Pretkolo: Ivo Marić – Blekić vs Stjepan Peić

Ždrijeb je spojio dva velika igrača i dva velika čovjeka koji su ostavili jako duboke i neizbrisive tragove u svojim klubovima. Radi se o sredinama koje nisu punile stupce Sportskih novosti no ljepota baratanja nogometnom loptom i doprinos koji su davali svojim klubovima nikada neće biti zaboravljen. Ivo Marić-Blekić je u karijeri promijenio puno klubova i u svakom su ga dobrano upamtili, a osim doprinosa na terenu uvijek se nesebično davao i van terena. Ostat će upamćen i kao borac za slobodu Hrvatske i kao redarstvenik koji je preživio pakao “12 redarstvenika”. Trenutno djeluje u Lipovcu kojega pomalo uzdiže prema Prvoj ŽNL – istinska živuća legenda Ivo MArić – Blekić Čićo. Njemu će s druge strane mreže stajati Stjepan Peić kojega vjerojatno niti njegovi najbliži ne pozanaju pod tim imenom i prezimenom jer ime koje otvara sva vrata pleterničkog nogometnog kraja je BACKO! Backo je igračka i ljudska klasa koja jednostavno ne može stati u nekoliko rečenica. Dugogodišnji igrač i trener svojih Sulkovaca gdje je proveo gotovo čitav svoj aktivan nogometni vijek i sinonim za perfektan i neponovljiv  humor kakav se rijetko sreće. Kada sve to ukomponirate u jednu osobu jednostavno morate ostati fascinirani. Količina anegdota koje kruže nogometnim miljeom Backove stvarnosti je nebrojiva. I ovdje je prava šteta da netko mora otpasti jer se radi doista u ljudima koji su svojim klubovima, ali i nogometu općenito dali jako puno.

Oglas

 

Oglas

Ivo Marić-Blekić – Čićo je rođen u susjednoj BIH 12. 08. 1970. Bio je prvak liga s NK Slavonac Komletinci, NK Lovor Nijemci i NK Meteor Slakovci, osvojio je niz pehara za najboljeg igrača i strijelca na malonogometni turnirima diljem cijelog Srijema i Slavonije, a niz klubova za koje je nastupao je impozantan: NK Lipovac, Meteor- Slakovci, Lovor- Nijemci, Polet- Donje Novo Selo, Bosut- Apševci, Mladost- Vođinci, Slavonac- Gradište, Slavonac – Komletinci, Zrinski- Tordinci, Mladost Cerić 2. hrvatska nogometna liga. Legenda srijemskog nogometa Ivo Marić Blekić je uistinu veliki igrač i veliki sportski radnik. Ivo je promijenio 11 klubova i u svakom su ga zapamtili kao velikog igrača. Iza njega su velike utakmice i veliki uspjesi gurao je Mladost Cerić kroz 2.HNL,osvajao naslove prvaka sa Komletincima i Lovorom, a veliku stvar je napravio u Meteoru iz Slakovaca kad je u zadnjem kolu u Gunji pobjedonosnim golom donio Slakovcima naslov prvaka 2. Županijske lige. Osim igračkih uspjeha i izvan nogometnih terena Ivo je uvijek bio spreman pomoći. Kao zaposlenik policije bio je sudionik akcije ” 12 redarstvenika”, preživio je akciju koju nažalost 12 njegovih kolega nije uspjelo preživjeti.
Najviše uspomena i najviše u svojoj karijeri je dao za svoj Lipovac. Sa 44 godine kad je Lipovac skupljao igrače i nažalost našao se u teškoj situaciji bez i malo dvojbe obukao je kopačke, zaigrao i pomogao mladima i svom Lipovcu. I dan danas je registriran igrač i spreman je u 50-toj godini obuci kopačke ako to bude njegovom voljenom Lipovcu potrebno. Zadnje tri godine je predsjednik NK Lipovac i ima zapažene rezultate.
S većinom momaka mlađim od 20 godina i većinom igrača iz Lipovaca i Apševaca napravio je odlične rezultate i odličnu klapu. Lipovac je u tom vremenu bio viceprvak 3.ZNL i odigrao strašnu sezonu, a posebno se pamti utakmica protiv Hajduk Mirka iz Mirkovaca koju su mladi momci nažalost pod tremom poklekli i izgubili 1-0,ali se pamti taj dan kad je u Lipovcu na igralištu bilo skoro 250 gledatelja, odlična atmosfera,a sve zahvaljujući Ivi Marić-Blekiću i svim igračima NK Lipovca koji su ginuli cijelu sezonu za taj klub i publika je sve to prepoznala. Ovu sezonu igraju 2.ZNL VK i s vjerojatno najmlađom ekipom i igračima iz svog sela i susjednih Apševaca guraju odlično i trenutno su na 5.mjestu s 23 boda. Uspješno je organizirao Plavu noć i veliku proslavu zbog ulaska kluba u 2.županijsku ligu što mnogim predsjednicima prije njega nije uspjelo i na kojem je bilo cijelo selo i dobro se zabavili i poveselili. Ivo Marić Blekić veliki igrač srijemskog kraja, veliki čovjek iza kojeg su velike utakmice, čovjek koji je svojim zalaganjem i uz pomoć igrača i simpatizera kluba vratio žar nogometne igre u voljeni mjesto i ne misli na tome stati.
I nakon 35 godina karijere ima još jednu želju da NK Lipovac bude prvak 2.ZNL i da se vrati gdje mu je mjesto u 1.ZNL i da obuje kopačke i zaigra u napadačkom tandemu sa svojim sinom Mateom. Naravno u 1.ZNL.

