/Projekt “Zajedno u športu” trenutno lociran na požeškim bazenima LJETNE TEMERATURE POGODNE ZA OSTVARENJE PLIVAČKIH AKTIVNOSTI
projekt bazen svan toni

Projekt “Zajedno u športu” trenutno lociran na požeškim bazenima LJETNE TEMERATURE POGODNE ZA OSTVARENJE PLIVAČKIH AKTIVNOSTI

Projekt za uključivanje osoba s invaliditetom u športske aktivnosti kojemu je nositelj Požeški sportski savez, dok su partneri Grad Požega i Športski klub Croatia nakon mnoštva aktivnosti odrađenih u požeškoj dvorani Tomislav Pirc preselio se na požeške bazene. Visoke ljetne temperature pogoduju odrađivanju aktivnosti predviđenih na bazenima pa uz budno oko trenera kineziologa Tonija Čokrlića i Lane Leskovar sudionici projekta marljivo odrađuju zadane i ponuđene aktivnosti.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz europskog socijalnog fonda, a nakon provedenih aktivnosti tjelovježbe, boćanja, kuglanja i pikada, došao je red, u ovim vrelim ljetnim mjesecima na plivanje na požeškom gradskom bazenu.

projekt bazen rampa

Naravno, osim samog rada s ciljanom skupinom čitav projekt je usmjeren prema budućnosti, odnosno stvaranju preduvjeta za što lakše uključivanje osoba s invaliditetom u športske aktivnosti, pa su ostale aktivnosti ovog hvalevrijednog projekta:

– unaprjeđenje i proširenje športskih i rekreativnih aktivnosti za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju

– integracija osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju u redovite programe športskih i rekreativnih aktivnosti.

– osiguranje pristupačnosti športskim građevinama za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju.

– nabava opreme za proširenje športskih i rekreativnih aktivnosti za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju u ukupnoj vrijedosti od 176.400,00kn. U opremu je uključeno i bazensko dizalo (poollift) koje je već instalirano na požeškim gradskim bazenima.

projekt bazen svan sjedi

Plivanje se provodi i kroz skupne treninge, ali kudikamo bolje i korisnije je raditi individualan pristup što je kod pojedinih korisnika i jedino moguće rješenje. Na požeškim bazenima smo zatekli Tonija kako odrađuje plan i program trenažne jedinice s Valentinom i Svanom.

Do sada sam imao iskustvo rada s osobama s posebnim potrebama na fakultetu pa sam kroz obuku stekao osnovna znanja kako raditi ovakve treninge. Počeo sam raditi 15.srpnja i sve svoje aktivnosti sam odradio na bazenima na kojima ćemo raditi dok god vrijeme bude dozvoljavalo i dok bazeni budu radili pa se nakon toga selimo u dvoranu. Baziram se na individualni pristup kako bi svatko dobio što više pažnje, ali velike su razlike u mogućnostima korisnika pa s time i u pristupu radu i odrađivanju aktivnosti. Desetak polaznika – korisnika je uključeno u provedbu programa rada na bezenima, a skupni trening mogu odraditi sa skupinom slijepih korisnika dok neki korisnici moraju imati individualan pristup. U kratkom periodu vidljivi su ogromni pomaci kod korisnika, evo baš mogu pohvaliti Svana koji je naučio lijepo plivati kraul, samostalno skače na glavu i prepliva bez problema 50 metara sasvim solidnom kraul tehnikom. Kod nekih to ide polakše no vidljivo je kod svih koliko im ovakve stvari trebaju. Posebno mlađi, koji su sretni tijekom rada, odgovara im boravak u vodi i njihovo zadovoljstvo je najbolji produkt ovoga projekta. Ako se itko predomišlja raditi ovakav posao neka ne dvoji jer kada proba i iskusi rad s osobama s posebnim potrebama osjetit će ogromno zadovoljstvo. Raditi s takvim osobama je u stvari lakše nego u običnom sustavu rada s djecom i konačno zadovoljstvo ove djece je najbolja i najljepša nagrada meni, a vjerujem i svakome tko radi ovaj posao – rekao je za Sportalo trener Toni Čokrlić

projekt bazen valentin toni

Ovaj projekt doprinosi jednakim mogućnostima, jer je usmjeren na djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom, koji čine jednu od ranjivih skupina koje su izložene riziku od siromaštva i socijalne isključenosti. Ciljana skupina će uz pomoć športskih instruktora/voditelja prevladati socijalno-psihološke prepreke i uključivanjem u redovite programe športskih i rekreativnih aktivnosti, daje im se prilika za inkluzivno uključivanje u društvo i poticaj za stjecanje zdravih navika.

Kroz projektne aktivnosti će se omogućiti sudjelovanje ciljane skupine uzimajući u obzir ravnopravnost spolova i nediskriminaciju, pružajući svima mogućnost jednakog sudjelovanja u športskim aktivnostima. Projektom im se osim infrastrukturne pomoći, ugradnje poollifta, pruža i fizička pomoć od strane stručnih športskih djelatnika. To će zasigurno rezultirati njihovim uključivanjem u društvo i stjecanje zdravih životnih navika.

projekt bazen plivanje

Ovaj projekt će imati pozitivan utjecaj na ciljanu skupinu, jer će kroz provedbu projekta osobe s invaliditetom i djeca s teškoćama, sudjelovanjem u športskim aktivnostima steći nova znanja i vještine na neformalan način, smanjit će se rizik od socijalne isključenosti, a ujedno će se povećati motivacija, samopouzdanje, što će posljedično imati pozitivan utjecaj na fizičko i mentalno zdravlje osoba.

europski fond

Podijeli
  •  
  •  
  •  

Autor:

Petar Čuljak
Petar Čuljak je idejni začetnik Sportala. Bivši prvoligaški nogometaš, dugogodišnji prvotimac pleterničke Slavije, tajnik kluba, trener u Školi nogometa. Trenutno trener NK Kutjevo, člana 3. HNL Istok. Na Sportalu Petar piše o nogometu, rukometu i ostalim sportovima.