/Rođendan slavi Michael Air Jordan ŽELJKO MAVROVIĆ TAKOĐER ROĐEN 17.VELJAČE
michael jordan yt

Rođendan slavi Michael Air Jordan ŽELJKO MAVROVIĆ TAKOĐER ROĐEN 17.VELJAČE

Danas rođendan slavi legendarni američki košarkaš Michael Jordan.

Michael Jeffrey Jordan rođen je u Brooklynu, New York, 17. veljače 1963. godine. Umirovljeni je američki profesionalni košarkaš koji je igrao je na poziciji bek šutera, a izabran je u 1. krugu (3. ukupno) NBA drafta 1984. od strane Chicago Bullsa. U svojoj četrnaestogodišnjoj NBA karijeri ostvario je mnoge uspjehe. Igravši za Chicago Bullse osvojio je 6 NBA prstena, 5 puta proglašavan je najkorisnijim igračem lige te 6 puta najkorisnijim igračem NBA finala. Jordan je četrnaesterostruki NBA All-Star, te je jedanaest puta biran u All-NBA momčad i jednom je proglašen obrambenim igračem godine. Ušao je u Kuću slavnih 2009. godine.

U razdoblju od 1991. do 1993. godine Jordan je uz pomoć Scottie Pippena osvojio čak tri NBA prstena te se nakon kraja sezone 1992./93. odlučio umiroviti i okušati u baseballu. Nakon neuspjeha u baseballu, Jordan se vraća i u sezoni 1995./96. s Bullsima postavlja neoboriv omjer 72-10 i osvaja svoj četvrti naslov. To isto ponavlja i iduće dvije sezone te osvaja svoj šesti NBA prsten u osam godina. U njegovu čast Bullsi su mu umirovili dres s brojem 23. Nakon umirovljenja 1998. godine, Jordan se ponovno vratio na NBA parkete te od 2001. do 2003. godine nastupao za Washington Wizardse. Međutim zbog problema s koljenima, Jordan se 2003. godine ponovno povlači iz profesionalne košarke.

Pogledajte kako su naši reprezentativci šokirali pravi Dream Team u Barceloni 1992. godine:

 

S američkom reprezentacijom osvojio je dvije zlatne olimpijske medalje. Prvu je osvojio na Olimpijskim igrama u Los Angelesu 1984. godine, a drugu osvaja na Olimpijskim igrama u Barceloni 1992. kao član originalnog Dream Teama.To je bilo prvi puta da je dopušteno sudjelovanje NBA igrača na nekim Olimpijskim igrama.

Prije nepuna dva tjedna bilo je točno 29 godina kako je izveo čuveno zakucavanje. Dana 6. veljače 1988. godine legendarni košarkaš je na All Star utakmici u natjecanju u zakucavanju izveo čuveno zakucavanje s linije slobodnih bacanja. Dvorana je bila u transu, a ovaj skok godinama se proučavao s obzirom kako je Jordan prilikom skoka izgledao kao da u jednom trenutku i lebdi.

 

Željko Mavrović (Zagreb, 17. veljače 1969.), hrvatski boksač.

Počeo je trenirati boks s petnaest godina, prvo je bio 3 godine u zagrebačkom Metalcu, a zatim prelazi u Rijeku.  Nastupio je Olimpijskim igrama 1988. u Seulu i 1992. u Barceloni.

Boksački prvak Europe tri godine za redom (od 1995. do 1997.), s čak sedam uspješnih obrana naslova, potvrdio je to i sjajnom borbom s Lennoxom Lewisom 1998. u borbi za svjetski naslov u teškoj kategoriji, u kojoj su prethodni uspjesi Lennoxa Lewisa prevagnuli pri bodovanju borbe, kojom je naslov dodijeljen Lewisu. Zlatna rukavica kao najveći trofej u povijesti hrvatskog boksa, dva naslova hrvatskog sportaša godine, sve su to samo neke od uspomena na doista veliku karijeru jednog od najvećih sportaša koje je Hrvatska imala.

1995. godine dobitnik je Državne nagrade za šport “Franjo Bučar”.

S jednakim entuzijazmom “Šaka sa Srednjaka”, ili kasnije “Irokez”, danas je predan biznisu. Nije uložio stečeni kapital u kafić, restoran ili nešto slično, ostao je i u poslu dosljedan svojim principima, stilu života, ekološkoj osviještenosti. U Sloboštini kod Požege razvio je “Eko-centar Mavrović”  za uzgoj potpuno prirodno zdrave hrane.

Foto Screenshot YouTube

Podijeli
  •  
  •  
  •  

Autor:

Petar Čuljak
Petar Čuljak je idejni začetnik Sportala. Bivši prvoligaški nogometaš, dugogodišnji prvotimac pleterničke Slavije, tajnik kluba, trener u Školi nogometa. Trenutno trener NK Kutjevo, člana 3. HNL Istok. Na Sportalu Petar piše o nogometu, rukometu i ostalim sportovima.