Pretkolo: Rudika Vida vs Veldin Karić

Posljednji par u pretkolu čine dva velika napadača, Rudika Vida koji je prava ikona prvoligaškog Belišća i Veldin Karić koji je sjajno igrao u dresu Marsonije, a kasnije u dresu Varteksa zaradio status jednog od najboljih i najomiljenijih igrača elitnog razreda HR nogometa.

RUDIKA VIDA
Oglas

Za one malo starije ime Rudika Vida i te kako zvoni kao prava ikona HNL-a. Stasiti napadač, leteća tvrđava tada prvoligaša iz Belišća nemilice je trpao suparničke mreže, a njegova sezona 1993/94 je bila zaista nezaboravna. Crveni su sezonu završili kao 12 momčad 1. HNL koja je tada brojala 18 klubova, postigli su ukupno 55 golova, a njih 26 bilo je djelo Rudike Vide. Tada supermoćni Hajduk je pao u Belišću, strijelac drugog gola u 2:0 pobjedi bio je veliki Rudika, Dinamo je pao na Maksimiru rezultatom 1:2, no on bez Vidinog gola, koji je ponovno bio aktivan na Poljudu, no nedovoljno za pozitivan rezultat. Rudika je bio pravi stroj za golove, iz 12. momčadi prvenstva zabio je 26 golova, u velikoj većini sezona bio bi uvjerljivo najbolji strijelac lige, no dva Slavonca u dresu Dinama su ipak bila još efikasnija, Igor Cvitanović i Goran Vlaović zabili su 29 i 27 golova. Vida je u 1. HNL nosio i dres Osijeka, no zanimljivo je da u 24 nastupa nije zabio niti jedan gol. Nakon karijere se kratko okušao u trenerskim vodama, no nije se dugo bavio tim poslom. Osim igračkih vrlina Rudika je i sjajan čovjek, iznimno poštovan od svih, a da je riječ o posebnom soju ljudi svjedoči činjenica da se u to vrijeme kao ponajbolji nogometaš u državi nije želio maknuti iz svog kraja, ali niti sa svog posla na benzinskoj postaji. Pokušajte si danas zamisliti nekakvog prvoligaškog igrača kako toči gorivo.. Naravno, ne može priča o Rudiki bez njegovih sinova Hrvoja i Domagoja, isto tako vrsnih nogometaša, Hrvoje sa lijepom karijerom na regionalnoj, a Domagoj na svjetskoj razini.  

Oglas

VELDIN KARIĆ

Oglas

Najmlađi od velike četvorke iz Gornjih Koliba koja je nastupala za Marsoniju, te bratić braće Mujčin. Moglo bi se reći da je bio i najtalentiraniji, jer je već sa 17 godina debitirao za sarajevski Željezničar, ali je također bio i veliki nomad koji se nigdje nije dugo zadržao, osim u varaždinskom Varteksu, gdje je proveo najbolje dane svoje karijere. U početku karijere je na velike promjene utjecao i Domovinski rat, koji ga je zahvatio u Sarajevu, te je već bio predodređen za strijeljanje, ali ga je bivši trener spasio tako što ga je povukao sa sobom u Vojvodinu, odakle je vrlo brzo pobjegao natrag u Hrvatsku i zaigrao za Marsoniju, u koju se u još 2 navrata vraćao. Kao pravi nogometni nomad, i dalje nema mira te aktivno igra. S punih 45 godina je prošle sezone pomogao navijačkom Varteksu da osvoje naslov u 4. HNL, a trenutno nastupa za niželigaša Drava Kuršanec. S ukupno 75 golova u 1. HNL, zauzima 11. mjesto vječne ljestvice strijelaca.