Prvi stranci u Gradskom vrtu su bili Bjelorusi

U ljeto 1990. godine u Gradski vrt su stigli Aleksandr Metlicki i Andrey Shalimo, a ovaj prvi je ostavio vrlo dobar dojam!

Oglas

Svi klubovi u HNL-u, ne samo ove sezone nego i godinama unatrag, imaju i strane državljane u svojim redovima. Ako ste se nekada pitali tko su bili prvi stranci u redovima NK Osijek, u ovom tekstu vam donosimo odgovor upravo na to pitanje. Vraćamo se u 1990/91., igralo se posljednje prvenstvo nekadašnje Prve savezne lige, Osječani su imali kvalitetnu momčad koja se u to vrijeme hrabro upustila čak i u borbu za plasman u Kup UEFA, a među onima koji su bili na raspolaganju stručnom stožeru bila su i dvojica nogometaša iz Bjelorusije.

Oglas

Nezaboravan gol Ladiću iz „slobodnjaka“

Oglas

Riječ je o Aleksandru Metlickom i Andreyu Shalimu, a obojica su nam stigla iz redova Dinama. Doduše, prvi iz Minska, dok je drugi Osijeku pristupio iz Bresta. Metlicki je ’64. godište i u Gradskom vrtu se odlično snašao. Bio je upotrebljiv na svim pozicijama u veznom redu, ubilježio je 18 nastupa za Bijelo-plave i pritom postigao četiri pogotka. Dakako da se najviše pamti onaj protiv Dinama iz proljeća ’91 kada je svladao Ladića iz „slobodnjaka“ s 30-ak metara za slavlje domaćina 2:1. Upravo je njegov eurogol bio pobjedonosni u tom ogledu s favoriziranim suparnikom za kojega su tada, između ostalih, igrali i proslavljeni reprezentativci Šuker i Boban… Nakon te sezone Aleksandr odlazi u bečki Rapid, kasnije je još igrao i za LASK, Vorwarts da bi karijeru okončao 2003. godine u Paschingu, još jednom austrijskom klubu.

Shalimo se nije uspio nametnuti

Shalimo je generacija Metlickog, jedno su vrijeme bili i suigrači u Bjelorusiji, a po vokaciji je bio polušpica. Nije se uspio izboriti za status standardnog prvotimca u Osijeku, tako da je skupio relativno malo nastupa (6) i ostao je bez postignutog pogotka. Odlaskom iz grada na Dravi odlučio je sreću ponovno potražiti u svojoj domovini, međutim, nije se profilirao u igrača koji bi imao značajniju „rolu“ do trenutka kada je odlučio otići u nogometnu mirovinu. U našim statistikama i klupskoj dokumentaciji ostaje zapisano da su upravo dva Bjelorusa bili prethodnici svim drugim inozemnim profesionalcima koji su godinama kasnije stizali u slavonsku metropolu.

Izvor nkosijek