/Sramota ili još nešto gore? KOLUMNA FRANJE MEMEDOVIĆA
crveni karton

Sramota ili još nešto gore? KOLUMNA FRANJE MEMEDOVIĆA

Kako i kojim drugim  imenom  nazvati,  najavljenu, a onda povučenu odluku o ,,štrajku” nogometnih sudaca ŽNS Požeško– slavonskog, a u režiji njihove organizacije, koje je za posljedicu trebala imati ne odigravanje redovitog prvenstvenog kola u obje županijske nogometne lige.

Sporne, ili možda nesporne, odluke Disciplinskog suca, nikako ne mogu niti smiju biti razlog ovakvom ponašanju, ,,solidariziranju“, svih sudaca sa svojim kolegama, koji su određenim mjerama, s razlogom ili bez njega, sankcionirani. Ovakvo ponašanje nedopustivo je zbog štetnosti ugleda svoje, sudačke organizacije, a iznad toga i prije svega, zbog nogometnih klubova kojima isti ti suci utakmice sude i zbog kojih su u pravilu uvijek na vrijeme i u određenim iznosima plaćeni.
I u ovom slučaju očito je, da se netko poigrao sa institutom demokracije, zlo rabeći slobodu ponašanja, ne shvaćajući da u  slobodi ponašanja postoji i  odgovornost ograničena i uvjetovana slobodom i pravima onih drugih. Dokazivanje pravde ili nepravde, ma o čemu god se radilo ne može niti smije biti na štetu onoga i onih koji na određeni postupak nisu u stanju i mogućnosti na bilo koja način utjecati.
Mogućim štrajkom nogometnih sudaca ŽNS Požeškoslavonskog najveću štetu, niti krivi niti dužni,  imali bi dvadeset i četiri nogometna kluba s ovog područja, prije svega što bi se ovakvim načinom  ponašanja dovelo u pitanje regularnost natjecanje u obje županijske lige. Određivanje i odrađivanje izvanrednog termina zbog neodigranog redovnog kola i tko zna u kakvim vremenskim uvjetima, bio bi jedan od razloga neregularnosti. Klubovima bi ovo stvorilo mnoge poteškoće i dodatne materijalne troškove. Dobro je poznato kako ti isti klubovi jedva sklapaju kraj sa krajem, prije svega sa skupljanjem i krpanjem igračkog kadra za nedjeljne i subotnje utakmice, a da se o financijskim prihodima i rashodima i ne govori, jer to se  već ubraja  u umijeće vrhunskog čarobriranja.
I zato pozvana i prozvana gospodo nogometni suci, sa područja ŽNS požeškoslavonskog, shvatite, prihvatite i upamtite, da se nogomet ne igra samo zbog, niti, za vas, nego da ste vi odgovorni i honorirani dio ove igre, pa se prema tome tako i ponašajte, te odgovorno i promišljeno donosite odluke prije nego što sa njima izađete u javnost. Ako u vašim redovima ima onih koji svojim ponašanjem narušavaju ugled vašoj organizaciji riješite to u svojoj kući i  budete legalisti i poštujte odluke Disciplinskog suca. Ako niste zadovoljni njegovim radom, onda postoji legalan  i legitiman način na koji se vrši smjena tog instituta, a dok taj postupak ne pokrenente svojim brzopletim i ne odgovornim odlukama nemate pravo nikome nanositi štetu, a niti sramotu svojoj organizaciji.
tekst
Franjo Memedović
Podijeli
  •  
  •  
  •