/Prijedlog promjene sustava natjecanja kod mladih nogometaša RAZLOG JE VELIKI PROBLEM PRI ORGANIZACIJI NATJECANJA JUNIORSKE KATEGORIJE
hypo

Prijedlog promjene sustava natjecanja kod mladih nogometaša RAZLOG JE VELIKI PROBLEM PRI ORGANIZACIJI NATJECANJA JUNIORSKE KATEGORIJE

Prijedlog promjene sustava natjecanja kod mladih nogometaša.

Nedavno je u Našicama je održana sjednica MNO (Međužupanijski nogometni odbor) koja je donijela prijedlog o promjeni sustava natjecanja na području HNS Središte Osijek za mlađe uzrasne kategorije. Razlog za ovakav prijedlog je veliki problem klubovima organizirati natjecanje i same utakmice juniora zbog nedostatka igrača u tom uzrastu.

Novi prijedlog koji je dan klubovima na razmatranje je da se po uzoru na Prvu HNL umjesto kadeta i juniora vežu kategorije kadeta i starijih pionira, a ispod njih mlađih pionira i početnika. Konkretno radi se o igračima godišta 2004 i 2005 kao mlađi pioniri te 2006 i mlađih kao kategorija početnici. Natjecanje ove lige organizirali bi županijski nogometni savezi, a po želji klubova i saveza mogu se povezati dva županijska saveza. Po završetku natjecanja turnirski bi se dobio pobjednik HNS Središta.

Stariji par kategorija činili bi stariji pioniri i kadeti. Natjecanje bi organiziralo HNS Središte Osijek pod nazivom I. kvalitetna liga kao što je bio slučaj i do sada samo s drugim natjecateljskim kategorijama. Ovdje bi bila uključena  godišta 2002 i 2003 kao kategorija stariji pioniri te 1999, 2000 i 2001 kao kategorija kadeti. Kadetima bi se dopustilo da igraju igrači iz tri godišta s time što 1999-to godište može igrati ligu, ali ne može nastupiti na završnici prvaka Središta za dobivanje amaterskog prvaka Hrvatske. I u Prvoj HNL juniora dozvoljeno je igrati s tri godišta, ali limitiranim brojem.

Što se tiče juniora ili bolje rečeno samo jednog godišta (1998. u ovoj natjecateljskoj sezoni) natjecanje bi organizirali Županijski nogometni savezi za klubove koji prijave svoju juniorsku momčad, ali nije obavezno imati prijavljenu kategoriju. Po završetku liga po ŽNS organizirao bi se turnir prvaka koji će predstavljati HNS Središte Osijek na završnici za dobivanje amaterskog prvaka Hrvatske.

U praksi se javljao veliki problem baš u juniorskoj kategoriji jer su često u zapisnicima klubovi imali tek nekoliko igrača u pričuvi, a i mnogobrojne utakmice su često odgađane zbog kolizije seniorskih i juniorskih utakmica. Ovime bi se klubovi rasteretili ukoliko imaju problem nedostatka igrača, a i nižerangirani klubovi bi profitirali jer bi ranije mogli doći do dobrih i školovanih igrača koji ne pokazuju perspektivu za seniore u svojim sredinama. Igrači rođeni 1998. već su ušli u punoljetnost i ne bi se trebali smatrati premladima za seniorski nogomet. Tu se u potpunosti može očitovati teza da nema mladih ili starih igrača, samo dobrih ili loših.

Teško se očitovati o ovoj temi. Razumijem klubove koji nemaju širok izbor juniora pa bi im ovakav sustav pomogao. Mi u Slavoniji imamo u tri godišta doista velik broj djece i nama bi to mogao biti problem. Vidjet ćemo kako će se klubovi očitovati, svakako prijedlog ima i dobrih i loših strana. Na prvu mi se prijedlog učinio nerazumnim no kada malo razmislim vidim smisao. Mislim da će u budućnosti ovo biti neminovno jer je sve manje djece, a samim time se javlja sve više problema u funkcioniranju liga mlađih kategorija. Klubovi koji imaju dovoljan broj djece neće imati protiv koga igrati. To je moje mišljenje, a klub će donijeti odluku u najboljem interesu za NK Slavonija – čuli smo od odličnog stratega juniora požeške Slavonije i bivšeg prvoligaškog igrača Krešimira Brkića.

Rok za očitovanje klubova je do 15. srpnja nakon čega će se donijeti odluka o sustavu natjecanja mlađih dobnih kategorija nogometaša u našoj regiji.

 

Podijeli
  •  
  •  
  •  

Autor:

Petar Čuljak
Petar Čuljak je idejni začetnik Sportala. Bivši prvoligaški nogometaš, dugogodišnji prvotimac pleterničke Slavije, tajnik kluba, trener u Školi nogometa. Trenutno trener NK Kutjevo, člana 3. HNL Istok. Na Sportalu Petar piše o nogometu, rukometu i ostalim sportovima.