Proslavljeni veliki jubileji u Županji

Delegacija Hrvatskog nogometnog saveza uveličala je u Županji obilježavanje dviju velikih obljetnica: 140 godina od prvog igranja nogometa u Hrvatskoj i stoti rođendan Nogometnog kluba Graničar.

Oglas

Delegaciju krovne organizacije hrvatskog nogometa predvodio je predsjednik Marijan Kustić, koji je na svečanoj sjednici u dvorani Mladost održao govor i zaradio veliki pljesak nazočnih, a potom podijelio prigodne darove domaćinima. Uz Kustića, HNS su predstavljali i član Izvršnog odbora, Josip Kuterovac, ujedno i predsjednik Nogometnog saveza Županije Vukovarsko-srijemske, odnosno predsjednikovi savjetnici Zorislav Srebrić i Stjepan Merkaš.

Oglas

Svečanost obilježavanja dviju vrijednih obljetnica svojim su prisustvom uveličali izaslanik premijera Republike Hrvatske i Ministarstva turizma i sporta, državni tajnik Tomislav Družak, župan Vukovarsko-srijemske županije, Damir Dekanić, odnosno gradonačelnik Županje, Damir Juzbašić.

Oglas

Na svečanoj sjednici podijeljene su povelje svim živućim predsjednicima i petorici najstarijih članova Nogometnog kluba Graničar, a održana je i promocija monografije “100 godina Graničara iz Županje i 140 godina igranja nogometa u Hrvatskoj”, autora Zvonimira Stjepanovića, koja je upravo izišla iz tiska u nakladi od 500 primjeraka.

Obilježavanje svečanosti uveličala je i selekcija veterana HNS-a, koja je nastupila na trokut-turniru i odmjerila snage s Humanim zvijezdama Hrvatske (4:1, Neretljak 2, TomićŠpehar) i selekcijom veterana Vukovarsko-srijemske županije (0:1). U trećem susretu selekcija veterana Vukovarsko-srijemske županije svladala je Humane zvijezde Hrvatske 4:1.

Za selekciju veterana HNS-a, pod izborničkom palicom Zorislava Srebrića, igrali su Niko Kranjčar, Ante Tomić, Robert Špehar, Stipe Brnas, Krunoslav Jurčić, Mato Neretljak, Renato Pilipović, Željko Pavlović, Ivica Antolić, Željko Hohnjec i Marko Babić. Turnir, koji je, unatoč jakoj kiši, privukao velik broj gledatelja, izvrsno su organizirali čelni ljudi Nogometnog kluba Graničar, predsjednik Tomislav Županjac, odnosno dopredsjednici Mario Žgela i Hrvoje Miličević, koji su dali veliki obol obilježavanju ovih vrijednih jubileja.

Kad je u pitanju prva nogometna utakmica u Hrvatskoj, povijesne činjenice kažu da je sve počelo kad su, zainteresirani stoljetnim hrastovim šumama, 1880. godine u Županju stigla devetorica engleskih industrijalaca zbog gradnje tvornice tanina. Sa sobom su donijeli i svoje običaje, pa tako i igru s malom kožnatom loptom koja je zainteresirala i lokalno stanovništvo. Skupina županjskih mladića odmjerila je snage protiv Engleza i tad je rođen nogomet u Hrvatskoj, a lopta sačuvana do danas. Uostalom, u Županji, na Trgu kralja Tomislava, već šest godina postoji spomenik prvoj nogometnoj lopti u Hrvatskoj, djelo akademskog kipara Krešimira Roda.

Galeriju s događaja potražite na POVEZNICI.

Izvor HNS

Foto Facebook