Požeški biseri u Puli i Ždralovima

Obranili su nogometaši požeške Slavonije naslov prvaka, dodali mu i Županijski kup i tako ispisali jednu od najuspješnijih sezona u klupskoj povijesti, za epitet najuspješnije nedostajao je posljednji korak i plasman u Drugu NL. Na tom putu kobna je bila Pula, a baš u Puli će karijeru nastaviti jedan od junaka protekle sezone.

Uz iskusne prvotimce koji su ih vodili, u prošloj šampionskoj sezoni potpuno su stasala dva mlada igrača za kojima je proteklih tjedana trajala prava potjera, kako od raznih agenata tako i od brojnih klubova. Riječ je o Žarku Dominiku Jakovljeviću i Tvrtku Jankoviću koji su se u potpunosti etablirali, skupili ogromno iskustvo igrajući i za juniore i za seniore Plavih s Orljave, a kako su svoje minute koristili zaista na najbolji mogući način, ponude mnogih klubova nisu nikakvo iznenađenje. Nisu to bile lake odluke, prvoligaši i drugoligaši su “napadali” sa svih strana, na kraju je odluka pala na Istru odnosno Mladost.

Tvrtko Janković sezonu je završio sa devet golova u seniorskoj konkurenciji, za mladića od 17 godina to je fantastičan rezultat, kada tomu dodamo 14 u juniorskom prvenstvu jasno je da je riječ o rođenom golgeteru. Brzina, dribling i dobar udarac najjače su mu osobine, a dalje će ih “tesati” na najvećem hrvatskom poluotoku u školi prvoligaša Istre, vrlo vjerojatno uz skupljanje seniorskih minuta u Uljaniku dok ne stasa za prvu momčad, potencijal za to apsolutno ima!

Žarko Dominik Jakovljević odigrao je u Trećoj NL u protekloj sezoni ukupno 2030 minuta, zabio je tri pogotka iako je stoper, ukupno je u juniorskoj i seniorskoj konkurenciji odigrao čak 57 utakmica. Svojim je igrama “natjerao” trenera da pretumba obranu, pošalje ponajboljeg stopera lige na beka da bi on mogao igrati, i apsolutno je opravdao povjerenje. Njegova nova destinacija su Ždralovi gdje će napraviti iskorak u 1. HNL juniora, a naravno da će vrlo brzo konkurirati i za prvu momčad Mladosti koja će se ponovno boriti za titulu prvaka i plasman u drugi razred hrvatskog nogometa. Da nije imao “nesreću” da igra u istoj momčadi s Matejom Martinovićem više bi se puta okitio titulom igrača utakmice, zasigurno bi završio vrlo visoko u našem izboru za Trofej HRnogomet. Ta konstatacija jednako vrijedi i za Tvrtka.

Obojica pred sobom imaju lijepu perspektivu, ali ih primarno čeka puno rada i odricanja. Nakon dugog niza godina neće ga prolaziti zajedno, nakon vidovačkog Dinama i Slavonije, putevi im se razilaze, no mogli bi se vrlo brzo naći u neobičnoj situaciji da se bore jedan protiv drugoga na terenu u 1. HNL. Slavonija odlaskom ovog dvojca, ali i još nekih mladih igrača ostaje oslabljena, ali sigurno i ponosna što su njihovi mladići prepoznati. A inkubator i dalje radi, već su spremni novi klinci poput Prološčića, Matoša, Fahra, Čakalića, Obućine…