Spačva otvara Europsku ligu u gostima kod Metalurga

U Beču su ždrijebom određeni parovi 1. kola kvalifikacija za EHF Europsku ligu u obje konkurencije. Riječ je o novom natjecanju koje je izraslo na temeljima bivšeg EHF Kupa. Hrvatsku će u muškoj konkurenciji zastupati Nexe koji kreće od  drugog kola kvalifikacija, odnosno Dubrava, Gorica i Spačva koji su danas saznali svoje protivnike. U konkurenciji rukometašica Hrvatska nema svojih ekipa.  

Prije nekoliko dana, EHF je odredio zone i potove „šešire“ prema zemljopisnom principu da bi smanjio daleka putovanja, ali i mogućnost zabrane putovanja zbog korona krize. Gorica i Spačva tako su se našle u skupini s klubovima iz Rusije Bjelorusije, Rumunjske, Mađarske i Sj. Makedonije. Dubrava je pak smještaena u skupinu klubova iz Slovenije, Švicarske, Francuske, Španjolske, Portugala i Luxenburga. Ždrijeb je bio poludirigiran da se klubovi iz iste zemlje nisu mogli međusobno susresti.

HRK Gorica je prva izvučena od naših klubova. I dobila je rumunjsku ekipu AHC Potaisssa Turda. Riječ je o klubu koji je posljednjih sezona stalno u vrhu rumunjskog prvenstva, a osvajač je Challenge kupa 2018. godine. U sezoni 2014./15., Nexe ih je izbacilo iz natjecanja EHF Kupa u trećem kolu kvalifikacija.

Vinkovčani su pak izvučeni posljednji. Njihov suparnik je našim prijateljima rukometa puno poznatiji jer sjeverno-makedonski Metalurg je klub, koji je dugo godina vodio hrvatski izbornik Lino Červar. Od ove sezone majicu sastava iz Skoplja nosi bivši kapetan PPD Zagreba Zlatko Horvat. I Spačva će kao i Gorica uzvratni susret igrati doma. Tu je od prošle sezone i Marjan Marić, brat našeg reprezentativca Marina Marića .

RK Dubrava je dugo morala čekati ime svog protivnika. Sastav Kreše Ivankovića, naime izvučen je kao posljednji u cijelom ždrijebu. I pripao im je švicarski HC Kriens -Luzern. I tu ih čekaju dobro poznata lica. Kriens – Luzern naime s klupe vodi zlatni olimpijac iz Atlante Goran Perkovac. U ekipi je i kružni napadač Filip Gavranović, rođeni Bjelovarac, nekadašnji član Poreča. I Dubrava će uzvratni susret igrati doma.

EHF EUROPSKA LIGA:

1. KOLO KVALIFIKACIJA
AHC POTAISSA TURDA (RUM) – HRK GORICA (CRO)
HC METALURG (N.MKD) – SPAČVA VINKOVCI (CRO)
HC KRIENS-LUZERN – RK DUBRAVA(CRO)

Ukupno 51 klub prijavio je svoje sudjelovanje u EHF Europskoj ligi za ovu sezonu. U četiri skupine po šest momčadi, razvrstat će se 24 sastava, od kojih je 12  već poznato. Ostali će svoje mjesto u tom natjecanju tražiti kroz dva kruga kvailfikacija. Prvi susreti igraju se 29./30. 08., a uzvrani tjedan dana kasnije 05./06.09.2020.

Foto FB Spačva

Izvor HRS