/Sretan rođendan: Nexe slavi 60 godina! RUKOMET SE U NAŠICAMA POČEO IGRATI 1956.
nexe hrs

Sretan rođendan: Nexe slavi 60 godina! RUKOMET SE U NAŠICAMA POČEO IGRATI 1956.

Šezdeset godina u životu jednog čovjeka je mnogo. Šezdeset godina u životu jednog kluba, prava vječnost. A upravo toliko ovih dana slavi Nexe iz Našica. I zato velike čestitke toj perjanici slavonskog i hrvatskog rukometa.

Rukomet se u Našicama počeo igrati 1956. godine. Nakon igranja na školskim igralištima, još tri godine trebale su proći prije nego što je pri Društvu za tjelesni odgoj osnovana rukometna sekcija pod nazivom RK Partizan. Prva rukometna utakmica u Našicama odigrana je 28.02.1960 godine između našičkog kluba i RK Polet iz Markovca Našičkog.

Sedamdesetih godina klub djeluje pod različitim nazivima, od RK Partizan, RK NAŠK, RK Kobra Jeans te  RK Našice i sudjeluje u raznim rangovima natjecanja u Hrvatskoj. Ratna zbivanja donose prekid svih rukometnih aktivnosti, ali rukomet se ne prestaje igrati u Našicama. Dapače u tim ratnim godinama gost kluba je dvostruki europski prvak Badel 1862 Zagreb koji odigrava utakmice s „132. brigadom HV“.

Malo po malo klub raste i uspinje se u rangovima natjecanja u Hrvatskoj. Svemu tome naročito doprinosi dovršenje sportske dvorane 2003. godine. U sezoni 2005./06. konačno je ostvaren san svih generacija i RK Našice su ušle u Prvu hrvatsku rukometnu ligu. Od sezone 2006./07. uz financijsku pomoć sponzora Nexe Grupe te donacije Grada klub djeluje pod imenom RK Nexe.

Od tada RK Nexe je deset godina uzastopno doprvak Hrvatske, te tri godina finalist  hrvatskog rukometnog Kupa. Uz sve to klub rezultatima raste i u Europi. Nakon što je 2011./12. ispao u osmini finala EHF Kupa, a 2013./14. ostao kratak za jedan pogodak i ulazak u skupinu, to se napokon dogodilo sljedeće sezone. Korak dalje to je napravljeno u sezoni 2017./18. kada su zaustavljeni u četvrt završnici od Fuchse Berlina gdje je također presudio jedan pogodak. Drugi nastup u skupini EHF Kupa ostvaren je prošle sezone.

Na sličan način, Nexe se rezultatima uspinjalo u SEHA – Gazprom ligi čiji je član od samog početka. Vrhunac je bio ovogodišnji nastup na Final 4 u Bjelorusiji. Na kraju je osvojeno četvrto mjesto.

Svi ti rezultati samo su još jedan poticaj više za rad s mladima. Od 1974. godine, Nexe tako ima svoju vlastitu rukometnu školu i odgaja igrače ne samo za prvu momčad, već sve više i za brojne hrvatske selekcije.

Nexe je kao uvertiru rođendanu svojim navijačima poklonio uvjerljivu pobjedu nad Vardarom.

RK Nexe – RK Vardar 42:26 (18:14)
Dvorana kralja Tomislava, Našice

Suci: Marko Boričić i Dejan Marković
Delegat: Boris Ivanović

RK Nexe:
Lelić, Eter 3, Mileta 2, Barišić – Jaman 5, Dumenčić 3, Car, Buvinić 5, Radovanović, Jelinić 5, Vida 1, Severec 6, Pešić 1, Tomić 8, Jaganjac 3, Vozab, Pribetić
Trener: Hrvoje Horvat

RK Vardar:
Kukulovski 7, Dimitroski 1, Gashoski 1, Karpalevski 4, Duka 2, Angjelkovski, Krstevski 3, Jankovski 2, Jakimovski, Atanasovski 2, Angjelovski, Kjosevski 4, Kizic, Gogov
Trener: Stojan Petrushevski

Sedmerci: RK Nexe 3/3RK Vardar 3/5
Isključenja: RK Nexe minuta (Buvinić x2, Jelinić, Severec), RK Vardar 2 minute (Gashoski)

Izvor HRS

Podijeli
  •  
  •  
  •  

Autor:

Petar Čuljak
Petar Čuljak je idejni začetnik Sportala. Bivši prvoligaški nogometaš, dugogodišnji prvotimac pleterničke Slavije, tajnik kluba, trener u Školi nogometa. Trenutno trener NK Kutjevo, člana 3. HNL Istok. Na Sportalu Petar piše o nogometu, rukometu i ostalim sportovima.