/PROMO: Festival Graševine u Kutjevu prožet sportskim aktivnostima UTRKA TRAKTORA, KUTJEVO - VIŠNJEVAC, GRADONAČELNICI VS VALLIS AUREA...
plakat

PROMO: Festival Graševine u Kutjevu prožet sportskim aktivnostima UTRKA TRAKTORA, KUTJEVO - VIŠNJEVAC, GRADONAČELNICI VS VALLIS AUREA...

I ove godine u zajedničkoj koprodukciji Grada Kutjeva TZ Kutjevo, Udruge Kutjevački vinari, Razvojne agencije Grada Kutjeva održava se Festival Graševine.

Središnji trg Kutjeva svjedočit će 12. po redu Festivalu Graševine koji se tradicionalno održava kroz nekoliko dana, a završna proslava održat će se 31 svibnja i  01.lipnja na Trgu graševine, jedinstvenom u svijetu. Koliko je Kutjevčanima ova sorta vinove loze bitna kazuje i ovaj festival, a i samo ime trga na kojemu se ova manifestacija održava već više od jedne decenije – Trg graševine! Početak ovogodišnjeg slavljenja ove kultne kutjevačke sorte počinje prikupljanjem uzoraka graševine tijekom svibnja iz svih krajeva Republike Hrvatske, ali i iz susjednih zemalja. Ove godine je na ocjenjivanje pristiglo čak 128 uzoraka koje je brojna stručna komisija istančanim osjetom okusa testirala te donijela sud o tome čija je graševina ove godine najbolja.

U zadnjem danu svibnja održat će se simpozij o graševini na kojemu će govoriti brojni relevantni uzvanici, a nakon kojega će se objelodaniti rezultati ocjenjivanja te uručiti nagrade najboljima. Toga dana upriličit će se i nogometna utakmica gradonačelnika i načelnika RH koje će ugostiti legendarna veteranska momčad požeštine Vallis Aurea . Centralni dan proslave je predviđen za prvi dan lipnja kojega će u prijepodnevnim satima otvoriti brojni kutjevački vinari otvorena srca i otvorenih vrata vlastitih podruma do kojih će posjetitelje dovesti kočija, a brojne kvalitetne sorte vina čekaju goste željne vrhunske kapljice.

Ove godine u planu je i vinski maraton gdje će se na naizgled nespojiv način spojiti trčanje i konzumacija vrhunskih vina iz najcjenjenijih kutjevačkih podruma, a obnavlja se i tradicija izbora Vinske kraljice graševine.

Vrlo atraktivan dio ove kutjevačke manifestacije je utrka traktora koja svake godine pobudi veliki interes prisutnih koji uživaju u vratolomijama vrsnih vozača na svojim jurilicama, a najbolji će naravno biti adekvatno nagrađeni. U sklopu ovogodišnje manifestacije odlično se uklapa i nogometna utakmica kutjevačkog četvrtoligaša koji će prema svemu sudeći napustiti dosadašnji rang natjecanja te uploviti u trećeligašku luku pa će utakmica zadnjeg kola protiv gostiju iz Višnjevca biti prava prilika za promociju u viši razred i proslavu jedne fantastične nogometne sezone u kojoj su Zeleni kao novak u ligi dobrim igrama zaslužili plasman u Treću HNL istok.

U večernjim satima uslijedit će glazbeni program u kojemu će sve prisutne goste zabavljati zvuci tamburice tamburaškog sastava De Gotho, zatim inozemni sarajevski glazbeni sastav Perfect band, a kao šlag na tortu bit će koncert Jasmina Stavrosa. Uz zvuke dobre glazbe posjetitelji će moći uživati u bogatoj eno gastro ponudi, probati brojne sorte vrhunskih vina iz eminentnih kutjevačkih podruma, a uz to će brojni izlagači ponuditi svoje proizvode i prerađevine na centralnom gradskom trgu najljepšeg i jedinstvenog imena – graševine!

Ne propustite biti dio ovog vinskog, zabavnog i sportskog spektakla, nađe se za svakog ponešto!

Podijeli
  •  
  •  
  •  

Autor:

Petar Čuljak
Petar Čuljak je idejni začetnik Sportala. Bivši prvoligaški nogometaš, dugogodišnji prvotimac pleterničke Slavije, tajnik kluba, trener u Školi nogometa. Trenutno trener NK Kutjevo, člana 3. HNL Istok. Na Sportalu Petar piše o nogometu, rukometu i ostalim sportovima.