Što ti to znači sportski psiholog, što to radiš?

Pitanje je koje me prati od kada sam prvi puta izgovorila „želim biti psiholog Schumacheru“, bit će tome više od 20 godina. Oni nešto informiraniji, priču o sportskim psiholozima završavaju zaključkom „to ti je super za profesionalne sportaše, ali u našem sportu ti za to nema mjesta“. Znatiželjni sugovornici na odgovor čemu psihologija sporta, u pravilu, priču završe „da sam bar ja imao sportskog psihologa kada…“.

Prema službenim dokumentima Hrvatske psihološke komore „psihologija sporta je primijenjena znanstvena disciplina u okviru psihologije koja koristi i primjenjuje psihološke principe u području tjelovježbe i sporta. Sportski psiholog savjetuje, educira i iskustveno uvježbava u području motivacije, pažnje, emocionalne kontrole, prednatjecateljskih stanja, agresivnosti, komunikacije, međuljudskih odnosa i svih drugih psiholoških osobina i stanja koja utječu na unapređivanje individualne i timske sportske izvedbe te poboljšanja i održavanja psihosocijalne dobrobiti svih sudionika u sportu.“

Način kako u svakodnevici objašnjavam što radi sportski psiholog je kroz usporedbu s kondicijskim trenerom. Stručnjak za kondicijsku ili fizičku pripremu sportaša priprema za fizičke aspekte sportske izvedbe dok sportski psiholog sportaša priprema za mentalne ili psihološke izazove tjelesne aktivnosti i sporta.

U prvim susretima sa sportašima, roditeljima i/ili trenerima obično razgovaramo o dilemi „dovoljno dobrog“ razloga za rad sa sportskim psihologom. Ako vas muči ista dilema „dovoljno dobar“ razlog je svaki onaj koji uključuje ciljeve, fokus, motivaciju, rutine, upravljanje pobuđenošću i emocijama, frustraciju, stres, samopouzdanje, komunikaciju, grupnu dinamiku, vještine planiranja, rješavanja problema i donošenja odluka, oporavak kod ozljeda, promijene tijekom sportske karijere…i sve ostale razloge kojih se možete sjetiti.

Sigurna sam da će vam svaki sportski psiholog ili psihologinja rado odgovoriti na pitanje je li vaš razlog „dovoljno dobar“, a ako zajedno zaključite da je problem vezan za područje rada stručnjaka drugog profila rado će vas uputiti onima s provjerenim postignućima.

Što očekivati kada se odlučite na suradnju sa sportskim psihologom? Prije svega, imat ćete uza se osobu zainteresiranu za pojedinca i ekipu u sportskom okruženju, a onda i suradnika uz čiju pomoć možete poboljšati sportsku izvedbu i pozitivno djelovati na psihosocijalne čimbenike važne za ostvarivanje vaših potencijala.

Ono s čim ćete se susresti u radu sa sportskim psihologom su različiti dijagnostički instrumenti (najčešće različiti upitnici), tehnike disanja, vježbe pažnje, različite relaksacijske tehnike, vježbe vizualizacije, opažanje treninga i natjecanja, suradnju s pojedincima u stručnom timu …i puno razgovora i promišljanja o načinima na koje možete unaprijediti svoje vještine, sposobnosti i osobine važne za tjelesnu aktivnost kojom se bavite.

A sada nešto o onoj „to ti je za profesionalne sportaše“…iako sam čula i „sportski psiholog je više za mlade koji su na prijelazu iz juniorskog sporta u profesionalni “.

Čak i među kolegama, sportskim psiholozima, naići ćete na razlike u stavovima kome i kada najviše možemo pomoći. Moj stav je da sportski psiholog može biti koristan i pojedincima i momčadima od prvih sportskih koraka do, i tijekom, profesionalne karijere. Svima onima koji žele ili imaju potrebu za podrškom koja omogućuje pripremu za psihološke izazove tjelesne aktivnosti i nekoga tko će im (vam) pomoći da još više uživaju u sportskoj aktivnosti kojom se bave.

Osim sportašima, možemo biti korisni i trenerima, roditeljima i svim sportskim djelatnicima, posebno ako su otvoreni za suradnju i spremni na učenje.

Kako bi rekao jedan divan mladi sportaš s kojim sam imala priliku surađivati: „Uvijek sam vodio računa o tome što jedem, koliko odmaram i kako odrađujem fizičke, tehničke i taktičke zahtjeve treninga, ne razmišljajući o tome koliko je važno voditi računa o onome što je u tim trenutcima „u glavi“ i kako se u vezi toga osjećam. Mentalna priprema je ono što čini razliku, stepenica koja te vodi bliže ili te udaljava od željenog cilja.“

 

Ako ste nakon čitanja poželjeli surađivati sa sportskim psihologom popis licenciranih stručnjaka u Hrvatskoj možete pronaći na slijedećoj poveznici http://www.psiholoska-komora.hr/667

 

Tekst: Ivana Sadaić

sportska psihologinja

© Sportalo.hr 2020. | Newsphere by AF themes.