Slavonski Brod bit će domaćin Europskog prvenstva u kajak-kanu maratonu 2023. godine

Glavni protukandidat za domaćinstvo Eura 2023. bila je ruska metropola Moskva, no Upravni odbor Europske kajakaške asocijacije izabrao je upravo Grad Slavonski Brod kao domaćina Europskog prvenstva u kajak-kanu u disciplini maraton. Ovaj iznimno važan sportski događaj za Grad Slavonski Brod, ali i  cjelokupni hrvatski sport, održat će se 2023. godine.

Detalje organizacije predstojećeg natjecanja predstavio je Brođanin Marko Lipovac, istaknuti hrvatski kajakaš te jedan od glavnih inicijatora projekta domaćinstva ovog uglednog sportskog natjecanja.

„Ovaj događaj sam potencirao još prije četiri godine kada je Europsko prvenstvo bilo u Portugalu. Tada sam pomislio, ako mogu oni, zašto ne bismo mogli i mi. Nakon svega postali smo kandidati i jednoglasno je donesena odluka da postanemo domaćini Europskog prvenstva.“,  rekao je Lipovac.

Gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara podsjetio je na dugogodišnju tradiciju uspješnosti kajakaškog sporta na ovom području:

„Ovo je veliki događaj za grad Slavonski Brod, ali i cijeli hrvatski sport. Kajak je najtrofejniji sport u Slavonskom Brodu, a tradicija kajakaštva u našem gradu duga je više od pola stoljeća. Ono što mene posebno veseli je da je ovo jedno veliko priznanje našim kajakašima koji su se godinama borili i trudili i koji su pokazali da su najjači u Hrvatskoj“,izjavio je gradonačelnik Duspara.

Grad Slavonski Brod odlukom o domaćinstvu Eura, našao se u društvu europskih gradova poput Budimpešte u kojoj se prvenstvo održava ove godine, Moskve (2021.) te danskog Silkeborga u kojoj će se održati 2022. O značaju ovog događaja za hrvatski sport govorili su i Branko Lovrić, tajnik Europske kajakaške federacije i glavni tajnik Hrvatskog kajakaškog saveza te Marko Čurković, predsjednik Hrvatskog kajakaškog saveza.

„Uvjereni smo da će Slavonski Brod uspješno organizirati nadolazeće natjecanje. Znamo koliko kajakaštvo znači Brođanima i  znamo da imamo podršku gradonačelnika, a ovo je i klubu Olimpiku veliko priznanje. Mi brojimo oko 1500 registriranih sportaša i razvijeni smo po županijama od Jadrana do Slavonije, koja je uvijek bila izuzetno jaka u ovom sportu. Slavonski Brod je isplivao s  dobrim rezultatom i na svjetskom i na Europskom prvenstvu te se nadamo novim medaljama i u seniorskim kategorijama“poručio je Lovrić

„7 najljepših godina života sam proveo u Slavonskom Brodu te me za ovaj grad vežu brojne lijepe uspomene i prijateljstva. Puno se ulaže u razvoj kajaka i ovo danas je rezultat toga. Zahvaljujem gradonačelniku što je dao punu podršku da se ovakvo prvenstvo održi baš u Slavonskom Brodu“, dodao je Čurković.

Proteklo desetljeće Grad Slavonski Brod je uložio oko 150 milijuna kuna u razvoj kajakaštva, a kao jedan od najvažnijih infrastrukturnih projekata ističe se novi kajakaški dom. Riječ je o sportskom objektu vrijednom 9,6 milijuna kuna u kojemu kajakaši imaju na raspolaganju najmoderniju opremu za treniranje, ali i sve druge potrebne sadržaje.

Europsko prvenstvo u kajaku okupi čak 30 europskih država s oko 500 sportaša, a samo natjecanje traje 7 dana, dok je za sve države svijeta osiguran i prijenos uživo. Domaćinstvom ovog međunarodnog natjecanja Grad Slavonski Brod dobit će neprocjenjivu promociju te će dodatno osnažiti reputaciju jednog od najuspješnijih hrvatskih gradova u kajakaštvu.

Izvor: SlavonskiBrod.hr / foto: Tomislav Lačić