Susret protiv Rumunjske igra se večeras u 18:15 sati

Nakon punih deset godina hrvatska ženska rukometna reprezentacija osigurala je drugi krug natjecanja na Europskom prvenstvu. I posljednji put je to bilo u Danskoj, pa se čini da nam je ta zemlja sretna kada je ženski rukomet u pitanju. Prvi susret drugog kruga igramo protiv Rumunjske. Eventualnom pobjedom ispisale bi naše rukometašice još jednu lijepu stranicu u povijesti jer Hrvatska još nikada nije ostvarila četiri pobjede na Europskom prvenstvu za redom. Da ne spominjemo kako bismo se sasvim približili polufinalu.

Susret protiv Rumunjske igra se večeras u 18:15 sati. Riječ je o reprezentaciji s izuzetno bogatom tradicijom i čak tri naslova svjetskih prvakinja. Bilo je to doduše dosta davno 1956., 1969. i 1962. godine, a fantastična su to ostvarenja. Tu su još i dva srebra sa svjetskih prvenstava. Zanimljivo je spomenuti da su posljednje medalje osvojene u Danskoj – bronca Europskog prvenstva 2010. godine (tada je i Norveška bila suorganizator) te bronca Svjetskog prvenstva 2015. godine. Stoga bismo i za njih mogli reći Danska kao sudbina.

Tko danas predstavlja tu reprezentaciju i što je napravila do sada na Europskom prvenstvu? U prvom krugu natjecanja Rumunjska je najprije izgubila od Njemačke 22:19, zatim je pobijedila Poljsku 28:24, te na kraju izgubila od Norveške 28:20. Tako je u drugi krug ušla kao trećeplasirana vrsta bez bodova.

Prva zvijezda te reprezentacije je Cristina Neagu. Dovoljno je reći da je četiri puta bila birana za najbolju rukometašicu svijeta. Danas je članica jednog od vodećih rumunjskih klubova CSM Bukurešta u kojemu brani naša Jelena Grubišić. Na ovom prvenstvu se muči jer nema pravu suigračicu u sredini pa je njezina realizacija daleko ispod očekivanja. Naime, do sada je postigla 16 pogodaka iz 46 udaraca, što daje skroman učinak od 36 posto. Na vanjskim pozicijama društvo joj najčešće rade Eliza Buceschi (8/20, 40%) i Cristina Laszlo (11/15, 73 %). Na toj vanjskoj poziciji desno još uskače Laura Popa (5/10, 50 %) koja po potrebi može i na krilo. Iznimno važna snaga Rumunjske je Lorena Ostase na crti. Ima samo 23 godine i sjajno je zamijenila Krinu Pinteu koju je zaustavila korona. U tri susreta ima sjajnu realizaciju – 15 pogodaka iz 20 pokušaja ili 75 posto. I po tome je na listi strijelaca prvi pivot Europskog prvenstva.

Rumunjska ima i odlične vratarke. Jednu ove sezone gledamo u Podravki. To je Yuliya Dumanska ( 24/70, 35 %) i na nju ne treba rošiti riječi. Druga je Denisa Dedu (14/39, 36%) i branila je na dva susreta. Tu je i treća, Ana Maria Mazareanu koja do sada nije branila.

I na kraju su nam ostala krila. Lijevo je Ana Maria Iguanu (30 godina, Gloria Buzau), a desno Sonia Seraficeanu (23. godine, Minaur Baia Mare) s tek 13 nastupa u reprezentaciji.

I za kraj podatak za kojeg je vjerujemo vrijeme da ga promijenimo. Hrvatska još nikada nije pobijedila Rumunjsku na europskim prvenstvima. Četiri susreta, četiri poraza. Ali svemu jednom dođe kraj, pa će valjda i toj rumunjskoj seriji.

Dodajmo da nakon što je dobila plavi karton protiv Srbije, a nakon obrazloženja koje smo uputili EHF-u, Andrea Šimara imat će pravo nastupa u daljnjim utakmicama, bez dodatnih sankcija.

Nenad Šoštarić, izbornik hrvatske ženske rukometne reprezentacije:
“Mi još nismo ni svjesni gdje smo i što smo. Nakon Srbije svi smo se doslovno emotivno ispraznili. Uvjeravam vas da nema euforije, sretni smo, ali idemo dalje. Malo nas je poremetio EHF, ali kako nama, tako je i svima. Uspjeli smo dobiti dopuštenje da izađemo iz hotela i odemo prošetati negdje na zrak, da ga malo udahnemo uz neke vježbe. Moram curama izbiti rukomet iz glave, a ja ću za to vrijeme gledati video Rumunjske. Oni imaju sjajne igračice, vanjska linija s Neagu, Laslo i Buceschi strašno je jaka. Imaju mladu i visoku ljevakinja Lauru Popu, Ostase je sličnih predispozicija kao i Pintea, dvije odlične golmanice, Dumansku koja igra u Podravki i Dedu koja nije mogla braniti protiv Njemačke. One su došle po medalju, jake su pucačice, surađuju s pivotima, trče u kontru. Mi idemo dalje, kao i dosad, utakmicu po utakmicu.“

Valentina Blažević, reprezentativka Hrvatske:
“Presretne smo i prezadovoljne, i dalje ne možemo vjerovati što smo napravile. Čitamo portale, novine i još uvijek ne vjerujemo da smo to stvarno mi napravile. Nismo mogle ovo sanjati, ali očito je da je sve moguće. Malo su se slegnuli dojmovi danas, idemo dalje, dat ćemo sve od sebe kako bi postigle što bolji rezultat.“

Foto FB EHF Euro