Slovenke večeras testiraju naše rukometašice za svjetsku smotru

Nakon tri dana priprema hrvatsku žensku seniorsku reprezentaciju očekuju dva prijateljska susreta protiv Slovenije. Prvi je u četvrtak 25. studenog 2021. godine u 18:30 sati u dvorani Žatika i bit će zatvorenog tipa. Drugi susret igra se dva dana poslije, 27. studenog na istom mjestu, u 19:00 sati, ali sada uz prisustvo gledatelja i izravni prijenos na RTL Televiziji. Idealna je to prilika da izbornik Nenad Šoštarić vidi što još treba popraviti prije prvog nastupa na Svjetskom prvenstvu koje počinje za šest dana.

S obzirom da na raspolagnju ima izuzetno malo vremena, izbornik je u Poreču zajedno sa stručnim stožerom paralelno radio na osvježavanju ekipe nakon napornih klupskih obveza,  analizirao skorašnje suparnice, ali i psihološki pripremao reprezentaciju za ono što je očekuje u Španjolskoj, budući da prvi put dolazi na veliko natjecanje kao osvajač medalje  i sada je u sasvim drugačijoj ulozi.

Nakon što su pripreme zbog ozljeda morale otkazati Tena Japundža, Dora Kalaus i Dejana Milosavljević, dobra je vijest da su ostale igračice dosadašnje dane u Poreču prošle bez ozljeda.

Hrvatska i Slovenija igrale su mnogo puta međusobno. Zadnji susret bio je na Croatia Cupu 2019. godine u Poreču. Tad je naša reprezentacija pobijedila 28:27 i postala pobjednik toga natjecanja.

Za razliku od Hrvatske koje na svjetskim prvenstvima nije bilo punih deset godina, Slovenija je bila sudionik dva posljednja prvenstva. Godine 2017. osvojila je 14., a dvije godine poslije 19. mjesto. Nastup u Španjolskoj bit će njihovo sedmo Svjetsko prvenstvo. Najbolji rezultat im je 8. mjesto s natjecanja koje je organizirala Hrvatska 2003. godine.

Od travnja ove godine Sloveniju vodi proslavljeni crnogorski stručnjak Dragan Adžić. Nakon što ih je uspješno preko Islanda odveo na Svjetsko prvenstvo, želja mu je u Španjolskoj proći skupinu. Zadatak mu neće biti nimalo lagan jer Slovenija za suparnice ima baš njegovu Crnu Goru, olimpijske pobjednice Francuskinje i uvijek neugodnu Angolu koja ih je prije dvije godine u Japanu dobila devet razlike. Kao što je poznato, tri reprezentacije iz svake skupine idu dalje. Bio bi to sjajan poticaj za Europsko prvenstvo 2022. godine kojemu je upravo Slovenija, uz Sj. Makedoniju i Crnu Goru domaćin.

Dragan Adžić je zbog ozljeda na SP-u ostao bez jakih aduta Barbare Lazović  i Teje Ferfolje. Aneja Beganović je nakon odlaska iz Koprivnice bez kluba, neke se vraćaju nakon ozljeda poput Branke Zec i Valentine Klemenčić, dio ih je upravo prebolio koronu. Ali i bez toga, Slovenija ima nekoliko vrhunskih igračica, od Ane Gros, Tjaše Stanko, Elisabet Omoregie pa do Nine Zulić, Nine Žabjek, itd,itd… Na pripreme koje su u Laškom počele 22. studenog, pozvao je čak 26 igračica. Njih 17 vodit će u Granollers gdje Slovenija igra susrete prvoga kruga. Prije toga će svoju spremnost pokazati protiv Hrvatske u Poreču.

Izvor HRS