Prva povijesna quad cross utrka u Malinu

Za manje od 2 tjedna trebala je početi nova sezona u quad crossu koja je naravno zbog Koronavirusa odgođena za ljetni period. Perjanica ovog sporta na istoku Hrvatske je Extreme klub Malino – Oriovac koji je prije dvije godine osvojio ekipni naslov prvaka Hrvatske, dok su prošle godine bili drugi. Oni u Malinu imaju svoju vlastitu stazu na kojoj treniraju te se na njoj održavaju dvije utrke u kalendaru Prvenstva Hrvatske.

Oglas

Oglas

Nakon što su u Hrvatskoj nakon korona krize krenula sportska natjecanja, tako je i Extreme klub Malino – Oriovac održao svoje prve utrke u novoosnovanoj Slavonskoj ligi. Quad i moto cross zahvaljujući neumornom Zoranu Nožiniću iz Malina i dalje održava svoja natjecanja u Hrvatskoj, ali i inozemstvu premda je bio jedan period kada vožnji gotovo da i nije bilo. Nožinić je u svom dvorištu prije 3 godine izgradio stazu koja danas okuplja brojne zaljubljenike u ovaj sport. Tako je Extreme klub Malino – Oriovac u 2018. godini postao ekipnim prvakom Hrvatske u quadovima, da bi godinu kasnije bili drugi. Osim što se na stazi u Malinu 2 puta godišnje u kalendaru održavaju dvije utrke, od ove godine je novost i Slavonska quad moto cross liga.

Oglas

Prvu povijesnu utrku Slavonske quad cross lige otvorio je načelnik Općine Oriovac Antun Pavetić koji može biti ponosan što se njegovoj općini održava jedan ovako veliki sportski događaj kao što ne samo Slavonska quad moto cross liga, već i službena utrka u kalendaru Prvenstva Hrvatske. U najmlađoj moto cross kategoriji MX 50 pobijedio je mladi Stefan Lenče iz Moto kluba Pakrac – Lipik.

Osim najmlađih u moto crossu vozili su i amateri koji nemaju baš previše iskustva s ovim utrkama. Među njima bio je i Osječanin Dario Dumančić koji nastupa za domaći Extreme klub Malino – Oriovac. U moto crossu nastupaju i djevojke, dok je odličan nastup u kategoriji MX 85 imala 15.-to godišnja Mia Ribić koja se ravnopravno nosila s dječacima te je na kraju u odličnoj vožnji osvojila 2. mjesto.

Posebno uvjerljiv u moto cross utrkama bio je Slovenac Timotej Ledinek koji vozi za Extreme klub Malino – Oriovac i koji je na svojoj utrci MX 3 450 uvjerljivom vožnjom došao do 1. mjesta. U quadovima za domaći klub osim braće Svena i Tina Nožinića nastupa 7 Slovenaca, 1 Austrijanac i to Marcus Muhlburger te mladi vozač iz Pivnice pokraj Baške Palanke Oliver Fekete.

Jedina djevojka koja u quadovima vozi za Extreme klub Malino – Oriovac je Slovenka Tina Dirntisch koja je u prvoj utrci morala odustati zbog kvara. Ove sezone osim u Malinu u novom natjecanju Slavonske quad moto cross lige vozit će se još 4 utrke i to u Požegi, Viškovcima pokraj Đakova, Pakracu i Lipiku te u Gornjoj Petrićki pokraj Bjelovara.

Josip Šebalj