Promjena i dopuna sustava natjecanja u hrvatskom nogometu

Pred vratima su nove promjene u sustavu natjecanja u hrvatskom nogometu. To je već prava tradicija, HNS svako toliko ide u velike pretumbacije pa se čini da je pred vratima i novo “resetiranje”.

Oglas

O ovoj temi razgovaralo se u emisiji HNTV-a Mali nogometni razgovori. U sezoni koja je pred vratima ustroj liga ostaje isti, 1. HNL s 10 klubova, jedinstvenu 2. HNL ovoga puta sa 18 klubova, te pet trećih liga o čijoj brojnosti odlučuju Međužupanijski odbori, a što se 3. HNL Istok tiče brojat će 18 klubova.

Oglas

Sezona 21/22 bit će prelazna prema konačnom rješenju, ponovno 1. HNL broji 10 klubova, druga se smanjuje na 16, a treće ostaju i dalje na njih 5, a Istok se smanjuje na 16 sudionika. Nakon toga dolazi do velike rekonstrukcije, od sezone 22/23 uvodi se “Elitna liga”, nosit će ime glavnog sponzora i imati 10 klubova, ispod nje će biti 1. HNL sa 12, a ispod nje kao treći rang natjecanja 2. HNL sa 16 klubova. Prema aktualnom planu i u toj i sezonama nakon 3. HNL Istok bi se igrala na području 4 slavonske županije, a isto tako bi se zadržale i aktualne MŽNL koje su se do sada pokazale kao vrlo dobra priča.

Oglas

Zanimljiv je bio “predstavnik trećeligaša” Tom Kačinari iz NK Vrapče koji je sustav sa 5. trećih liga nazvao nakaradnim, nešto nakon toga spomenuo kako na njegovom stadionu nepotrebno gradi WC-e jer na utakmicu dođe 100 ljudi. Možda da je došao na neku od utakmica 3. HNL, npr Marsonia – Kutjevo bi promjenio mišljenje. Utakmica pred više od 1000 gledatelja, a Kutjeva u 3. HNL ne bi bilo da se nije s tri prešlo na pet trećih liga. Šteta je da njemu, kao i velikoj većini ljudi u HNS-u svijet počinje i završava u Zagrebu. Ovakvo izdanje 3. HNL je pun pogodak, odlazak klubova sa Sjevera definitino je značajno podigao zanimanje i atraktivnost lige i ono što je dobro u planu “rekonstrukcije” je da bi kao četvrti rang ostala regionalna liga, sigurno bi odlaskom nekoliko klubova u tu jedinstvenu 3. HNL izgubila dio draži, no i dalje bi sigurno bila prilično atraktivna i nadamo se da će slavonski predstavnici u Savezu voditi računa o toj ligi!