Oglas

 

Stjepan Peić – Backo se rodio 10.9.1950. Osvojen županijski kup, županijsko prvenstvo-kao igrač NK Sulkovci stoji u biografiji osebujnog Stjepana, a također i županijska prvenstva 2.ŽNL te  2 puta  1.ŽNL u trenerskoj roli također s  NK Sulkovci. Osvojena priznanja su prvenstvo 85/86, NK BSK Buk-Prvenstvo 1.ŽNL. U karijeri je zaigrao za klubove:NK Sulkovci, NK Slavija-IGRAČ,TRENER-NK Sulkovci, Buk, Drenovac…

Na spomen sportašima svih generacija NK Sulkovci prvo pada na pamet  –  BACKO. Sinonim sulkovačkog nogometa, nema tko ga ne zna u nogometnom miljeu Pleternice pa i šire. Nekima je ostao u sjećanju zbog igračkih sposobnosti, a nekima zbog trenerskih no većini zbog tzv. BOMBI kako po kuloarima govore – Backove bombe. Backo ajde baci koju bombu je česta rečenica na koju je ovaj mudri čovjek uvijek znao odgovoriti nekom šaljivom izjavom sažetom u nekoliko riječi. Generacije koje su imale priliku igrati s njim ili ga gledati uživo ga pamte kao vrhunskog nogometaša, s odličnom tehnikom i još boljim slobodnjakom. Nakon igračke karijere nastavio je davati svoj doprinos nogometu i svojim Sulkovcima kao trener. Neke njegove BOMBE se rado prepričavaju generacijama pa tako i danas. Evo samo za primjer nekoliko anegdota iz Backovog repertoara.

Na klupi sjede Backo, Maka i Romić, netko traži zamjenu zbog povrede, a Backo kaže: Romiću ulazi na što Romić odgovara da se nije zagrijao. Backo mrtav hladan kaže dobro idi se zagrijavati, a ti Maka ulazi. Ili ona legendarna iz svlačionice kada čita sastav – broj 1 Krešić i odmah da ti kažem da ne braniš što znaš već što nema tko.

Znamo da će se brojni komentari Backovih anegdota pojaviti ispod članka pa ne propustite napisati i pročitati o velikoj legendi sulkovačkog nogometa.