Splićankama Kup uz sudački poguranac

Danas je u Županji na Spomen stadionu prve nogometne lopte odigrano veliko finale Hrvatskog nogometnog kupa za žene u kojem je novi prvak Split osvojio i drugi trofej u upravo završenoj sezoni.

OSIJEK – SPLIT 0:1

Strijelac: Lucija Domazet (16′)

Osijek: Belaj, Živković, Nevrkla, Jošćak (od 17. Bulut (od 79. Šalek)), Balić, Lojna, Medić, Andrlić, Kunštek, Lubina, Bojčić

Split: Bukovec, Dulčić, Domazet, Pranješ, Krznarić (od 63. Pezelj), Đoković (od 81.  Gegollaj), Hadžić, Hazan, Bukač (od 81. Pedić), Oneill, Bošnjak (od 58. Grebenar)

Igrač utakmice: Stephanie Bukovec

Uvodnih 20ak minuta proteklo je u blagoj dominaciji Splita, no bez konkretnih prilika pred Belaj, no u tom periodu, preciznije u 16. minuti Splićanke su došle do kontroverznog pogotka koji je na kraju i bio odlučujući u ovom finalu. Naime, na 25 metara od svog gola Maja Joščak je potpuno usamljena primila jednu loptu i bez ikakvog kontakta se srušila jer joj je “propalo” koljeno. Kad su svi očekivali da će Lucija Domazet stati i izbaciti loptu u aut kako bi se ukazala pomoć ozlijeđenoj igračici Osijeka, ova se sjurila prema golu i – zabila. Utopisti su se nakon što se Maji ukazivala pomoć i nakon što je iznesena s travnjaka nadali da će barem naknadno kod Splićanki zazvoniti fair play alarm pa da će pustiti Osječankama da izjednače nakon takvog gola, no njihovom treneru to nije ni palo na pamet. Nekoliko minuta nakon toga Osijek je preuzeo kontrolu nad utakmicom, Split se sve više povlačio i sve zanimljivo događalo se na gostujućoj polovini, no bez pravih prilika sve do same završnice poluvremena kada Bijelo plave centimetri dijele od poravnanja, Lojna je za malo zakasnila na ubačaj s desna, nedugo potom i prvi puta veliku obranu izvlači čudesna vratarka Splita Stephanie Bukovec.

Početak drugog dijela sugerirao je da će Osijek doći ne samo do poravnanja nego i do kompletnog preokreta, potpuno su Slavonke dominirale i u prvih 5 minuta imale 3 sjajne prilike, no svaki put ih je od veselja udaljila Bukovec koja je hvatala i što se činilo nemogućim. U toj okupaciji gostujućeg gola Osječanke su i teško zakinute, u 49. minutu sutkinja Sabina Bolić je čisti kazneni udarac izvukla na liniju kaznenog prostora. Prva pomoćna sutkinja je signalizirala da se prekršaj dogodio u kaznenom prostoru otrčavši na popriječnu liniju, no onda se odjednom predomislila i vratila na svoju poziciju pa su Osječanke ostale bez kaznenog udarca, ali su dobile slobodni udarac kojeg je sjajno izvela Izabela Lojna, no još jednom ispod grede Bukovec sjajnom paradom prebacuje u korner. Kod ranije spomenutog prekršaja zanimljivo je da se sutkinja nije odlučila pokazati ni žuti karton iako je prekršaj i povlačenje s leđa to apsolutno zaslužio. Ozbiljan pritisak Osijeka trajao je sve do 20ak minuta prije kraja, tada su se Bijelo plave ispuhale, postale nervozne, a i igre zapravo više nije bilo. Gošće iz Splita su naime postale strašno osjetljive, svako malo su ih lovili grčevi, pa su se misteriozno ozljeđivale, dosta im je usporilo i izvođenje prekida. Potpuno legitimno, da se ne lažemo da je bilo 1:0 za Osijek, i Glumčeva bi ekipa radila vrlo slično. Ono što je potpuno nejasno je kako je sutkinja odlučila da se drugo poluvrijeme produži za samo 4 minute?

Na kraju, Splitu ide dupla kruna, zasluženo, oni su zabili a da nisu ni imali šansu na utakmici, svoju su mrežu sačuvali i medalje i pehar putuju u Split. Osječanke su pak održale lekciju iz nogometa, ali i sportskog ponašanja, u 4-5 navrata su izbijale loptu u aut dok su Splićanke ležale i čudesno se oporavljale čim bi prekoračile preko linije. Stvorio je Osijek 4-5 sjajnih prilika, nije htjelo u gol, ali igra je svakako ono što veseli i što budi nadu da će sljedeće sezone “kante” nazad gdje im je i mjesto. Svakako valja pohvaliti izvrsnu organizaciju u Županji ali i sjajno popunjene tribine s više od 1000 gledatelja.