran način školovanja i avanziranja tako da troškove preuzima Kuća nogometa – a ne pojedinac kojega je put do savezne kategorije koštao i do 15 tisuća kuna.
Ukratko, Kulušić s timom pokazuje i dokazuje da su brojna poboljšanje sasvim izvjesna i u najosjetljivijem sektoru najpopularnijeg sporta! (Branko Stipković)

Foto HNS

Podijeli
  •  
  •  
  •  

Autor:

Petar Čuljak
Petar Čuljak je idejni začetnik Sportala. Bivši prvoligaški nogometaš, dugogodišnji prvotimac pleterničke Slavije, tajnik kluba, trener u Školi nogometa. Trenutno trener NK Kutjevo, člana MŽNL. Na Sportalu Petar piše o nogometu, rukometu i ostalim sportovima.