Sakalj: Ne odustajemo od visokih ambicija

Navijačima Osijeka i široj sportskoj javnosti je poznato kako je krajem lipnja naš prvoligaš dobio novog predsjednika. Na sjednici Skupštine, Nadzorni odbor je na tu dužnost imenovao Ferenca Sakalja, koji je prethodno obnašao dopredsjedničku funkciju. Ovo je njegov prvi intervju, u kojem je odgovorio na deset aktualnih pitanja.

Oglas

Odnedavno ste došli na čelo uprave Kluba. Što to znači za vas osobno?

Oglas

Prije svega velika čast, ali i isto takva obveza. Međutim, trebam naglasiti da sam od samog početka uključen u sve aktivnosti koje se događaju u i oko Kluba te ovu svoju novu funkciju ne doživljavam kao veliku promjenu u svojem dosadašnjem radu u NK Osijek. Naravno, na meni će biti sada nešto veća odgovornost, ali uvjeren sam da ću zajedno sa svojim suradnicima uspješno odgovoriti na izazove koji su pred nama.

Oglas

U Nadzorni odbor su uključeni neki novi ljudi. Hoće li ih biti još kada je klupska logistika u pitanju?

Kako smo i komunicirali, dogodile su se određene, minimalne promjene koje su na neki način bile i očekivane. Uobičajena je praksa da na kraju određenog poslovnog ciklusa dođe do promjena, ali je ključno da Klub nastavi jasno definiranim smjerom. Ne bih u ovom trenutku ulazio u detalje, međutim, svakako mi je želja da se dodatno osnažimo na svim razinama, pa tako i logistički. Kada za to dođe vrijeme predstaviti ćemo osnovne smjernice novog četverogodišnjeg ciklusa. No, ponavljam, biti će to samo kontinuitet jasno zadane strategije.

Kako biste ocijenili četverogodišnje razdoblje otkako su mađarski investitori preuzeli NK Osijek?

U svakom slučaju vrlo pozitivno. Smatram da bi to bio opće prihvatljivi stav svih navijača i simpatizera Kluba. NK Osijek raste na svim razinama i to se može  okarakterizirati samo najvišim ocjenama. Naravno, sportski je težiti većim i boljim rezultatima, ali rad i učinak se gleda kroz prizmu svih aktivnosti, ne samo onih koje se tiču rezultata prve momčadi.

Kakva je financijska situacija u Klubu?

Financijska situacija je stabilna i svi zacrtani projekti ne bi smjeli doći pod znak pitanja. Međutim, pratimo sve što se događa oko nas, ne samo u kontekstu pandemije koronavirusa, i zato moramo biti jako oprezni. Kao što znate, mnogi klubovi, ako nisu oprezni i odgovorni, preko noći upadnu u probleme. Zato je naša zadaća da vlastitim ponašanjem pokažemo vlasniku da odgovorno gospodarimo sredstvima koja su nam na raspolaganju.

Napravljeni su veliki organizacijski pomaci u posljednje vrijeme. Sada su i očekivanja javnosti veća nego ranije…?

Ne gledam to na taj način. Nogomet je odavno postao globalna igra, pa je teško uspoređivati. Međutim, u svim segmentima života povećala su se očekivanja, kao i protok informacija. Drugačije doživljavamo svijet oko nas, puno toga nam je dostupno i puno toga želimo. Prije svega nastojimo omogućiti našim navijačima i simpatizerima osjećaj da su ljudi koji vode NK Osijek svjesni trenutka u kojem se nalaze i da će napraviti sve što je u njihovoj moći da se Klub u najboljem svijetlu prezentira i da bude u korak s trendovima. Trebamo se potruditi da sami sebi neprestano podižemo ljestvicu očekivanja, pa ćemo uvijek biti spremni i na moguća očekivanja javnosti koja su sastavni dio našeg javnog djelovanja.

NK Osijek je postao prepoznatljiv i izvan nogometnih terena, što očekujete i planirate u budućnosti?

