Prvi dan nastupa na PI troje stolnotenisača – pobjeda Anđele Mužinić

Prvog natjecateljskog dana Paraolimpijskih igara u Tokiju, u srijedu 25. kolovoza nastupit će troje hrvatskih predstavnika – stolnotenisači Anđela Mužinić, Helena Dretar Karić i Pavao Jozić.

Osvajačice srebrne medalje u ekipnoj konkurenciji iz Rio de Janeira, Anđela Mužinić i Helena Dretar Karić u Tokiju prvo kreću s nastupima u Tokyo Metropolitan Gymnasium u pojedinačnoj konkurenciji. U “singlu” nastupa i Pavao Jozić.

“Za sada je sve odlično. Sve smo odmah polovili što se tiče Covida, smještaj je super, hrane ima i previše, ha, ha,” kazala je sa smiješkom Dretar Karić kojoj će to biti treće Igre, jer je nastupila 2012. u Londonu i 2016. u Rio De Janeru.

“Evo da ne ispadne da je sve savršeno, transport do dvorane nam je prvi dan bio malo kompliciran, rijetko su išli autobusi, a nas u kolicima ima puno. Danas su to već Japanci riješili, napravili su više mjesta za kolica,” dodala je.

Njezina suradnja s Anđelom Mužinić dovela je do niza medalja, među kojima se najviše ističe ekipno srebro iz Rio de Janeira 2016. Zajedno su osvojile i ekipno srebro (2017) i broncu (2014) na svjetskim prvenstvima, te četiri zlata (2013, 2015, 2017, 2019) i broncu (2011) na ekipnim europskim prvenstvima. U pojedinačnoj konkurenciji Helenin najveći uspjeh je brončana medalja s europskog prvenstva 2017.

“Što se tiče konkurencije, sve je manje više isto kao i u Rio de Janeiru, samo što nas je u singlu manje, ali je više ekipa. Mislim da smo spremni, ovo se čekalo predugo, ali opet jako smo dugo bez natjecanja pa je tu mala bojazan kako će to ispasti. No svi smo u istom košu. Ja u biti jedva čekam da sve počne,” poručila je Dretar Karić.

Za Jozića, iz Samobora, ovo će biti prve POI. Vrhunac njegove dosadašnje karijere je osvojeno pojedinačno srebro na Europskom prvenstvu 2019. u Švedskoj te ekipno srebro koje je osvojio na Europskom prvenstvu 2017. u Bratislavi zajedno s Vjekoslavom Gregorovićem. Ima i ekipno srebro sa SP-a 2017. godine u Bratislavi.

Raspored nastupa HR sportša (navedeno lokalno vrijem, HR +7h u odnosu na Japan) :

https://hpo.hr/Natjecanja/RASPORED-NASTUPA-NA-PARAOLIMPIJSKIM-IGRAMA-TOKO-2020/152

DODANO:

Hrvatska stolnotenisačica Anđela Mužinić uvjerljivom je pobjedom otvorila nastup u svojoj skupini na Paraolimpijskim igrama u Tokiju, dok je njena kolegica Helena Dretar Karić u neizvjesnom meču izgubila od osvajačice zlata iz Rio de Janeira Kineskinje Juan Xue, ali ipak nije sve izgubljeno jer još uvijek ima izgleda za prolazak bez obzira na ovaj poraz.

Anđela je kao peta igračica sa svjetske ljestvice u 1. kolu skupine E igračica u kolicima bez većih problema porazila Meksikanku Edith Lopez Sigalu s 3-0 (11-1, 11-7, 11-2).

Podsjetimo da su naše stolnotenisačice osvajačice ekipnog srebra kojega će ovdje pokušati obraniti.

Izvor hpo.hr