Pretkolo: Rudika Vida vs Veldin Karić

Posljednji par u pretkolu čine dva velika napadača, Rudika Vida koji je prava ikona prvoligaškog Belišća i Veldin Karić koji je sjajno igrao u dresu Marsonije, a kasnije u dresu Varteksa zaradio status jednog od najboljih i najomiljenijih igrača elitnog razreda HR nogometa.

RUDIKA VIDA

Za one malo starije ime Rudika Vida i te kako zvoni kao prava ikona HNL-a. Stasiti napadač, leteća tvrđava tada prvoligaša iz Belišća nemilice je trpao suparničke mreže, a njegova sezona 1993/94 je bila zaista nezaboravna. Crveni su sezonu završili kao 12 momčad 1. HNL koja je tada brojala 18 klubova, postigli su ukupno 55 golova, a njih 26 bilo je djelo Rudike Vide. Tada supermoćni Hajduk je pao u Belišću, strijelac drugog gola u 2:0 pobjedi bio je veliki Rudika, Dinamo je pao na Maksimiru rezultatom 1:2, no on bez Vidinog gola, koji je ponovno bio aktivan na Poljudu, no nedovoljno za pozitivan rezultat. Rudika je bio pravi stroj za golove, iz 12. momčadi prvenstva zabio je 26 golova, u velikoj većini sezona bio bi uvjerljivo najbolji strijelac lige, no dva Slavonca u dresu Dinama su ipak bila još efikasnija, Igor Cvitanović i Goran Vlaović zabili su 29 i 27 golova. Vida je u 1. HNL nosio i dres Osijeka, no zanimljivo je da u 24 nastupa nije zabio niti jedan gol. Nakon karijere se kratko okušao u trenerskim vodama, no nije se dugo bavio tim poslom. Osim igračkih vrlina Rudika je i sjajan čovjek, iznimno poštovan od svih, a da je riječ o posebnom soju ljudi svjedoči činjenica da se u to vrijeme kao ponajbolji nogometaš u državi nije želio maknuti iz svog kraja, ali niti sa svog posla na benzinskoj postaji. Pokušajte si danas zamisliti nekakvog prvoligaškog igrača kako toči gorivo.. Naravno, ne može priča o Rudiki bez njegovih sinova Hrvoja i Domagoja, isto tako vrsnih nogometaša, Hrvoje sa lijepom karijerom na regionalnoj, a Domagoj na svjetskoj razini.  

VELDIN KARIĆ

Najmlađi od velike četvorke iz Gornjih Koliba koja je nastupala za Marsoniju, te bratić braće Mujčin. Moglo bi se reći da je bio i najtalentiraniji, jer je već sa 17 godina debitirao za sarajevski Željezničar, ali je također bio i veliki nomad koji se nigdje nije dugo zadržao, osim u varaždinskom Varteksu, gdje je proveo najbolje dane svoje karijere. U početku karijere je na velike promjene utjecao i Domovinski rat, koji ga je zahvatio u Sarajevu, te je već bio predodređen za strijeljanje, ali ga je bivši trener spasio tako što ga je povukao sa sobom u Vojvodinu, odakle je vrlo brzo pobjegao natrag u Hrvatsku i zaigrao za Marsoniju, u koju se u još 2 navrata vraćao. Kao pravi nogometni nomad, i dalje nema mira te aktivno igra. S punih 45 godina je prošle sezone pomogao navijačkom Varteksu da osvoje naslov u 4. HNL, a trenutno nastupa za niželigaša Drava Kuršanec. S ukupno 75 golova u 1. HNL, zauzima 11. mjesto vječne ljestvice strijelaca.

© Sportalo.hr 2020. | Newsphere by AF themes.