Slažem se, to nam je bio jedan od ciljeva. Približiti Klub gradu, posebno mladima i stvoriti tu poznatu sinergiju koja je ključan element za uspjeh. Smatram da smo taj dio odradili dobro i veselim se svim onim aktivnostima koje su pred nama. Očekujem da ćemo u budućnosti imati dovoljno energije ponuditi neke nove sadržaje i opravdati očekivanja naših navijača.

Mađarske tvrtke, pa i mađarska Vlada značajno ulažu u Klub i njegovu buduću infrastrukturu. Jesu li oni zadovoljni onim što se ovdje radi?

Važno je na ulaganje i na međusobnu suradnju gledati kroz prizmu dugoročnosti i širokog aspekta međusobnih aktivnosti. I sami ste svjedoci pozitivnih reakcija premijera, gospodina Orbana, gospodina Meszarosa i njihovih suradnika u svakoj prilici kada je tema NK Osijek. Sve ono što nas čeka u skoroj budućnosti, a prije svega tu mislim na novi stadion, biti će samo još dodatni, pozitivni impuls. Oni su svakako zadovoljni s onim što mi u Klubu radimo.

Najveći je projekt izgradnja stadiona i kampa Škole nogometa, Osječani jedva čekaju da sve bude završeno, hoće li to biti do ljeta 2021?

Napredak je vidljiv svakodnevno. Uložiti ćemo maksimalne napore da radovi budu što kvalitetnije izvedeni i da novi kamp Škole nogometa i stadion pravovremeno budu spremni za otvorenje i korištenje. U ovom trenutku ne bih o datumima, no svi naravno želimo da to bude što prije.

Osijek je završio natjecateljsku godinu u kojoj se do posljednjih minuta borio za mjesto u kvalifikacijama Lige prvaka. Kakve će ambicije biti iduće sezone?

Ambicije ostaju uvijek iste, a to znači velike. Osijek stalno želimo u vrhu hrvatskog nogometa i da se svake godine bori za mjesta koja vode u europska natjecanja. Zadaća nam je biti na međunarodnoj sceni i od toga ne odstupamo, naprotiv. Bilo bi sjajno, uz malo sportske sreće, dogurati do skupine Europske lige čemu smo bili nadomak prije tri godine.

Kako ste se Vi našli u nogometu, koliko ste već dugo aktivni u njemu i na čemu ćete posebno ustrajati/inzistirati kao predsjednik Kluba?

To je jedna posebna priča. Naime, imao sam privilegij da sam osobno poznavao dvije legende mađarskog nogometa, gospodina Ferenca Puskása i naročito gospodina Kálmána Mészölya koji je bio veliki prijatelj bivšeg, nažalost pokojnog, predsjednika HNS-a g. Vlatka Markovića. Meszolya i Markovića vezalo je dugogodišnje prijateljstvo koje je započelo još davne 1962. godine na Svjetskom prvenstvu u Čileu gdje su prvo bili veliki rivali na terenu, da bi kasnije postali nerazdvojni prijatelji. Družeći se s njima, tamo negdje od kraja devedesetih godina prošlog stoljeća, zbližio sam se s Markovićem te sam uz njega imao priliku dublje ući u nogometno okruženje. Upravo je Vlatko najzaslužniji za moj angažman u nogometu, ali i za realizaciju naše suradnje s Osijekom jer je od samih početaka rada naše Puskás akademije u Mađarskoj inzistirao na suradnji dvaju klubova, na razini akademija. Surađivali smo također i na nekoliko velikih projekata. Najveći je bila zajednička kandidatura Hrvatske i Mađarske za organizaciju Europskog prvenstva 2012. godine. Što se tiče NK Osijek, od samog sam početka aktivan u provođenju politike koja je dokazano dala rezultata. Do sada sam to radio s pozicije člana uprave, a sada ću, evo, biti malo istureniji kao klupski predsjednik. Ustrajati ću na tomu da naš zajednički projekt napreduje i da se svi zacrtani planovi ostvare.