/Za primjer: NK LIO u akciji darivanja krvi OSJEĆAJ KOJI SE NIČIM NE MOŽE PLATITI
72575613_2502451240033454_8608484109074825216_n

Za primjer: NK LIO u akciji darivanja krvi OSJEĆAJ KOJI SE NIČIM NE MOŽE PLATITI

Posljednjih dana čuli smo često pozive da u Rijeci nedostaje krv te su putem medija pozivani darivatelji da se odazovu i daju najdragocjeniju tekućinu. Ponukalo je to i dečke iz osječkog županijskog drugoligaša koji su danas otišli na KBC Osijek i darivali krv.

Na facebook stranici NK LIO naišli smo na sljedeću objavu nakon zaista hvalevrijedne akcije njihovih prvotimaca:

Ajmo malo lijepih vijesti koje nisu povezane sa nogometom,uvijek volimo biti humani u svemu a najviše kad možemo pomoći onima kojima je najpotrebnije. Danas smo se organizirali te otišli dobrovoljno dati krv, hvala svima koji su se odazvali. Danas Vi dajete krv. Sutra ona može trebati Vama.

Naravno da dečke moramo pohvaliti, a osim toga i pozvatis ve one koji već daju krv da nastave s tim, ali i svima koji nisu u strahu od igle da se uključe. Osim što se osjećate fantastično nakon svakog davanja, ima još nekoliko izravnih beneficija koje dobijete dajući. Evo nekih:

1. REDOVITO DARIVANJE KRVI POVEZANO JE S MANJIM RIZIKOM OD INFARKTA

O toj temi napisano je nekoliko radova, a znanstveno je potvrđeno da redoviti darivatelji krvi rjeđe obolijevaju od infarkta miokarda.

2. ODREĐIVANJE ZDRAVLJA KRVI

Kod svakog darivanja krvi uzimamo uzorak te se određuje krvna grupa i rezus-faktor, zatim se rade laboratorijske pretrage na hepatitis B, C, HIV, sifilis.

U Zavodu su također primijetili nešto što se odnosi na starije darivatelje:
S godinama je elasticitet krvnih žila malo slabiji, pa se stariji darivatelji krvi nakon uzimanja uzorka često osjećaju bolje. 

3. OSJEĆAJ SAMOPOŠTOVANJA ZA DULJI I KVALITETNIJI ŽIVOT

Većina dobrotvornih darivatelja krvi jednostavno želi pomoći drugima, a to im daje osjećaj samopoštovanja koji pozitivno utječe i na njihovo zdravlje.

Osjećaj kada dajete zdravi dio sebe potpunom strancu  to se ničime ne može platiti

Podijeli
  •  
  •  
  •