Solidan ždrijeb za “Kraljice šoka“ za EHF EURO 2024

U Beču su ždrijebom određene skupine EHF EURA za rukometašice kojem su zajednički domaćini Austrija, Mađarska i Švicarska od 28. studenog do 15. prosinca ove godine. Voljom ždrijeba Hrvatska je izvučena kao posljednja i smještena je u skupinu D s Danskom, Švicarskom i Farskim Otocima. Prvu fazu natjecanja naša reprezentacija će igrati u Baselu, a prođe li dalje, čeka je nastup u Beču u drugom krugu. Taj će grad biti i domaćin finalnog vikenda.

Ždrijeb je bio poludirigiran jer su neke reprezentacije već unaprijed dobile svoja mjesta u skupinama. Tako je Mađarska kao jedan od domaćina imala broj 2 u Skupini A, Crna Gora je kao broj 1 dobila Skupinu B, Francuska kao broj 1 Skupinu C, Švicarska kao domaćin broj 2 u toj istoj skupini, a u Innsbrucku je Austrija bila broj 2 u Skupini E te Njemačka u istom gradu broj 2 u Skupini F.

Najprije su ždrijebane dvije preostale reprezentacije iz pota ili šešira 2, a riječ je bila o Rumunjskoj i Španjolskoj. Naše suparnice iz kvalifikacija, rukometašice Rumunjske dobile su Skupinu B zajedno s Crnom Gorom, a Španjolska je otišla u Skupinu C u društvo Francuske.

Nakon toga, ždrijeb je rasporedio preostala četiri nositelja. Tako je Švedska završila u Skupini A, Danska Skupini D, Norveška kao branitelj naslova u Skupini E te Nizozemska u Skupini F.

Nakon ždrijeba šest reprezentacija iz pota 4, slijedio je za nas najzanimljiviji dio, šešir 3. Nakon što su ždrijebane reprezentacije Srbije, Sj. Makedonije, Slovenije, Islanda i Poljske, na red je došla i Hrvatska. Jedino slobodno mjesto bilo je ono u Skupini D s Danskom, Švicarskom i Farskim Otocima. Grad u kojemu ćemo igrati je Basel.

Evo svih skupina EHF EURA 2024:

Photocredit: EHF

Prvi susret Hrvatska bi trebala igrati protiv Danske, 29. studenog. Dva dana kasnije na rasporedu je susret s Farskim Otocima, a 3. prosinca naše rukometašice čeka susret protiv domaćina Švicarske. Dvije najbolje reprezentacije iz svake skupine prolaze dalje. U drugom krugu spajaju se Skupine A, B i C i igraju u Debrecenu, a Skupine D, E i F će tzv. Glavnu fazu igrati u Beču.

Ivica Obrvan, izbornik hrvatske ženske seniorske reprezentacije:
„Mislim da je ždrijeb dobar. S dvije od te tri reprezentacije smo igrali na posljednjem Europskom prvenstvu u Ljubljani prije dvije godine. Od Danske smo uvjerljivo izgubili, a sa Švicarskom igrali neodlučeno. Mi smo osvojili 10., a Danska 3. mjesto, Švicarska je bila 14. Ako kažemo da je Danska favorit skupine, jasno je da ćemo s domaćinom voditi veliku borbu za 2. mjesto, uz dužno poštovanje Farskim Otocima. Znate i sami da nikada nije ugodno igrati na takvim turnirima protiv domaćina, ali ako budemo prave, a prije svega zdrave, vjerujem da možemo do drugog kruga.“

Izvor HRS