Poznati protivnici Hrvatske u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo 2024.

U Berlinu je održan ždrijeb kvalifikacijskih skupina za Europsko prvenstvo 2024. godine kojem je domaćin Njemačka. EURO je na rasporedu od 10. – 28. siječnja 2024. godine, a igrat će se u u šest njemačkih gradova: Dusseldorfu, Koelnu, Berlinu, Hamburgu, Manheimu i Munchenu.

Oglas

Raniji plasman na europsku smotru osigurali su Njemačka kao domaćin te osvajači medalja na prošlom (ovogodišnjem) Europskom prvenstvu: Švedska, Španjolska i Danska. Tako su se večeras u “potovima“ ili šeširima za drugu kvalifikacijsku fazu našle ukupno 32 reprezentacije koje su iz četiri “pota“ ždrijebane u osam jakosnih skupina. Hrvatska je bila smještena u prvi “pot“. U ždrijebu se nisu našle Rusija i Bjelorusija zbog ruske invazije na Ukrajinu, već su njihova mjesta zauzeli Gruzija i Luxemburg, dok Kosovo i Srbija ne mogu biti u istoj skupini.

Oglas

Najprije su ždrijebane reprezentacije iz četvrtog “pota“, svaka reprezentacija u jednu skupinu i tako redom sve do zadnjeg, prvog “pota“. Kuglice su smjestile Hrvatsku u skupinu 5, zajedno s Nizozemskom, Grčkom i Belgijom.

Oglas

Kompletan ždrijeb kvalifikacija pak, izgleda ovako:
Skupina 1: PORTUGAL, SJEVERNA MAKEDONIJA, TURSKA, LUXEMBURG
Skupina 2: NORVEŠKA, SRBIJA, SLOVAČKA, FINSKA
Skupina 3: ISLAND, ČEŠKA, IZRAEL, ESTONIJA
Skupina 4: AUSTRIJA, UKRAJINA, RUMUNJSKA, FARSKI OTOCI
Skupina 5: HRVATSKA, NIZOZEMSKA, GRČKA, BELGIJA
Skupina 6: MAĐARSKA, ŠVICARSKA, LITVA, GRUZIJA
Skupina 7: SLOVENIJA, CRNA GORA, BOSNA I HERCEGOVINA, KOSOVO
Skupina 8: FRANCUSKA, POLJSKA, LATVIJA, ITALIJA

Kvalifikacijske utakmice igrat će se od listopada 2022. godine do travnja 2023. godine nakon čega će ukupno 20 reprezentacija: dvije prvoplasirane ekipe iz svake skupine i četiri najbolje trećeplasirane momčadi koje će se odlučiti nakon što se odigraju sve kvalifikacijske utakmice, uzimajući u obzir samo utakmice protiv dvije najbolje plasirane reprezentacije. Uz već ranije plasirane četiri reprezentacije, dolazimo do brojke 24 što je konačan broj momčadi koje će osigurati nastup na Europskom prvenstvu 2024. godine.

Izvor HRS