Reforma nogometnih natjecanja – što nas čeka u novoj sezoni

Sezona 20/21 je pred svojim krajem, uglavnom je sve odrađeno, ostalo je još nešto malo utakmica i velika većina klubova je već na zasluženom odmoru pa je vrijeme polako se okretati ka novoj sezoni i onom što ona donosi, a donosi puno promjena na svom kraju.

Oglas

HNS je donio i potvrdio da nas čeka prava reforma nogometnih natjecanja, pa idemo pregledati što to znači i pojasniti kako će lige izgledati sezonu nakon ove koja je pred nama. Što se 1. HNL tiče tu promjena nema, ona ostaje sa 10 klubova što se pokazalo kao pun pogodak, iz nje će ispasti posljednja momčad, u nju će ući prvak 2. HNL koja će doživjeti promjene, u njoj više ne mogu igrati druge momčadi prvoligaša, a smanjuje se sa 16 na 12 klubova tako da će čak pet drugoligaša na kraju sezone koja je pred nama ispasti.

Oglas

Više ne ispadaju u svoje regionalne treće lige nego u novu jedinstvenu 3. HNL sa 16 klubova. Liga će se formirati na način da je popunjava pet momčadi koje su ispale iz 2. HNL, a preostalih 11 mjesta popunjavaju najbolje momčadi aktualnih 3. HNL. Dakle, iz 3. HNL Istok u novu, jedinstvenu 3. HNL sigurno idu dvije najbolje momčadi, a o dodatnom članu jedinstvene 3. HNL odlučit će se posebnim pravilnikom, ali je razvidno da će se igrati kvalifikacije ako bude više kandidata, a bitno je naglasiti da će se za ligu postaviti vrlo visok prag zahtjeva za licenciranje. Ova liga automatski dobiva protočnost za razliku od sadašnjeg sustava, prvak te jedinstvene 3. HNL izravno ide u 2. HNL, dok drugoplasirani igra kvalifikacije protiv pretposljednjeg iz višeg ranga.

Oglas

Aktualna 3. HNL postaje 4. HNL, formirat će ih se pet na razini države, dakle Istok ostaje samostalan, sadašnji trećeligaši ostaju u istom sastavu samo bez dva ili eventualno tri najbolja na kraju sezone koja je pred nama, a liga smije brojati najviše 16 klubova. Proboj u viši rang je olakšan, pet prvaka 4. HNL će u bubanj zajedno sa 14. momčadi 3. HNL, dobit će se tri para koji će u dva međusobna ogleda odlučiti tko je bolji i tko ide u jedinstvenu 3. HNL, dakle umjesto sadašnjeg jednog, promociju mogu doživjeti tri prvaka regionalnih natjecanja.

Natjecanja ispod 4. HNL ostaju u ingerenciji Županijskih saveza i njihova je odluka žele li nastaviti s Međužupanijskim ligama, pa na četiri slavonska saveza ostaje odluka što i kako će od sezone 22/23 s natjecanjima ispod 4. HNL, postoje tri opcije, da se napravi MŽNL na području sve četiri županije, da ostane aktualno stanje s dvije MŽNL, Brod – Požega i Osijek – Vinkovci, ili treća, da se one ukinu, time ojačaju 1. ŽNL iz kojih bi se onda popunjavala 4. HNL.

S obzirom da najdetaljnije pratimo 3. HNL Istok, sve ove odluke HNS-a znače sljedeće: U novoj sezoni momčadi s velikim ambicijama imaju priliku lakše se izboriti za promociju. Prvak će ponovno u kvalifikacije za 2. HNL sa preostala četiri regionalna prvaka, ako ih ne prođe ide izravno u jedinstvenu 3. HNL kamo sigurno ide i drugoplasirani, dok će treća momčad nove sezone kako sada stvari stoje u kvalifikacije za jedinstvenu 3. HNL, ili u slučaju da prvak ode u 2. HNL trećeplasirani automatski izravno ide u 3. HNL. Svi ostali će zapravo “ispasti” odnosno nastaviti u istom natjecanju koje će postati četvrti rang natjecanja, dok bi najlošiji dvojac trebao “kliznuti” i u peti stupanj natjecanja jer pravilnik kaže da će 4. HNL brojati najviše 16 klubova, a toliko će ih “ispasti”, a prvacima MŽNL se mora omogućiti napredovanje što dovodi do viška klubova.

Ovo je samo još jedan primjer ne planiranja. Na plenumu klubova 3. HNL održanom u Bukovlju predstavljena je i jednoglasno usvojena odluka da se 3. HNL smanji na 16 klubova u izdanju koje je pred nama, no naknadno je netko odlučio da to ipak ne bude tako, pa sada ostaje vidjeti što će smisliti kako da netko ne potone dva ranga natjecanja na kraju sezone 21/22, a da se prvacima MŽNL omogući napredovanje koje će na terenu zaraditi.